Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Földi paradicsom: egzotikum a lakásban

Távoli földrészek hangulatát csempészhetjük otthonunkba, ha egzotikus kiegészítőkkel, bútorokkal rendezzük be. Nem kell az egész lakást felforgatni, sokszor néhány apró kiegészítő is csodát tesz.

A natúr szőnyeg nemcsak szép, de strapabíró is
Az egzotikus apróságok, textilek, bútorok, amelyek szinte árasztják magukból a távoli tájak hangulatát, a vadromantikát, kis túlzással bármilyen enteriőrbe beilleszthetjük őket, csak arra kell figyelnünk, hogy a színek, formák harmonizáljanak egymással. Különösen kedvesek ezek a tárgyak akkor, ha magunk "gyűjtöttük be" őket egy-egy utazás, nyaralás során, esetleg személyes élmények fűznek hozzájuk. Ha nem tudunk messzire menni értük, az sem baj, hiszen ma már rengeteg helyen hozzájuthatunk faragott álarcokhoz, szobrokhoz,
Az apró faszobrok nem drágák, mégis sokat dobnak a lakáson
edényekhez, vagy éppen keleti hatású és mintájú textilekhez, párnákhoz, mécsestartókhoz. Bár a legtöbben csak a nappaliban (legfeljebb a hálószobában) tudják elképzelni őket, nem is hinnénk, milyen hatásuk van a lakás többi helyiségében, például a fürdőszobában vagy a konyhában!

Csak természetesen!

Ha valaki szerelmese egy-egy tájnak, országnak, kultúrának, akár az egész lakást átalakíthatja vagy berendezheti az adott stílusnak megfelelően, a padlótól egészen a falakig, de egy-egy hangsúlyos, meghatározó darab - például egy nagyméretű kép, egy ágytakaró vagy egy faliszőnyeg is képes meghatározni a helyiség hangulatát. Célszerű ezzel a tárggyal kezdeni, s hozzá igazítani a többi apróságot, amelyeket fokozatosan, apránként is beszerezhetünk.   

A díszes mécsestartó fél óra alatt kivitelezhető
Az egzotikus irányzat alapanyagai mindig természetesek; a rengeteg fafajta mellett szerepet kap a fém, a kő, a különböző nádfajták, a natúr textilek. A színek között a földszínek viszik el a pálmát: a barna minden árnyalata - a bézstől a csokooládészínig -, narancssárga, sárga, vörös, a keleti stílusokban pedig jelentős az erőteljes kék, lila és pink árnyalatok használata. Keleti kultúrákban komoly szerepe van a fehérnek is, amely bármilyen más színnel kombinálva hatásos; hol erősíti, hol visszafogja, hol szolidan kiegészíti azt. Nem hiányozhatnak persze a növények sem: egy-egy pálma, kaktusz, vagy más trópusi faj még otthonossabbá teszi a lakást.

Hasonló marokkói hatású asztalkát magunk is varázsolhatunk
Ahogy fentebb említettük, a különleges dísz- és használati tárgyak nemcsak a nappaliban, hanem a lakás bármelyik helyiségében jól mutatnak. Kísérletezzünk bátran, s adjunk különleges hangulatot otthonunk gyakran méltánytalanul elhanyagolt zugainak is. Az előszobában már belépéskor megpihenhet szemünk egy faragott kulcstartó szekrényként vagy egy, az apróságok tárolóhelyeként szolgáló fonott kosáron, a konyhában ehetünk természetes, harmóniát árasztó, fonott alátétekről, de akár a salátát is tálalhatjuk faragott favillával. A díszes mécsestartók és a faragott szobrok, maszkok bárhol jól mutatnak, feldobják az unalmas, kihasznál(hat)atlan sarkokat, falfelületeket.      

Amit lehet, házilag

Minden stílusnak megvannak a maga növényei
Természetesen a lakberendezés, az átalakítás pénzbe kerül, de ha ügyesek vagyunk, korántsem annyiba, mint gondolnánk. Rengeteg mindent ugyanis egy kis kézügyességgel saját kezűleg is elkészíthetünk, illetve akár meglévő bútorainkat is átalakíthatjuk.
A képen látható, a Kelet mesés világát idéző mécsestartóhoz például nem kell más, csak egy kisméretű üvegpohár és egy kevés, hobbiboltokban beszerezhető alumíniumfólia. Utóbbiból egyszerűen ollóval vágjuk ki a képen látható, vagy ahhoz hasonló szegélymintát, majd egy kifogyott golyóstollal vagy hurkapálcikával karcoljuk, domborítsuk rá a mintát. Ha készen vagyunk, néhány csepp pillanatragasztóval rögzítsük a pohárhoz! Hasonló hatást érhetünk el üvegfestékkel, ekkor arany kontúrfestékkel rajzoljuk fel a mintát.

A díszes, mozaikszerű minta a pompás Keletet idézi
Egy kicsit nagyobb, de alig nehezebb munka eg kisbútor átalakítása, igaz, előtte célszerű némi előtanulmányokat végezni, hogy igazán szép - és persze az eredetihez hasonló - mintát és színeket találjunk. Alapnak használhatunk fa hokedlit éppúgy, mint összecsukható, kerti fémasztalkát. A lecsiszolt, tiszta fa- vagy fémfelületet alapozzuk le a megfelelő festékkel, majd ha megszáradt, öntapadós fóliából sniccerrel kivágott sablon segítségével fessük meg a mintát. Hogy igazán tartós legyen, végül matt vagy fényes lakkal tartósítsuk a művet.       

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

43. Piaci integrációs formák - 1. preferenciális övezet

Tovább olvasom