Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 21°C Még több cikk.

Fokozottan ellenőrzi a hatóság a pangasius halat

A pangasius néven forgalmazott haltermékek fokozott hatósági ellenőrzését rendelte el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
A pangasius néven forgalmazott haltermékek fokozott hatósági ellenőrzését rendelte el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

A miniszter arra kéri a vásárlókat, hogy az ünnepi készülődés alatt is kiemelten figyeljenek arra, milyen terméket vásárolnak.

A tárca közleménye szerint Fazekas Sándor lakossági jelzések, valamint a sajtóban és az interneten elterjedt információk alapján rendelte el a kiemelt vizsgálatot. A pangasius termékek alapanyagát adó halakat távol-keleti országokban, gyakran ellenőrizetlen körülmények között tenyésztik, a hosszú szállítási lánc és a bizonytalan eredet élelmiszerbiztonsági kockázatokat jelenthet.

A pangasius termékek kiemelt ellenőrzése 2013. január 31-ig tart.

A miniszter azt javasolja a fogyasztóknak, hogy jó minőségű, ellenőrzött, biztonságos és friss magyar halat vásároljanak.

Az ellenőrzéseket végző Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai azért dolgoznak, hogy a minőségi és az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelő áruk kerüljenek a fogyasztók kosarába, megbízhatatlan termékek ne ronthassák el az ünnepeket - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
  • 37. vonLichthofen 2012. december 21. 18:03
    „Mit gondolsz a húsliszt amit sok állati takarmányban megtalálsz az miből készül? - ezt kérdezi a puncher a szokásos demagog színezettel.
    Nos, nézz utána.
    Az elpusztult állatokat,és a feldolgozás során fel nem használt állati termékeket a fehérjeüzemekben fertütlenítik, mossák /szárítják és vasalják tenném hozzá a vicc kedvéért/, főzik nagy hőmérsékleten a kellő ideig, hogy a jelenlévő microorganismusokat megöljék. Ezután szárítják, megőrlik, adnak hozzá hormont hogy a növekvést serkentsék, adnak hozzá antibiotikumokat, hogy a nevelt állat /hal, csirke, pulyka, liba, kacsa, disznó, marha/ elviselje az üzemi, zárt, tömeges nevelést. Persze a vegyszeres kezelés ellenére elhullott állatok visszakerülnek a körforgásba. Nem mintha ez sokkal jobb volna annál amit Kínában és Vietnámban alkalmaznak.
    Ilyen szempontból jobb még a puncher disznója is amelyik fölette a Grószmutter csirkéinek szarát, mert az a disznó mást is evett /Kimlén puncher?/
    Hogy akkor mi a titok az egészséges táplálkozásra? Garantált organic - de annak ára meg háromszorosa a hormonkezeltnek.
    Arról meg, hogy a TESCO /és a többi multi/ mit kínál emberi fogyasztásra alkalmas étel gyanánt jobb ha személkyesen győződsz meg, ellenőrizd a zöldség és gyümölcs szektort, olvasd el a konzerveken található informáciokat, nézd meg a hentesnél kirakott áruk színét és állagát/texture - ahogy Leningrádban mondanák/.”
  • 36. tati 2012. december 21. 17:13
    „35! pancser
    Cimbi,figyelmetlen vagy....nem nem szeretem,megkóstoltam....világos???
    nagy különbség.
    mi a xartól lett volna sima gyomorrontásom,ha csak azt ettem?
    más:
    -nézted remélem,hogy a pangasiust hol tenyésztik.s mivel etetik?
    ellenállóképességet fokozó adalékkal átitatott halliszt a táplálékuk.
    némi kis hormontartalommal.
    nos,épeszű ember ezt a sz..rt nem eszi meg.
    persze remélhetőleg ott is van tiszta,és normális haltenyésztő,de gyanítom hogy nem az ő termékei jutnak el Európába.
    Nem véletlenül kongatták meg a vészharangot pangasius ügyben az USA és az európai egészségügyi hatóságok!
    de Te tudod...azzá leszel,amit eszel.
    A multikban én is vásárolok,de nem mindent.
    Nem szidtam őket,csak leírtam a könyv címét.
    Mellesleg van alapja,mert az ismeretségi körömben van sajnos pár Tescorabszolga.
    egyébként köszi a tippet a "gyomorrontásra".
    Ezentúl megiszok egy üveg kisüstit pangasius szelet előtt.
    :-(”
  • 35. pancser 2012. december 21. 10:07
    „33. tati 2012.12.21. 09:20
    Az meg sem fordul az agyadban, hogy a láncok között sokszor nemtelen eszközökkel folyik a harc a vevőért? Ne higgy ezért a mocskolódó kiadványoknak.
    Ha nem szereted a pangasiust az a te dolgod. de százmilliók szeretik ezért jó üzlet. A gyomorrontás mindenkivel előfordul és az ember arra szokta fogni amit utál, tehát nem komoly a megállapításod. A pangasius jó ízű hal mindenkinek ajánlom, persze azért nézze meg a szavatosságot.
    Egyébként gyomorrontás ellen jó egy kis pálinka, a bacik utálják ugyanis.
    Még egy kérdés, hol vásárolsz, ha nem a láncokban?”
  • 34. pancser 2012. december 21. 09:28
    „30. vonLichthofen 2012.12.20. 19:12
    Bárókám, barika gondolod hogy az Auchan a Tesco, az Aldi, a Spar stb. külön belső normákat alkotott országonként?
    Egyébiránt vannak olyan sertésfarmok ahol a tyúxart nagyban etetik a disznókkal. Mit gondolsz a húsliszt amit sok állati takarmányban megtalálsz az miből készül?
    Az állat átdolgozza a takarmányt és hús lesz belőle. A finom főtt tokaszalonna amit annyira szeretsz az hogyan készül? Csak néhány milliméter választja el a sertés xartól amibe a disznó pácolódik az ólban. Ja és az ottani szag és mégis megeszed.
    Nem az a lényeg mit eszik a pangasius, hanem az, hogy mikrobiológiailag megfeleljen az egészségügyi követelményeknek. Ha nem tartalmaz káros mikroorganizmusokat semmi baj vele.
    Nyugodtan eheted a Tescóban vásárolt pangasius filét.”
  • 33. tati 2012. december 21. 09:20
    „ja,még valami....
    hogy a szeretett ÁRUHÁZLÁNCOK mit is adnak el,arról is informálódhat a TESCO TITKOK című könyvből.
    remélem jól írtam a címet!
    a címet esetleg igen,de a tartalmát aligha felejti el az ember....”
  • 32. tati 2012. december 21. 09:04
    „21.ISU +
    na ezt benyelte....ugyanis absztinens vagyok.
    munkám miatt 1x2x iszom csak alkoholt egy évben,de ez nem a pangásius "ünnepén" volt. :-D
    A szakorvosok eleinte parvalbumin allergiára gyanakodtak,de érdekes módon a barátom által fogott és adott halból készült étel nem váltotta ki ezt a mérgezéses reakciót nálam.
    Akkor mégiscsak a pangásiussal volt a baj.
    "A hal ehető (magam is kipróbáltam) és nem okoz semmiféle betegséget." írja.
    Nos,olvasson sokat,tanuljon,a goggle a barátja,ott talál videókat is erről a ganénak való halról.
    Ja,majd elfelejtettem,egyen sok pangasiust,és kérem,ne akarjon rajtam fogást találni,mert jelen szösszenetével sem sikerült....
    Ugyanis én a puszta tényeket írtam le,abszolút nem felnagyítva.
    Ha sok ilyen halat fogyaszt,majd előbb-utóbb rábukkan Ön is eme hatást kifejtő finom falatra.
    Utána majd kíváncsi leszek,hogy nyilatkozik.
    Persze minden falathoz majd nyeljen be egy kupicát,hogy legyen mire fognia a rosszullétet!
    Békés,Boldog Karácsonyt!”
  • 31. ISU 2012. december 20. 21:42
    „28. tati 2012.12.20. 15:12

    A hányása nem attól volt.Lehet,hogy többet ivott a kelleténél és nem vizet.
    A hal ehető (magam is kipróbáltam) és nem okoz semmiféle betegséget.
    Az egyik hozzászóló mellékelte a vizsgálatok eredményeit.
    El tudja képzelni, hogy az áruház láncok el mernék adni?
    Nevetséges.
    Az ellenőrzéssel is egyetértek,megnyugtató, hogy eddig nem találtak fertőzött halat.
    Nem kötelező megvenni, de sok embernek csak erre telik.”
  • 30. vonLichthofen 2012. december 20. 19:12
    „A Nyugati országok is vesznek aquafarmon nevelt termékeket Ázsiából, de:
    1. a saját egészségügyi szabályaik szerint üzemeltetik a farmokat.
    2. Egy/ a Nyugati cég a tulajdonosa és üzemeltetője az aquafarmoknak, helyi munkaerővel, de lagalább egy/két Nyugati szakemberrel a helyszínen.
    3. A halakat a lehalászás után azonnal és élő állapotban viszik a fedolgozóba, ahol Nyugati norma szerint dolgozzák fel - kellően alacsony hőmérséklet, tiszta környezet, napi teljes tisztítás az egész gyártósoron gőzzel és megengedett tisztítószerekkel.
    4. A feldolgozás után a halat azonnal egyenként fagyasztják /IQF- ahogy Moszkvában mondanák/ szekundumok alatt.
    5. A csomagolás, raktározás, szállítás mind a Nyugati normáknak megfelelően történik - s ezek a termékek mennek a Nyugatra.
    6. Azok a termékek amiket nem ezek alapján a normák alapján kezelnek azok mennek a Móvári Tescoba /stb/”
  • 29. vonLichthofen 2012. december 20. 19:00
    „A pangasiust, nyugodtan megveheti bárki a jobb üzletláncokban karácsonyra, mégis mi baja lehetne tőle? Gyerekkoromban a nagymama direkt föletette a tyúkok végtermékét a disznóval az udvaron. A búza a frissen és jól trágyázott földben terem a legjobban.
    Annyi marhaságot összehordtak itt néhányan, hogy muszáj egy ki felvilágosítással élni! - ezt írja a puncher 22 alatt!

    NEM tudni mi volt volna a puncher ´´értő´´ hozzászólása nélkül. Abban bíztam, hogy legalább Karácsony szent ünnepét megússzuk nélküle.
    Hogy ´´mégis mi baj lehet belőle´´ arra ott a tati válasza 28. alatt.
    Biztos vagyok abban,hogy nehéz és frusztrált, szeretet nélküli gyerekkorodban a Grószmutter disznói mást is ettek mint csirkeszart. Az Ázsiában ´´nevelt´´ halak meg nem esznek mást csak egymás ürülékét, az elpusztult és rothadó halakat meg emberi és disznószart. Ez az óriási külömbség puncher!
    Az Ázsiai aquafarmok nincsenek gáttal elválasztva a környező mezőgazdasági területektől, így a rendszeres esőzés a halastavakba hordja az emberi /állati ürülékkel és rákkeltő kémiai anyagokkal ´´trágyázott´´ termőföldet.
    Az meg amit a trágyázott földben termő búzáról írsz teljes demagogia, rád jellemző zagyvaság és mellébeszélés.
    A trágyát soha nem akkor terítették a termőföldre amikor a gabona már kisarjadt, hanem ősszel a betakarítás után, hogy jól érjen meg és az őszi csapadék, a tavasszal olvadó hó mossa bele jó mélyen a termőföldbe.
    Azt is írja a puncher, hogy a ´´ pangasiust mindenki nyugodtan megveheti Hanukkára´´ a jobb üzletláncokban.
    Ez azt jelentené puncher, hogy egyes üzletláncokban UGYANAZ az ürüléken és dögön felnevelt hal biztonságos, de nem egy másikban?

    Ezek után mi a véleményed arról puncher, hogy ki hord össze marhaságokat?”
  • 28. tati 2012. december 20. 15:12
    „ELEMÉR!
    így van,ez tény ,hogy a japánoknál van a legtöbb gyomorrák,méghozzá a férfiaknál!
    de akkor azt is tudod,miért....
    mert a tradíció miatt az asszony először a férjnek ad kaját,ami marha forró még,a nő csak ezután ehet.
    persze ezalatt az eltelt idő alatt a kaja kihűl rendesen.
    A pangásiusról:
    -erre mondom én,hogy már akkor is <moderálva>,amikor megeszi az ember! TILOS! ne tegye senki!
    majd elemér megerősíti,de az USA ból már kitiltották.
    ennek ellenére,én is megkóstoltam,mint jó "gasztronauta".
    sugárban hánytam az elfogyasztása után másfél órával,vert a hideg verejték,szívrohamszerű mellkasfájdalommal kísérve.Az irdatlan gyomorfájást már le sem írom,és azt sem,hogy másnap a Dunát ki tudtam volna inni,annyira kiszáradtam a folyamatos hányástól.
    aki nem akar magának ilyen karácsonyt,az egyen mást!
    kellemes ünnepeket!”
  • 27. Tumbanu 2012. december 20. 12:52
    „akkor se vennék magyar terméket ha csak az lenne, inkább kimennék szlovákokhoz, vagy osztrákokhoz külföldi áruért”
  • 26. elemér 2012. december 20. 09:45
    „24. h.sz. Hunicum
    Rona Pétert komolyan veszik az usa-ban és uk-ban. Mo.-n is érdeklik a zemberek, de nem a diszmagyarok. Rona Péter és én egyidösek vagyunk és 56-ban mentünk az usa-ba. Na de mi az amit te kis zöldfülü itt tudsz ? Nékem kinyalhatod angolul, spanyolul és magyarul. Kecskeméten baracklekvárt kellene gyártani. Paprikát pedig exportálni kellene, nem importálni. Ezt se kisg...., se elödjei nem értették. Ezek mind luzerok. Kezet rázhatasz velük.”
  • 25. Rikus88 2012. december 20. 09:17
    „Persze minden ízlés dolga, de egyszerűen meg kell kóstolni egy ilyen zacskós halat, meg egy jól elkészített pontyot. Köze nincs a kettőnek egymáshoz. Én is vettem ilyet, két adagban készítettem el, másodszorra már tutira mentem a kirántással, de teljesen mindegy volt, mert mindenhogy ehetetlen volt. Szinte szétfolyt a hal húsa, pedig nem a legolcsóbbat vettem.
    De aki nagyon harcoskodik amellett, hogy ez a hal igenis egészséges, ajánlom figyelmébe ezt a dokumentumfilmet:
    http://www.youtube.com/watch?v=k0pG9r6LVFM
    Vagy angolul, a lényeg ugyanaz:
    http://www.youtube.com/watch?v=N6N2SX51d7w”
  • 24. Hunicum 2012. december 20. 09:00
    „23. elemér!

    Kommentálj inkább a Wall Street Journal-on! Vagy ott se vesznek komolyan? van ember egyátalán aki érdemben foglalkozik az elborult elméddel, a nagyképűségeddel, a tudatlanságoddal, a műveletlenségeddel?”
  • 23. elemér 2012. december 20. 08:38
    „17. h.sz. apokalipszis
    Ki felelös a beteg magyar gazdaságért ? Nem az unio és nem az usa. Kisg.... viszont ezt fujja és ezzel eteti a népet. A magyar kormány felelös elsösorban és mindig is az volt. Ök csalogatták oda a multikat és kiárusitották az országot. Most is csak ez megy. Mercedes odament, de a buszgyártást lekellet adni. Aztán még ráadásul 9 millbe kerül az államnak minden egyes munkahely amit teremt. Hazudoznak az extra munkahelyekröl, ami ezt követi. Rona Péter ezt mind szépen elmagyarázza a gyengébbeknek youtube.”
  • 22. pancser 2012. december 20. 08:31
    „A mai élelmiszer választék összehasonlíthatatlan a 22 évvel ezelőttivel. Akinek az volt az igazi az beteg! Az áruházláncok belső ellenőrzése szigorú, nem is szokott velük baj lenni. Viszont mégis az a sok beazonosíthatatlan eredetű húsi amit néha lefoglalnak az hova jut? Nem a Tescóba, hanem a magyar büfésekhez, meg az állítólag magyar húst áruló kis húsboltokba. Ami a halat illeti, ízlés dolga, én például kifejezetten utálom a kukoricán hízlalt zsíros pontyot. A pangasiust, meg általában a tengeri halakat szeretem, a folyami halak közül a csak a süllő csuka, pisztráng jöhet számításba.
    A pangasiust, nyugodtan megveheti bárki a jobb üzletláncokban karácsonyra, mégis mi baja lehetne tőle? Gyerekkoromban a nagymama direkt föletette a tyúkok végtermékét a disznóval az udvaron. A búza a frissen és jól trágyázott földben terem a legjobban.
    Annyi marhaságot összehordtak itt néhányan, hogy muszáj egy ki felvilágosítással élni!”
  • 21. elemér 2012. december 20. 08:16
    „Japánok vezetnek a gyomorrákban a világranglistán. Nem jól étkeznek.”
  • 20. molten13 2012. december 19. 22:34
    „Valamikor az év elején vettem a sokak által kiválónak tartott pangasiusból.
    Háromszor: először, utoljára és soha többet. A közel egy kilós csomag 80 százaléka tömény zsír volt!”
  • 19. tricse 2012. december 19. 21:32
    „A normális ember valószínűleg marhahátszínt eszik 7900Ft kilója,esetleg borjú elfelejtettemmije 8ezerakármennyi kilója! Azt hittem hanyatt esek a Metróban az 1700Ft-os csirkemellfilé árától,aztán megláttam az előbbieket és megnyugodtam,hogy olcsón megússzuk a kaját!:)
    Gyakran sajnos- elmeállapottól függetlenül- azt veszem meg ami le van akciózva! Ez a Pangaizé hal is le volt!:)”
  • 18. urbaniastapista 2012. december 19. 20:57
    „F.S. , A Magyar Hal Barátja.
    A tógazdasági hájaspontyok miért nem kerülnek vizsgálat alá?”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: Nem kell az Izraelből importált gyűlöletkampány!

Az ellenzéki párt alelnöke úgy fogalmazott, hogy az MSZP visszahozta Izraelből a mocskolódó… Tovább olvasom