Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Földi László: egy műveleti területen mindent szabad a titkosszolgálatoknak

Földi László titkosszolgálati szakértő szerint egy művelei területté nyilvánított országban gyakorlatilag mindent szabad a titkosszolgálatoknak.
Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója az M1 Híradó kérdésére úgy nyilatkozott, hogy a "műveleti terület" egy operatív kifejezés, általában titkosszolgálatok használják. Ha valahol kimondják azt, hogy "mindent szabad, azaz műveleti területté válik, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag mind a technikai lehallgatás, mind az ügynökszervezés, mind a források beszervezése engedélyezett". Olyan szervezet támogatásai is engedélyezett, amely az adott ország stabilitását aláássa, kormányt akar buktatni - tette hozzá.

Földi László arról is beszélt, hogy szövetséges országok nem használnak egymással szemben semmi olyan operatív eszközt, ami sérti egy másik ország szuverenitását.

Orbán Viktor miniszterelnök Belgrádban, a Kelet-Közép-Európa-Kína csúcstalálkozót megelőzően úgy nyilatkozott, a magyar kormány egyelőre nem tudja, mi az oka annak, hogy az Egyesült Államok több százmillió dolláros forrást különített el arra, hogy mintegy kéttucatnyi közép- és kelet-európai országgal szemben akcióterveket készítsen és hajtson végre, kifejezetten azért, hogy nyomás alá helyezzék e két tucat ország kormányát. Senki nem örül Magyarországon annak, hogy az országot műveleti területté nyilvánították húszegynéhány másik országgal együtt - tette hozzá.

A magyar miniszterelnök Sarah Sewallnak, az amerikai külügyminisztérium egyik államtitkárának múlt heti nyilatkozatára reagált. Ebben Sewall azt hangoztatta, hogy a korrupció - mint fogalmazott - sebezhetővé teszi az országokat és a népeket a közvetlen belső veszélyekkel, illetve a külső manipulációkkal szemben a Balkántól a Fekete-tengeren át a Bengáli-öbölig. "Érzékeljük ezeket a veszélyeket, és nagykövetségeink kéttucatnyi kelet- vagy közép-európai országban éppen azon dolgoznak, hogy akciótervet állítsanak össze az illető fogadó ország számára az ottani korrupcióellenes reform támogatására és az ebben az ügyben való együttműködésre " - jelentette ki.

Közben az M1 Híradó pozsonyi tudósítója arról számolt be, hogy a szlovák külügyminisztériumban államtitkára, Peter Burian a múlt héten találkozott Theodore Sedgwick pozsonyi amerikai nagykövettel. A két országot érintő kérdésekről tárgyaltak. A találkozón a Híradó információi szerint szóba került a nagykövet nyílt levele is, amelyben üdvözölte a szlovákiai korrupcióellenes tüntetéseket. A szlovák Külügyminisztérium sajtóosztálya erre úgy reagált, hogy a találkozó teljesen szokványos megbeszélés volt. "Hogy azon szó volt-e az amerikai nagykövet nyílt leveléről, az viszont nem nyilvános információ" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dohányipar szerint veszélyes a dohány-kiskereskedelmi törvény

Szerintük munkahelyek szűnnek meg, a feketepiac térnyerése miatt pedig számottevő adóbevételtől eshet el az állam. Tovább olvasom