Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Fogyatékossággal élő magyar művészek bemutatkozása Brüsszelben

Fogyatékossággal élő, ugyanakkor kiemelkedő képességű magyar művészek tartottak színházi előadást, illetve adtak koncertet vasárnap este a brüsszeli magyar kulturális intézetben.

A rendezvény fővédnöke Kósa Ádám volt, aki a Fidesz színeiben az Európai Parlament első siket képviselője. Az Ergo Sum jelszínház a Szembenállók című drámát mutatta be nyolc jelenetben. A cím egyfelől arra utal, hogy a jelnyelvet használók mindig szemben állnak egymással, hiszen ez kommunikációjuk alapfeltétele: látniuk kell azt, akivel beszélnek, csak így érthetik meg egymást.

A dráma különböző generációkat, eltérő világlátásokat, illetve hallókat és siketeket szembesít egymással. Arra keresi a választ, hogy megértheti-e egymást, áthidalhatja-e a nyelvi és kulturális különbözőségeket siket szülők halló gyereke, illetve halló szülők siket gyereke - másképpen fogalmazva: hogy "szemben állók" vagy "szembenállók" lesznek-e egymás számára.

A színi bemutató után Bartolf Zsuzsanna (ének) és Csonka Petra (furulya), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két végzős hallgatója jászsági magyar népdalokat, Zobor-vidéki dudanótákat, valamint Bartók felsőiregi gyűjtéséből népdalokat adott elő, majd Csányi Márton zongorakoncertje zárta a műsort. A Szent István Király Zeneművészeti Konzervatórium végzős hallgatója - tekintettel az idei emlékévre - Liszt-műveket adott elő.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. január 25. 10:54
    „Hát a magyar politikusok után már csak Ők következhettek..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Kisvárda és Jéke között

Frontálisan ütközött két személygépkocsi Kisvárda és Jéke között vasárnap este; a baleset… Tovább olvasom