Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Földön kívüliek az istenek?

Sok ezer évvel ezelőtti repülő szerkezetekről, tengeralattjárókról, atomháborúkról tudósítanak ókori legendák, ha azokat a modern technika figyelembevételével olvassuk – hívja föl a figyelmet Erich von Däniken.
A minap Magyarországon járt, a tudomány tényeit új szemszögből elemző bestsellerszerző, Erich von Däniken szerint az emberiség őstörténetében szerepet játszottak földön kívüli civilizációk küldöttei.

Olyan érzésünk támad Dänikent olvasva, mint mikor arról értesülünk: a magyar nép múltjának megismerését az teszi lehetetlenné, hogy a régi krónikások, egyházi szempontok miatt, agyonhallgatták a regősök „csacsogó meséit". Pedig azok a „mesék" őrizték a magyar régmúlt igazi történéseit. Lehet, hogy – ennek mintájára – nem kellene pusztán mesének minősíteni az emberiség régmúltjából fönnmaradt mondákat?

Däniken szerint egyes régi legendák tele vannak technikai eredetű utalásokkal. Olyanokkal, amelyeket az ókoriak nem tudtak volna „csak úgy kitalálni", mert hasonló jelenségek a természetben nem léteztek, de kell, hogy valós alapjuk legyen. Az indiai nemzeti eposz háborújelenetei például tömegpusztító fegyverek bevetésére, atomháborúra utalnak. „Az ismeretlen fegyver nem más, mint egy vakító villám, a halál pusztító követe. Az elégett testek fölismerhetetlenek voltak. Azoknak, akik megmenekültek, kihullott a haja és a körme. Az agyagedények maguktól szétmállottak, a madarak kifehéredtek. Hamarosan megmérgeződtek az ételek. A villám megperzselte őket, finom porrá váltak" – írja a Mahábhárata.

Az ismert görög mondakör, az Argonautika, amely egy, az aranygyapjú megszerzésére irányuló hajós expedícióról szól, sok eleme utal arra: egykor magasan fejlett, földön kívüli civilizáció képviselői járhattak az emberek között, s keveredtek is velük. Az „aranygyapjú" – földön kívüliek hagyatéka? – megszerzése azért volt rendkívül fontos a hajósok számára, mert e tárgy (másutt: repülő szőnyeg) segítségével lehetővé vált a repülés. Egy „isten", Apollón (földönkívüli-leszármazott?) hangos búgással repül át a hajó fölött, egy Glaukosz nevű lény úgy merül fel a tengerből, majd merül alá, hogy az embernek tengeralattjáró jut eszébe.

De miként tudtak volna kitalálni a régi görögök tengeralattjárót? Az ószövetségi Bibliában Jónás úgy megy a hal torkán a halba, „mint ahogy egy ember egy terembe belép". A hal szemei „mint az ablakok, és belülről világítottak". Jónás az ablakokon át mindent látott, ami az óceán mélyén történt, olyan éles „fényben, mint amit a déli nap ragyog be".

Däniken számtalan hasonló példát ismertet, és megjegyzi: régészeti leletek is megerősíthetik föltételezéseit. Lehet: földön kívüliek indították el az emberiség – egy ideig stagnáló – technikai fejlődését, mely aztán feltűnően hamar a mai magasságokig vezetett?

(Erich von Däniken: Zeusz nevében. Aquila Könyvkiadó, 2006)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzcsapok a védelemért

Sopronban és környékén több száz tűzcsap biztosítja vészhelyzetben az oltáshoz szükséges vizet.… Tovább olvasom