Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Földtörvény: a Fidesz a jogszabály aláírását kéri Áder Jánostól

Rogán Antal nyílt levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz, amelyben a képviselőcsoport nevében arra kéri az államfőt, hogy írja alá az elfogadott új földtörvényt.
18:30 - A Fidesz a jogszabály aláírását kéri Áder Jánostól

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szombaton nyílt levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz, amelyben a képviselőcsoport nevében arra kéri az államfőt, hogy írja alá az Országgyűlés által pénteken elfogadott új földtörvényt.

Az MTI-hez eljuttatott nyílt levélben a kormánypárti politikus úgy fogalmaz: a pénteki zárószavazást "olyan események zavarták meg, amelyek nem méltóak az Országgyűléshez és a rendszerváltozás óta hasonlóan súlyos rendzavarási kísérletre nem volt példa a Parlament falai között".

Rogán Antal emlékeztetett: a Jobbik, amely korábban maga kérte a név szerinti szavazást a földtörvényről, "a házszabállyal visszaélve, botrányos viselkedéssel gátolta azt és az ülés levezető elnöke ellen erőszakkal fellépve megakadályozták, hogy név szerinti szavazással születhessen döntés a jogszabályról". A Fidesz és a KDNP frakciója nyugodt erőként viselkedett, lehetőséget adva a Jobbiknak, hogy befejezze a rendzavarást, de nem éltek ezzel a lehetőséggel, ezt követően az Országgyűlés a házszabálynak megfelelően lebonyolította az ülést, és befejezte a szavazásokat - írja a Fidesz frakcióvezetője nyílt levelében.
Rogán Antal arra kéri Áder Jánost, hogy "erősítse meg aláírásával a pénteken, házszabálynak megfelelő keretek között elfogadott új földtörvényt, amely végre valódi védelmet nyújt a magyar föld és a magyar gazdák számára".

Hozzáteszi: az új jogszabály "történelmi lépést jelent a magyar föld védelmének érdekében", hiszen az uniós normáknak is megfelelő jogszabály hatékonyan tudja megakadályozni, hogy Magyarországon külföldiek földet szerezhessenek. A törvény értelmében csak a helyi földbizottságon keresztül, a helyi gazdák engedélyével vehetnek külföldiek földet, és csakis azok, akik rendelkeznek a megfelelő végzettséggel, élethivatásszerűen foglalkoznak földműveléssel és helyben laknak.

A most elfogadott törvény célja, hogy a nagybirtokokkal szemben végre előnyhöz juthassanak a családi gazdaságok. Magyarországon jelenleg a megművelt földterületek 50 százaléka nagybirtok és 50 százalék családi birtok. Ez a törvény az arányt 20-80-ra változtatja a családi birtokok javára - írja Rogán Antal.

Korábban:

A Fidesz szerint az Országgyűlés pénteki döntésének köszönhetően a magyar föld a magyar gazdák és a családi gazdaságok kezében lesz, azok pedig, akik az új földtörvény ellen vannak a spekulánsok és a nagybirtokosok mellé álltak.

Az új földtörvény azért született, hogy megvédje a magyar földet attól a kiszolgáltatottságtól, amely tíz hónap múlva bekövetkezne, amikor véget ér a külföldiek földvásárlási moratóriuma - áll a Fidesz szombati közleményében. "Ezt a pillanatot a Fidesz-kormány - szemben a Gyurcsány-Bajnai-szövetséggel - nem kívánta ölbe tett kézzel nézni". Az új törvény megfelel az uniós elvárásoknak, de megnehezíti azt, hogy a magyar föld külföldiek, illetve spekulánsok tulajdonába kerüljön - írták.

A törvény "megnyugtató garanciákat ad arra, hogy egy napon ne arra ébredjünk, hogy Magyarország egyetlen hatalmas külföldi repceültetvény" - áll a közleményben. A magyar termőföldet a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdák fogják művelni. A kis családi gazdaságok száma növekedni fog, a nagybirtokok száma radikálisan visszaszorul. A mostani 50-50 százalékos arány helyett a magyar földek legalább 80 százalékát családi gazdaságok fogják művelni, és legfeljebb 20 százaléka lesz csak nagybirtok. Ez megélhetést és munkahelyeket fog biztosítani a vidéknek, életben tartja a falvakat.

A Fidesz szerint az új földtörvény egy korszak végét jelenti. Garantálja azt, hogy a zöldbárók helyett a magyar földművesek, a nagybirtokok helyett a családi gazdaságok, a külföldi spekulánsok helyett a magyar gazdák fogják művelni a földeket. "Ez a földpolitika kétségtelenül keresztülhúzza a Gyurcsány-Bajnai szövetség számításait. Ha rajtuk múlna, a magyar föld szabad préda lenne, és Magyarországot végképp gyarmatosítani tudta volna a külföldi nagytőke" - írta a Fidesz.

Kiemelték: földet venni szigorú feltételekkel lehet, a vevő személye és a szerződéskötés körülményei is szigorúak és átláthatóak lesznek. A birtokméret maximuma a felére csökken, a helyi földmozgásokat a családi gazdaságok fejlesztésére lehet felhasználni, a helyben lakó gazdálkodók választják meg azt a földbizottságot, amely dönt a helyi földvásárlásról. Földet a jövőben tehát kizárólag az vehet, akit a faluban a helyi gazdák szívesen látnak. Földet bérelni is kizárólag átlátható nyílt pályázatokon lehet csak, szemben azzal a korszakkal, amikor "zárt ajtók mögött, haveroknak osztották a földet nevetséges összegekért" - fogalmaztak.

A törvény több mint egy éven keresztül széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetésen ment át. "A magyar gazdatársadalom egésze nyugodtan, megelégedéssel fogadja a földtörvényt. Ők, a politikai hisztériát keltő ellenzékkel szemben, pontosan tisztában vannak azzal, hogy a földpiac első számú szereplője a magyar földműves lesz a jövőben" - zárul a Fidesz közleménye.

Jobbik: a földvédelmi kerekasztal nyomásgyakorlás a kormányra

A Jobbik által keddre összehívott földvédelmi kerekasztallal reményeik szerint nyomást tudnak gyakorolni a kabinetre, és célja meghatározni azokat az operatív lépéseket is, amelyek elvezethetnek odáig, hogy egy év múlva ne lépjen hatályba az új földtörvény – közölte szombati, budapesti sajtótájékoztatóján Magyar Zoltán.

A jobbikos képviselő azt mondta, remélik, nyomást tudnak gyakorolni a kabinetre annak érdekében, hogy széles társadalmi vita keretében olyan jogszabály kerüljön majd a parlament elé, amilyet a kormányoldal is megígért, mind a kampányában, mind a Nemzeti Vidékstratégiában.

A politikus kitért arra is, hogy a földtörvényről szóló pénteki szavazás alatt Jobbik-frakció tagjai a földtörvény határozathozatala előtt felvonultak az elnöki emelvényre egy nagy méretű, "A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!" feliratú molinóval. Mivel nem jöttek le a pulpitusról, Latorcai János a szónoki emelvényről folytatta az ülés vezetését a jobbikosok folyamatos kiabálása közepette. A földtörvényről végül a levezető elnök kezdeményezésére nem név szerint, hanem nyomógombbal szavaztak. Az ellenzéki pártok ezután azt mondták, hogy nem tartják szabályosnak a törvény elfogadását.

Magyar Zoltán a Jobbik-frakció nevében visszautasította a pénteki tettüket elítélő kormányzati nyilatkozatokat. Azt mondta, hogy azt nem egyfajta anarchista vagy a magyar jogállamiságot megkérdőjelező lépésnek szánták. A Jobbik úgy gondolta, hogy ennek a földtörvénynek a megszavazása „egy minősített hazaárulással felérő cselekmény", amely ellen a hagyományos eszközökön túl is fel kell lépniük – jelentette ki. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy pártjuk az elmúlt három évben először lépett fel ilyen radikális eszközökkel egy törvényjavaslat elfogadása ellen.

LMP: az államfő ne írja alá a földtörvényt!

Budapest, 2013. június 22., szombat (MTI) - Az LMP arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a pénteken megszavazott földtörvényt - jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Lengyel Szilvia LMP-s politikus, független országgyűlési képviselő Budapesten.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: pénteken botrányos körülmények között fogadták el azt a földtörvényt, amely meghatározó jelentőségű Magyarország és a magyar vidék számára. Az LMP a vidék népességmegtartó erejéért aggódik, a vidéki megélhetés jövőjéért, ezért reméli, hogy Áder János köztársasági elnök a gazdák és magyar vidék mellé állva nem írja alá ezt a törvényt - mondta.

Az LMP álláspontja szerint a név szerinti szavazás a házszabály lényeges eljárási rendelkezése, amelyet bármely képviselőcsoport kérésére biztosítani kell, így azt a levezető elnök nem bírálhatja felül. Az ellenzéki párt szerint emiatt a földtörvény elfogadása komoly aggályokat vet fel.
Az LMP a vidék megélhetéséért aggódva segélyvonalat indított az állami földpályázatokon hátrányos helyzetbe kerülő gazdák számára.

A párt szakértői jogi tanácsadást, nyilvánosságot biztosítanak a jelentkezők ügyeinek. A gazdák a www.lehetmas.hu/anyafold weboldalon kaphatnak bővebb információkat, illetve jogi segítséget. Jövő héttől országosan terjeszteni kezdik az LMP Lámpás című újságját is - ismertette Lengyel Szilvia.

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. Legs 2013. június 25. 22:32
  „,,Lássuk a tényeket: a magyar földtörvény a dán földtörvény mintájára készült. Hároméves helyben lakáshoz, életvitelszerű földműveléshez köti a földvásárlást. S ezenkívül beiktat még egy akadályt: ha a külföldi mindezen előírásoknak megfelel, akkor a faluközösségnek is rá kell bólintania a vásárlási szándékra, és a faluközösség indoklás nélkül megvétózhatja a vásárlást.Bayer Zsolt

  Csak hogy, A földtörvény szövege szerint külföldinek az minősül, aki nem az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség állampolgára. Ez utóbbihoz tartozik az EU-tagállamokon kívül Izland, Norvégia és Liechtenstein, továbbá különleges Svájc helyzete, amely ugyan nem tagja a térségi közösségnek, de az Európai Közösséggel és tagállamokkal kötött szerződések alapján a személyek szabad mozgása vonatkozásában azonos jogállású. Ezen túlmenően az Európai Uniónak ún. társulási szerződése van számos, a mediterrán térségben lévő nem európai állammal. Ezek között kiemelt helye van Izraelnek. A második Orbán-kormány még 2010. november 8-án keresztülvitte az Országgyűlésben a bilderberges Martonyi János külügyminiszter által beterjesztett 01473-as törvényt, amelyben Magyarország elfogadta Izraelnek az Európai Unióval való társulását. A jogszabály szövege hangsúlyozza, hogy megalkotásakor külön figyelembe vették ,,a Közösségnek és Izraelnek a szabad kereskedelem, és különösen az Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezmény (GATT) Uruguayi Fordulójából eredő jogoknak és kötelezettségeknek való megfelelés iránti elkötelezettségét", továbbá ,,meggyőződve arról, hogy a társulási megállapodás új légkört teremt gazdasági kapcsolataik, és különösen a kereskedelem, a befektetés, valamint a gazdasági és technológiai együttműködés fejlődése számára", a társulás elfogadása mellett döntöttek a képviselők. Az eljövendő időszak fejleménye lesz, hogy az EU-Izrael kapcsolatok miként válnak majd mind szorosabbá, illetve hogy a társulási szerződésben foglaltak mit jelentenek majd konkrétan a magyar termőföld izraeli állampolgárok által történő megszerzése, felvásárlása tárgyában. A kettős állampolgárok földszerzését értelemszerűen semmi nem fogja akadályozni. Egy szó mint száz, nem igaz, hogy a most elfogadott földtörvény tiltja a külföldiek magyarországi birtokszerzését.

  T”
 • 75. Legs 2013. június 25. 22:22
  „A törvény az eddigi 300-ról 1200 hektárra növeli az egy magánszemély által hasznosítható földterület nagyságát, miközben eltörli a családi összeszámítást. Vagyis egy több ezer hektáros területet nyugodtan szét lehet dobni a házastársak, gyerekek között, de még a szeretetotthonban fekvő nagymamának is lehet pár száz hektár szántója és gyümölcsöse. (Ebbe ráadásul a társas gazdálkodásoknak nem kell beszámítani a tagjaiktól bérelt földet, valamint a kényszerhasznosítást.)
  Gazdasági társaságok a korábbi 1200 helyett 1800 hektárnyi földet birtokolhatnak, hasonló jogi kiskapuk mellett. Emellett az állam bármikor dönthet úgy, hogy a nem megfelelően hasznosított földet másnak adja, méghozzá pályáztatás nélkül, a nyilvánosság kizárásával.
  Összehasonlításként Európában a nagybirtok (!) átlagos mérete 2011-es adatok szerint: Svájc 54, Hollandia 135, Belgium 150, Lengyelország 250, Franciaország 274 hektár.

  Vagy ez nem igaz?”
 • 74. westminster 2013. június 25. 20:59
  „68. pancser

  Pancsikám.
  Hozzáértő gondos emberek most lettek véglegesen kizárva a földszerzés lehetőségéből, hogy a dologtalan pénzes nagyurak minél többet harácsolhassanak. Az hogy ővelük műveltetik majd éhbérért az biztos. Mert akkor kaszálnak sok zsozsót, ha műveltetik. Ezzel a törvénnyel hazaárulóid két jövőképet vázolnak elénk.
  -Pénzes magyarok vásárolják fel a pár száz négyszögöl földeket, egyesítve jó megélhetést biztosít, de hogy nem ők művelik az tuti. Visszaértünk az uraság-cseléd korszakba.
  -Amennyiben a magyar tőke hiánya miatt erre képtelen, majd jön az általatok utált burzsuj még több pénzzel, igaz hogy kivinni nem tudja, de a magyar államnak sem lesz annyi pénze, (most sincs) hogy törvényes keretek között visszavásárolhassa.
  Ezt köszönjük neked és mindazoknak, akik bégettek ennek a hazaáruló bandának.”
 • 73. pancser 2013. június 25. 19:07
  „72. LAZA 2013.06.25. 18:13
  Nehogy már te is átmenj kicsibe. Egyáltalán nem áll rosszul a mg. Van gond a versenyképességgel, de ahol sikerült együttműködni multi cégekkel ott megy a verkli. Csak minden harmadik kg itt termelt hibridkukorica vetőmag kerül itthon a földbe, a többi megy a világ minden részébe. Ez nem semmi de nézd meg Lébényben a hatalmas paradicsom üvegházat, a zöm ott is külföldre megy. Csak ez úgy nem meg ám, hogy apám is így csináta, egíszsígesek vótunk mind, egy hód buza árábu apám felőtöztette a családot, ma meg megfojcsák a szegíny embert. Igaza van a bácsinak akkor így volt, most 100 ha kell a mai életszínvonalhoz az összkomforthoz, akkor a paticsházhoz, földes szobához, meg a szalmazsákhoz stb nem kellett több.”
 • 72. LAZA 2013. június 25. 18:13
  „Jaj!
  Gyerekek!
  Ne legyünk már ennyire ostobák.
  621. 51-nél leírta a lényeget.
  Ki a jó büdös franc törődik itt a földek megművelésével?
  Talán a viktor vagy a műkörmös.
  Eszük ágában sincs.
  Ácsingóznak a gaz úniós támogatására aztán a főd elrohadhat az állatok megdögölhetnek.
  Az unió meg adja boldogan a pénzt.
  Majd a hollandok dánok az osztrákok meg a többi normálisan vezetett ország majd ellátja Europát kajával.(minket is)
  Kádár idején a világ öt országa között volt a mezőgazdaságunk.
  Voltak TSZ ek a (Kelet német részekben még most is megvannak)volt háztáji,volt mellék üzem ág,voltak minden portán állatok,épültek a házak kalákában.Most mi van?
  Jó ha cseléd munkát tud valaki végezni.
  Aztán itt okoskodunk az angolszász meg egyéb rendszerekről.
  Juniusban ültetnek el valamelyik csókoson rajta maradt krumplikat másfél milliárdért lett meg véve és a fideszes polgár mesterek osztogatják szét ingyen.
  Ennyit a szakértelmükről.Ez csak egy pl. a sok ezer közül.”
 • 71. pancser 2013. június 25. 09:05
  „69. kokolorbi 2013.06.24. 23:29
  Ki papolja azt hogy a külföldi a jobb gazda mint a magyar? Én ilyet soha nem mondtam, vagy ha akaratomon kívül mégis jelöld meg hol! Így ezt rágalomnak, hazugságnak veszem te "vérmagyar"!
  70. load 2013.06.25. 01:26
  Nem szoktam a nick nevekkel szórakozni, viszont szórakoztak az enyémmel eleget. Néha kivételt teszek, bizonyos megszállottak kijózanítása érdekében.”
 • 70. load 2013. június 25. 01:26
  „68. pancser
  "Nem szégyelled ezt az angol nevet vérmagyar létedre te hazaáruló..."
  Te mennyire vagy büszke a tiédre?”
 • 69. kokolorbi 2013. június 24. 23:29
  „68. pancser 2013.06.24. 22:23
  Még hogy nem állítod? Most is azt papolod, hogy a külföldi jobb gazda, mint a magyar. Ha azért jobb mert a földet (is) kizsákmányolja, akkor igen nagy baj van a felfogásoddal.
  A magyar föld valóban Magyarországon marad, de azért nem mindegy, hogy ki a tulajdonosa. Erre jó példa ez: én még gyerekkoromban mindig azt hallottam a régi öreg parasztoktól, hogy ők állatot NEVELNEK, manapság már csak állat TARTÁS van és ez óriási különbség.
  Emlékeztetlek Radnóti, Nem tudhatom című versére. Ennél szebben nagyon kevesen fogalmazták meg hazaszeretetüket. Nos egy külföldi mindig is "pilóta", ki gépen száll e táj fölé.
  Már többször megismételtem és most utoljára mondom: ha nem érted, érzed a különbséget, akkor nagy a baj veled.
  Bár lehet, hogy te csak állampolgár vagy .....”
 • 68. pancser 2013. június 24. 22:23
  „66. westminster 2013.06.24. 19:45
  Nem szégyelled ezt az angol nevet vérmagyar létedre te hazaáruló, azzal őslatin rossz hírű gárda nevét viselővel együtt?Én elolvastam többször is Horthy emlékiratait, ő tisztában volt olyan dolgokkal is földügyben, ami a jobbikos elmékben még nem is pirkad.
  Jobb ha földügyben szépen elhallgattok nektek csak a kéményseprő ruha viselése megy, azt meg betiltották!
  65. kokolorbi 2013.06.24. 17:59
  Egy kicsit több szorult beléd mint a másik kettőbe ezért megismétlek felvilágosító mondataim közül kettőt. 1. A föld és az ország érdekeit az szolgálja legjobban, ha hozzáértő gondos emberek művelik, az anyanyelv nem számít. 2. A magyar föld akkor is magyar föld, ha a tulajdoni lapon egy osztrák állampolgár neve alatt szerepel.
  Végül én nem állítottam azt soha amit állítasz rólam. Ha van ilyen mutasd meg hol van!”
 • 67. Pretorianus 2013. június 24. 21:45
  „66. westminster 2013.06.24. 19:45
  Ezért kapja a jó 30 Tiberius ezüstjét. A " félelme " már lassan úgy is kivezeti a maradék ép elméjét a fejéből, nem érdemes vele törődni... :)))”
 • 66. westminster 2013. június 24. 19:45
  „64. pancser

  Áruld már el pancserkám, mit értesz te egyáltalán.
  Dakota csicska vagy, hogy a sánta lovat ennyire futtatod?
  Megjegyzem nagyon mulattató írásaid vannak, egyszer így egyszer úgy magyarázol félre valamit. Inkább arra válaszolj mi ez a jobbik fóbia?”
 • 65. kokolorbi 2013. június 24. 17:59
  „62. pancser 2013.06.24. 17:09
  Érthetetlen vagy. Horthy sem azt vallotta, hogy juttassuk idegen kézbe a magyar földet. Te itt arról győzködsz, hogy ez pedig szükséges, mert akkor lesz nekünk jó, mert a külföld az aztán tud a földdel bánni a magyar meg nem és hidd el, hogy sokan vannak gazdálkodók, akik valóban gazdálkodni akarnak és nem csak a támogatást5 felvenni.”
 • 64. pancser 2013. június 24. 17:54
  „63. westminster 2013.06.24. 17:15
  Nem értem originál angol nick névvel hogyan lehet lehazaárulózni a magyarokat, bárkit is?
  Hidd el nekem nagyon lejáratta magát a Jobbik, jó hogy meg nem puccsolták az országgyűlést. Megjegyzem csak órákig tartott volna a hatalmatok. A főnökötök meg a sitten irhatta volna meg a Harcát!”
 • 63. westminster 2013. június 24. 17:15
  „58. kokolorbi

  Most ebben a rövidke 3 évben felkerült az i-re a pont. A pénteki hazaárulásuk már csak hab a tortán.”
 • 62. pancser 2013. június 24. 17:09
  „61. kokolorbi 2013.06.24. 16:02
  Ami a birtokviszonyokat illeti még Horthy is úgy látta a magyar örökösödési anomáliák vezetnek a tömeges szegénységhez, ezért a vitézi rendhez kapott földet csak az elsőszülött örökölhette. A rossz hagyományokon túl kell lépni. Ha még élnek idős ismerőseid kérdezd csak meg a föld tulajdonjogának megszerzése miatt még a nagyobb parasztok is kuporgattak, a családjuktól meg az üzemviteltől vonták meg a pénzt csak azért, hogy néhány holdat vegyenek. Hát nem jobb a bérleti rendszer? Ez esetben a magas színvonalú gazdálkodástól nem vonják el a pénzt, kb 20 évig lehet bérletet fizetni a föld árából. 20 évig termelhetsz bérbe adott földön abból ami a tulajdonjogra fordítanál.”
 • 61. kokolorbi 2013. június 24. 16:02
  „52. pancser 2013.06.24. 15:06
  Ebben teljesen igazad van. Csak hogy van egy kis bökkenő, mi nem angolszászok vagyunk, hanem magyarok (bár gondolom neked ez csak szitok szó). Itt kezdődnek a bajok, hogy mindig mással példálóztok, mindig azt sulykoljátok, hogy ami magyar az nem jó, bezzeg a külföldi. Én meg azt mondom, hogy ami magyar az a jó és nem foglalkozunk a külföldi ferde példákkal.”
 • 60. pancser 2013. június 24. 15:52
  „54. szil60 2013.06.24. 15:22
  Nem keverek én semmit. A bérleti viszony sokkal inkább megfelel a kapitalista viszonyoknak, rugalmasabbak a vállalkozások, jobban tudnak alkalmazkodni a folyton változó világhoz. Kevesebb pénz kell az induláshoz, ha nem megy a dolog sokkal egyszerűbb váltani, otthagyni a birtokot, nincsen élet-halálra kötődés, rájuk nem lehet mondani amit gyakran mondtak magyar földön, hogy földhözragadt. Farmot lehet bérelni nem csak földet, épületestül felszereléssel együtt, ha valakinek erre támad gusztusa elmegy parasztnak. Ha megunja, fogja a kis motyóját és visszamegy dolgozni a városba. Persze van aki nem vált az 300 évig dühödik a földdel, viszont nincs az örökösödés általi aprózódás, ami a magyar paraszti múlt nagy átka volt.”
 • 59. kokolorbi 2013. június 24. 15:50
  „24. pancser 2013.06.22. 23:29
  Akkor egy kis hazai történelem Okoskának. IV Béla legelső dolga az volt a mongolok kitakarodása után, hogy az elzálogosított magyar területeket -amik bizony nagyon jó termőföldek voltak- "visszavásárolja". Na vajon miért? A helyzet ugyan az volt, mint amit itt felvázoltál, továbbra is magyar volt a föld. ha ezt nem érted, akkor ne várj választ hülye kérdésedre.”
 • 58. kokolorbi 2013. június 24. 15:44
  „20. oPTiKa 2013.06.22. 20:19
  A megélhetésünket már "szerencsésen" tönkre tették. Volt rá nyolc évük az elvtársaidnak.”
 • 57. kokolorbi 2013. június 24. 15:42
  „17. pancser 2013.06.22. 20:09
  Nincs itt semmi baj csak annyi, hogy ugyanaz a probléma mint az osztrák vagy holland gyártulajdonos esetén. Ha ezt nem vagy képes felfogni, akkor nem azokban van a hiba, akik nem válaszolnak kérdésedre.Én is csak azért válaszoltam, hogy hagyd már végre abba az ajvékolást.”
76 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: alakul a rezsicsökkentés-ellenes koalíció

A Fidesz szerint az MSZP és az Együtt 2014 szövetség szombati tárgyalásaival alakulni kezdett a… Tovább olvasom