Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Földgáz helyett biomassza?

Az orosz–ukrán gázárvita Európa-szerte új lendületet adott az alternatív energiaforrások kutatásának.

A legutóbbi orosz–ukrán gázárvita következményei Nyugat-Európa-szerte új lendületet adtak az alternatív energiaforrások kutatásának. Hazánkban a soproni egyetem biomassza-energetikai  eredményei a világ élvonalához tartoznak.

Aki a megújuló energiaforrások közül a biomasszában rejlő energetikai lehetőségekről részletesen kíván tájékozódni, üsse be az internetes keresőprogramba Marosvölgyi Béla nevét. A feljövő több mint félezer hivatkozásból kedvére csemegézhet...

A Nyugat-Magyarországi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a mezőgazdasági tudomány doktora, a Magyar Biomassza Társaság elnöke gépészből lett erdész, így szerencsésen ötvözi a biomassza-kutatáshoz szükséges mechanikai és biológiai ismereteket. Doktori iskolájában máris számos PhD-hallgató igyekszik a nyomában.
Sikereit a hagyományossá vált soproni Biomassza Konferencia is jelzi. Idén azonban – dacára, hogy több mint duplájára kellett emelni a regisztrációs díjat – máris kitehetnék a „megtelt" táblát a Fagus Hotel 120 férőhelyes konferenciatermére.

– Helyhiány miatt jelentkezőket kellett visszautasítani  – mondta el a professzor –, holott legrégebbi partnereink a konferencia napján, a regisztrációs lappal a kezükben szoktak megérkezni.
Hagyományos, immáron 9. biomassza-tanácskozásukat idén kiegészítették a március elsejére szervezett I. Ökoenergetikai Konferenciával. Az ausztriai Welsben ilyentájt zajló Energie-Spaar Messe meglátogatásával és az azt követő fakultatív konzultációval együtt a találkozó időtartama így négynaposra növekedett.

Az első, ökoenergetikai napon a biomasszánál szélesebb körben tárgyalják a megújuló energiaforrásokat, minisztériumi, igazgatási, villamosipari szakértők részvételével. Március másodikán pedig az erdőgazdálkodás és az energiatermelés lehetőségei (fa- nád-, fűültetvények, folyékony bioüzemanyagok, biohulladékok, illetve a gazdasági, környezetvédelmi hatások), valamint új technológiák lesznek a napirenden.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzcsapok a védelemért

Sopronban és környékén több száz tűzcsap biztosítja vészhelyzetben az oltáshoz szükséges vizet.… Tovább olvasom