Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Fogorvoslás világszínvonalon fogászati kopmutertomográffal

Sopron - Dr. Parragh László kamarai elnök jelenlétében a múlt héten adták át ünnepélyesen dr. Tóka József soproni fogászati rendelőjében a csúcstechnológiát képviselő új fogászati komputertomográf-készüléket. A berendezés bemutatóját a szakma részéről is élénk érdeklődés kísérte.
– A fogászati komputertomográf-készülék üzembe helyezésével egy átfogó fejlesztési program fejeződött be, melynek lényege, hogy a fogorvosi rendelő és a vele szervesen együttműködő fogtechnikai laboratórium mindenben a legmodernebb technológiát alkalmazza – mondta dr. Tóka József fogorvos, miközben végigkalauzolt a várkerületi fogászati komplexum termein.

Néhány szó a dentál CT-ről
A készülék kúp alakú sugárszórást alkalmazva a fej körül körbefordulva 360 felvételt készít. A számítógép ezután egy képzeletbeli gömbön belül egymillió mérőpontot vesz fel és rögzíti a pontos térbeli pozícióját, valamint szürke szín árnyalatát. Ez utóbbi arányos a pont sugárelnyelő képességével, tehát ez mutatja, hogy ott csont vagy lágy rész van. A program ezután bármilyen jelölt síkban egymás mellé tudja rendezni a pontokat és képet tud alkotni, vagy egy külön program segítségével háromdimenziós képet állíthat elő. Így egy ciszta, tumor vagy a tervezett implantátum helyét milliméter pontosan meghatározhatja.
– Az előre megtervezett fejlesztés, amely közel százmilliós nagyságrendű volt négy évig tartott. Először a háttér, a fogtechnika kapta meg a legmodernebb gépeket, majd a folyamatos képzés után a fogorvosi rendelő lépett előre.

Dr. Tóka hangsúlyozta, a fejlesztés célja az volt, hogy a betegeket az elérhető legmagasabb képzés után a legbiztonságosabb műtéti technológiával, kizárólag biokompatibilis anyagokat felhasználva láthassák el. Külön kiemelte, hogy az új, csúcstechnológiájú CT-készülék minimális sugárdózissal dolgozik, így a betegek sugárterhelése a lehető legalacsonyabb. A rendelő fejlesztését mindenre kiterjedő képzés előzte meg. Tóka doktor tizenöt tanfolyam elvégzése után egyéves posztgraduális képzési programon vett részt a münsteri Westfälische Wilhelms és a budapesti Semmelweis Egyetemen. Munkatársai – Kuslics Péter és Fessler-Holnthonner Gabriella – pedig képzéseken vettek részt és gyakorlatot szereztek a fogtechnikai digitális technológiában.

– Az új komputertomográf üzembe állításával a korábbinál lényegesen pontosabb a műtéti tervezés – folytatta dr. Tóka József az új berendezés előnyeinek számbavételét. – A CT képét egy tervezőprogrammal feldolgozva, háromdimenziós képen megtervezhetjük az implantátumok helyét vagy a beültetéshez szükséges csontpótlást. Így a műtét kockázata minimálisra csökkenthető és az eredménye előre felmérhető. A műtéti technológiához nyomatékszabályzott implantációs készüléket, műtőlámpát és közel ezer egységből álló műszerkészletet vásároltunk. Lézerkészülékünk alkalmas műtéti beavatkozásra és műtéti utókezelésekre is.

Tradíciók
Dr. Tóka József praxisát édesapja alapította 1968-ban, amit ő 1987-ben vett át. Tóka dr. fia jelenleg fogorvostan-hallgató Bécsben, így a családi tradíció folytatása biztosított. Eddig 8500 fogászati beteget láttak el, akik közül sokan 10–15 éve rendszeresen visszajárnak kontrollra.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint dr. Pongrácz Kristóf, a fogorvosi kamara helyi elnöke is elismeréssel szólt dr. Tóka József (felvételünkön középen) praxisának fejlesztéséről.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve Csongrád megye rendőrfőkapitánya Lukács János

Szeged - Törvényesen, szakszerűen, tisztességesen! Ezzel a jelszóval kezdte meg főkapitányi munkáját… Tovább olvasom