Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Fölényesen nyert az ˝édesanya˝

A www.szoszavazo.hu-ra érkezett vélemények alapján az ˝édesanya˝ nyert a szép magyar szavak játékos versenyében, míg szóhulladékként először a ˝celeb˝ kerülne a képzelt kukába.

Véget ért a ˝Hagyj egy szót magad után!˝ című országos kampány, amit nyáron a Balassi Intézet hirdetett Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója és a magyar nyelv éve alkalmából. Az internetes szavazással a szervezők azt szerették volna ˝kideríteni˝, hogy melyek azok a magyar kifejezések, amelyeket az utókor számára megőriznének, örökül hagynának, illetve szóhulladékként kukába dobnának a XXI. század emberei.

Balázs Géza nyelvészprofesszor, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára elmondta: a www.szoszavazo.hu-ra közel 170 ezer szavazat érkezett. A legtöbbet (9100) az ˝édesanya˝ kapta, második helyen (4100) a ˝lenolaj˝, harmadik helyen (3500) az ˝édesem˝ végzett. Utánuk sorrendben a ˝fricska˝, a ˝cipőfűző˝, a ˝szerelem˝, a ˝pillangó˝, a ˝guriga˝, a ˝szeretlek˝ és az ˝alkony˝ került be a legszebbnek ítélt tíz magyar szó közé. A szóhulladéknak ítélt tíz kifejezés közül a többség a ˝celeb˝-től tisztítaná meg a magyar nyelvet, majd – sorrendben – az ˝izé˝, a ˝projekt˝, a ˝deviszont˝, a ˝lúzer˝, a ˝beinvesztál˝, az ˝igazándiból˝, a ˝tevőlegesen˝, a ˝szapul˝ és a ˝ténykérdés˝ kerülne a képzelt kukába a szavazók szerint.

– A játékos szavazás megmozgatta az embereket, ami nyelvi, esztétikai érzékenységükről, nyelvi tudatosságukról tanúskodik. Az is kitűnik, hogy sokuk választását befolyásolta a korábbi hasonló kezdeményezések eredménye, így ismétlődhetett meg például az ˝édesanya˝ győzelme, vagy került be ismét a ˝lenolaj˝ – összegzett a nyelvészprofesszor. – A tíz legszebb magyar szót elsősorban a hozzájuk fűződő pozitív érzelmek, tartalmuk, illetve pozitív hangulatuk, szép hangalakjuk miatt választották a szavazók, a szóhulladéknak minősített szavak listájából pedig megállapítható, az idegen kifejezések, a nyelvi bizonytalanság, az elbulvárosodott, gügyögős nyelvhasználat bántja a voksolókat.˝

A Balassi Intézet a ˝listás˝ szavakat kiadja nyelvészeknek, szociológusoknak, költőknek, íróknak véleményre.

Olvasóink írták

  • 3. pancser 2009. november 30. 22:08
    „Ez teccik! Valahogy az én nyelvérzékem is reagál.”
  • 2. uribe 2009. november 30. 14:34
    „Érdemes lett volna benevezni az "elkúrtuk"-ot is.”
  • 1. Óváriferi 2009. november 30. 11:28
    „Nemcsak a celeb szót, hanem a magukat celebnek valókat is el kellene dobni a szemétbe :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissé erősödött a forint

Erősödött a forint, az eurót hétfőn fél tízkor 272,40 forinton jegyezték a budapesti bankközi… Tovább olvasom