Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Fogadalmak hálójában

Ki ne tett volna már újévi fogadalmat... ami aztán valahol elsikkadt az újév és vízkereszt között?

Lefogyok, abbahagyom a dohányzást, elkezdek sportolni, nyelvet tanulni, többet leszek a családommal – ezek a leggyakoribb újévi fogadalmak, igaz, általában nem tartanak ki tovább január közepénél. Szakértőnk elárulja, mit és hogyan érdemes megfogadni, hogy tényleg megvalósuljon.

Ki ne tett volna már újévi fogadalmat... ami aztán valahol elsikkadt az újév és vízkereszt között? Sokan csak rutinból fogadkoznak, pedig az új év kezdete komoly hajtóerő lehet azoknak, akik valóban komolyan veszik. Akik át tudják élni a „tiszta lappal" élményét, azoknak valóban az új év kezdete a megfelelő időpont az ígéretekre – nem mindegy azonban, milyenekre.


SZÁLLJUNK MAGUNKBA!

Frank Ágnes klinikai szakpszichológus szerint csak olyan dolgot érdemes megfogadni, amelyet egyébként év közben is fontosnak tartunk, aminek a hiánya kellemetlenséget, elégedetlenséget okoz a mindennapokban. Ellenkező esetben a fogadalom puszta formalitás lesz, hiszen nem érett, belső meggyőződésből tesszük. Ha például mindennap remegve vagy éppen unottan megyünk be a munkahelyünkre, valószínűleg megérett a helyzet a változtatásra, és szinte biztos, hogy a jelentős túlsúlyunk sem csak szilveszter napján okoz fejfájást. A csapda ebben az, hogy sokszor a vágyott dolog éppen olyan valami, amiért már sokat küszködtünk, például a sokadik fogyókúrán vagy leszokási próbálkozáson vagyunk túl, így aztán – bár megfogadjuk és szeretnénk is betartani – a szívünk mélyén magunk sem hiszünk benne, hogy ez alkalommal sikerülni fog. – Ilyenkor nem elég fogadkozni, hanem mélyen magunkba kell néznünk: vajon eddig miért nem sikerült? Önvizsgálatot kell tartani, megkeresni az okokat, hiszen könnyen lehet, hogy mi magunk is a probléma részei vagyunk. Ha sokadszorra sem jött össze, valószínűleg valamit rosszul csinálunk. Ha például a kapcsolatunkban gyakran hangzik el a „Már százszor megmondtam..." kezdetű mondat, még sincs semmi hatása, el kell gondolkodni azon, hogy nyilvánvalóan mi kezeljük rosszul a problémát – mondja Frank Ágnes.


CSAK REÁLISAN!


Azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy változást csak akkor várhatunk, ha a vágyott dolog valóban rajtunk múlik. Nincs értelme azon boszszankodni, miért nem változnak meg mások, s hiába fogadkozunk, hogy több időt töltünk a családunkkal, ha egyszer három műszakban dolgozunk egy üzemben, s kevés esély van a változtatásra. Szerencsére bőven akad mindenkinek az életében olyan terület, amin maga is változtathat – ha nem is könnyűszerrel. A legfontosabb ugyanis – nemcsak az újévi, hanem minden fogadalomnál –, hogy reális, elérhető célt tűzzünk ki magunk elé. Előtte pedig alaposan mérlegeljük, hogy mivel jár az elérése. – Jó példa erre a nyelvtanulás: el kell fogadnunk, hogy könnyen és gyorsan nem megy, csak ha megdolgozunk érte. Ilyenkor a siker azon múlik, mi van a fejünkben, hogy viszonyulunk a feladathoz. Ha előre úgy állunk hozzá, hogy „jaj, mennyit kell majd szenvednünk", nagy a valószínűsége, hogy belebukunk. Ugyanígy járunk, ha előre sajnálkozunk, amiért koplalnunk kell, ha le akarunk fogyni. Ehelyett próbáljunk örömteli, kíváncsi várakozással nézni a feladat elé! Örüljünk, hogy kipróbálunk egy más életformát, valamit, ami eddig nem volt a miénk; belevágunk valamibe, amit eddig nem próbáltunk – javasolja a szakember, aki ezzel rávilágít: nemcsak a cél, hanem a hozzá vezető út is fontos.


ÁLMODOZÁS HELYETT TERVEZÉS

Leszokom, lefogyok, sikeres leszek, karriert csinálok – magasztos célok, de annyira homályosak, hogy január elsején (és sajnos később sem) azt sem tudjuk, hogy fogjunk hozzá a megvalósításukhoz. Ezért fontos a tervezés: konkrét ötletek, módszerek, lépések nyomán már nem is tűnik annyira kivitelezhetetlennek a mégoly komoly fogadalom sem. Ha például le akarjuk tenni a cigarettát – és nem tartozunk a szerencsések közé, akiknek ez egyik percről a másikra sikerül –, készítsünk ütemtervet: határozzuk meg, mennyivel szívunk kevesebbet egy hét, egy hónap vagy két hónap múlva! Ezzel a módszerrel lehet tervezni, követni az eredményeket, a lépésről lépésre elért apró sikerek, a pozitív viszszaigazolások pedig további erőt adnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitöltötte a gáztámogatási kérelmet?

Tovább olvasom