Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Fogyasztóvédelmi referenst kell alkalmazni a multiknak

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében fogyasztóvédelmi referenst kell alkalmazniuk a nagyvállalkozásoknak, üzletláncoknak. A parlament fogyasztóvédelmi rezsipontok létrehozásáról is határozott, ott a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyekben kaphat tanácsokat a lakosság.
A képviselők 272 igen szavazattal, egy nem ellenében és 53 tartózkodás mellett fogadták el a fogyasztóvédelmi törvény módosítását, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kezdeményezett. A kormánypártok mellett a Jobbik-frakció is támogatta az előterjesztést, az MSZP és az LMP tartózkodott.

A nagyvállalatok fogyasztóvédelmi referensei kísérik majd figyelemmel cégük fogyasztókat érintő tevékenységét, továbbá fogyasztóvédelmi képzéseket szerveznek a társaság alkalmazottainak, és ők tartják a kapcsolatot a fogyasztóvédelmi hatósággal is.

A referensektől a fogyasztóvédelmi bizottság ötéves szakmai gyakorlatot várt volna el, de a kormány zárószavazás előtti módosító javaslatának elfogadásával ezt két évre csökkentették. Szintén törölték azt az elképzelést, hogy az üzletláncoknak minden olyan megyében külön referenst kelljen alkalmazniuk, ahol telephelyük van.

A fogyasztóvédelmi rezsipontok létrehozását a közszolgáltatásokkal szemben érkező, nagy számú lakossági panasszal indokolta a parlamenti fogyasztóvédelmi bizottsága. A rezsipontok tanácsot adnak majd például a számlalevelek értelmezésében, és a méltányossági, részletfizetési kérelmek elkészítésében is segédkeznek.

A Ház emellett a jövő év elejével megtiltotta új fogyasztói csoportok létrehozását, a 2012 előtt alakult szervezeteknek pedig előírta, hogy csak kieső ügyfeleik helyére vehetnek fel új tagokat.

A törvényjavaslat indoklásában Varga Mihály azzal érvelt, hogy a fogyasztói csoportok tavaly haladékot kaptak ugyan működésükre, és a legkiszolgáltatottabb fogyasztói rétegek megtévesztésével működtek tovább.

A fogyasztóvédelmi törvény módosításával az újonnan létrejövő, napi fogyasztási cikkeket - vagyis élelmiszert, illatszert és drogériai terméket - áruló üzleteknek szigorúbb parkolóhely-biztosítási feltételeknek kell megfelelniük a jogszabály kihirdetését követő két hónapon túl.

A változtatás az építési követelményekre vonatkozó kormányrendeletre hivatkozva azt írja elő, hogy az árusítótér első száz négyzetméteréig tíz négyzetméterenként, afölött húsz négyzetméterenként kell biztosítani egy-egy személyautó elhelyezését. Varga Mihály eredeti javaslata a csak állateledelt árusító üzletekre is kiterjedt volna, de azokat végül mentesítették a szigorúbb szabályok alól, mondván, hogy az ilyen üzleteknek jellemzően nincs nagy járműforgalmuk.

Az Országgyűlés szigorította a fémkereskedelem ellenőrzését, valamint a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe utalta a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló számlák külalakjának meghatározását.

Olvasóink írták

 • 4. load 2013. november 07. 00:05
  „Talán még hangulatjelentést is kell majd írni.
  Istenem, Balogh őrnagy mennyire szerette annak idején ezeket a hangulatjelentéseket olvasgatni!
  Az tetszett neki a legjobban, amelyiket maga sem értette.”
 • 3. machers 2013. november 04. 23:21
  „Aztán majd kinevezik a háztömb bizalmikat.
  Totál másolják az ötvenes éveket.”
 • 2. load 2013. november 04. 22:53
  „Vicc.”
 • 1. BJ.MÓVÁR 2013. november 04. 22:36
  „Munkahelyteremtés folyik úgy néz ki, FIDESZ módra!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat nélkül is nyithatnak kaszinót a megbízható szerencsejáték-szervezők

A nemzetgazdasági miniszter kiemelt díj ellenében pályázati eljárás nélkül is koncessziós szerződést… Tovább olvasom