Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Fogyasztóvédelem: a felügyelőség együttműködik a vállalkozók érdekképviseletivel

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelősége Győrben a megyeházán együttműködési megállapodást írt alá a régiónkban, a Nyugat-Dunántúlon lévő három megye Kisosz-szervezeteivel.

Simon István, a fogyasztóvédelmi hatóság regionális igazgatója elmondta, hogy eddig is jó kapcsolatokat ápoltak a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének regionális szervezetivel, az írásos formával ezt most szeretnék megerősíteni, szorosabbra fűzni, mindennapivá tenni. Az igazgatón kívül a Kisosz Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyei képviselői írták alá a dokumentumot.

- A felügyelőség feladata, hatásköre megváltozott és munkánk más szemléletet is kíván, mint korábban. A vállalkozások elvárása és a kormány szándéka megegyezik e téren. Nem csak a bírságolással kell foglalkoznunk, nem arra kell törekednünk, hanem arra, hogy segítsük a vállalkozásokat a jogszabálykövető tevékenységben, például tájékoztatással. Egyébként sem azzal kezdünk egy-egy szabálytalanság kiszabásánál, hogy rögtön büntetünk. Először figyelmeztetjük a vállalkozást, szükség esetén kötelezzük a hiányosság pótlására és ha megismétlődik a szabályszegés, akkor bírságolunk - mondta el Simon István, de hozzátette, hogy vannak olyan esetek, amikor felügyelőik nem mérlegelhetnek, nem tekinthetnek el a pénzbüntetéstől, mert az előírások alapján muszáj azt kiszabniuk. Ilyen eset például amikor jelentősen megkárosítja a fogyasztót a vállalkozás és balesetveszélyes helyzetet idéz elő.

Az azonban jól mutatja a méltányos, egy-egy helyzetben még az üzlet forgalmát is mérlegelő hatósági eljárást, hogy tavaly az azt megelőző évhez képest negyven százalékkal kevesebb bírságot rótt ki a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség. Idán pedig tovább folytatódott ez a tendencia.

- A szabályszegések megelőzésre törekedünk a fogyasztók érdekében - szögezte le a regionális igazgató és hozzátette, hogy gazdálkodók érdekképviseleti szövetségeivel is ezért folytatják azt az utat, amit már korábban megkezdtek és a kölcsönösen előnyös együttműködéshez vezet. Azt is megemlítette, hogy a regionális megállapodást megelőzően a hatóság és a Kisosz központi szervezetei már írásos megállapodást kötöttek.

Az együttműködésről szóló egyezség arról is szól, hogy ha az érdekképviseleti szervezet tagjai a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során problémát tapasztalnak, akkor ezt szövetségükön keresztül jelzik a hatóságnak. Továbbá a tisztességesen működő vállalkozások érdekében ellenőrzendő tevékenységterületeket is javasolnak a felügyelőségnek.
A megjelentek véleménye megegyezik abban, hogy a jelenlegi fogyasztóvédelmi szabályozás nem tökéletes. Például több félreérthető és megkerülhető előírást tartalmaz. A változtatatás érdekében a regionális felügyelőség a Kisosz szervezeteivel közös álláspontot alakít ki, javaslatokat fogalmaz meg. Jó példát szolgáltat ehhez Simon István szerint a szomszédos országok gyakorlata.

A Kisosz Győr-Moson-Sopron megyei szervezetét az ünnepélyes eseményen Nagy Lászlóné titkár és Réti Károly elnök képviselte. Utóbbi elmondta, hogy a vállalkozóknak is érdeke fogyasztóbarát módon tevékenykednie és maga is tapasztalta az utóbbi időszakban a hatóság segítő szándékát, szakmai tájékoztatását az egyes vizsgálataik során. Továbbra is hasonló támogató készséget kért a felügyelőségtől.

,,A fogyasztókért, érdekükben kell eljárnia a fogyasztóvédelmi hatóságnak, de ne legyen vállalkozásellenes. Nem kivételezést várunk el, hanem toleranciát." - jegyezte meg az elnök és hozzátette: a tisztességes gazdálkodóknak is érdeke, hogy az ellenőrzések kiszűrjék a szándékos szabálytalanságokat.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. augusztus 10. 20:16
    „Hát igen az egyéni átvertek meg boldoguljanak, ahogy tudnak! Nekik nincs pénzük a szerveződésre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halott csecsemőt találtak Laskodon

Halott csecsemőt találtak Laskodon, az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei rendőr-főkapitányság… Tovább olvasom