Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Földrengés volt Érsekvadkert közelében

Földrengést észleltek az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársai Érsekvadkert térségében.
Nógrád megye sok településen észlelték a lakosok

Balassagyarmat és Rétság térségéből folyamatosan érkeztek a hívások a katasztrófavédelmi igazgatósághoz, a lakosok jelezték a földrengést - mondta Angyal Eszter, az igazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint Magyarnándorból, Bánkról, Rétságról, Tolmácsról, Borsosberényből, Balassagyarmatról, Érsekvadkertről, Szügyből, Tereskéről, Drégelypalánkól, Nagyorosziból és Dejtárról érkeztek a hívások.

A szóvivő közölte: Szátokon egy régi parasztház fala megrepedt, a lakóknak el kellett hagyniuk az épületet, elhelyezésükről gondoskodni kell. A polgármester és statikus is a helyszínen van.

Az Érsekvadkerten élő Balla Mihály (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője az MTI-nek elmondta: a földrengést követően érkezett haza. A beszámolók szerint az emberek azt érzékelték, hogy remegnek a házak, mozgott a fotel, kinyíltak a szekrényajtók, egy-két tárgy leesett a polcokról. A rengés fél-egy percig tartott, az emberek kiszaladtak az utcára - tette hozzá.

Mezőfi Zoltánt, Rétság fideszes polgármesterét intézkedés közben érte utol telefonon az MTI a rendőrkapitányságon. A polgármester azt mondta, károkról nem tud, a rengés után egy ideig nem volt telefonkapcsolatuk.

Korábban:

Földrengést volt Érsekvadkert térségében szerda este - közölte az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a Facebook-oldalán. A katasztrófavédelemhez károkról is érkezett bejelentés.

A korábban 4,0 magnitúdójú földrengés erejét az obszervatórium később 4,2-re pontosította.

A 20.45 órakor észlelt földrengést a lakosság nagy területen, így Balassagyarmaton, Vácon, Esztergomban, Budapesten és Székesfehérváron is érzékelte.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Nógrád megyéből károkról is érkeztek bejelentések a katasztrófavédelem ügyeleteire. A balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság egyik egysége már elindult felderíteni a károk mértékét, egyelőre házakon keletkezett kisebb repedésekről van információjuk.

A katasztrófavédelem soron kívül ellenőrzi a földrengés által érintett térségben lévő védműveket és veszélyes üzemeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A kormány nem tűri az antiszemitizmust!˝

A magyar kormány következetesen a zéró tolerancia elvét követi az antiszemitizmus minden… Tovább olvasom