Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Fizetős RTL Klub, TV2 - Szalai szabályozná

A kábelszolgáltatók és a csatornák viszonyát is szabályozni fogja a még ősszel a parlament elé kerülő törvénytervezet - reagált Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke két, kábelszolgáltatókat tömörítő szervezet csütörtöki, neki címzett nyílt levelére az MTI-nek. Ezek egybehangzóan arról szólnak, hogy a teljes magyar hírközlési és médiapiacot felboríthatja az RTL Klub fizetőssé válásával kapcsolatos terve.
A Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség nyílt levele rámutat, hogy ma Magyarországon 2,6 millió háztartás kábeltelevíziós szolgáltatás útján jut hozzá a közszolgálati, a kereskedelmi és a tematikus műsorok vételéhez. A két kereskedelmi csatorna fizetőssé válása esetén a fogyasztókra terhelt költségnövekedés a kábelszolgáltatások alapcsomagjai árának megduplázódásához vezethet. "Nem lehet egy közel 100 százalékos költségnövekedést kigazdálkodni" - fogalmaz a levél.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség csütörtöki, Szalai Annamáriához és a médiatanácshoz intézett nyílt levele szerint a televíziós műsordíj egyoldalú bevezetése felborítaná az eddig megfelelően működő médiapiaci modellt, és annak vesztesei az előfizetők, a kisebb tévécsatornák és a műsorterjesztő szolgáltatók lehetnek.

A szövetség az esetleges fizetőssé válás költségvonzatáról azt írja, hogy ha az RTL Klub és a TV2 a bruttó 600 forint/előfizető/hónap díjat kívánná számlázni, az legalább havi 1200 forintos díjnövekedést okozna. Mint írják, ez a legolcsóbb díjcsomag országos átlag szerinti 1800 forintos havidíjával összevetve 66 százalékos előfizetői díjemelkedéssel járna.

"A lehetséges fejlemény rossz a fogyasztónak, rossz a műsorterjesztő szolgáltatóknak és rossz a műsorpiacon jelen lévő műsorszolgáltatóknak is" - írja a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség, hozzátéve, hogy ha az RTL Klub a terveit sikerrel érvényesíti, "várható, hogy egy sor kábeltelevíziós kis- és középvállalkozás tönkremegy". Az érdekvédelmi szervezet szerint előállhat olyan helyzet is, hogy míg a közszolgálati tévék fizetnek a műsorterjesztésért, "más cégek tízmilliárdokat bevételeznek".

A szervezet hangsúlyozza, hogy indokolatlan és aránytalan a szolgáltatókra kényszeríteni kívánt többletdíj, mivel az több tízmilliárdos extra bevételhez és behozhatatlan versenyelőnyhöz juttatná ezeket a médiapiacon már most is domináns tévécsatornákat.

A két szervezet egybehangzóan kéri a szabályozó hatóságokat, hogy jogi lehetőségeikkel élve előzzék meg ennek a helyzetnek a kialakulását.
"A digitális átállás küszöbén új szabályozásra van szükség, annak hiánya anarchiába torkollik" - mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az MTI-nek csütörtökön a nyílt levelekre reagálva. Rámutatott: a csatornák és a terjesztők között is kiéleződött a verseny; ennek a kisebb terjesztők és a kisebb műsorszolgáltatók is a vesztesei lehetnek. Ezenkívül vesztes lehet a néző is, mert a kábelpiaci egyezségek nyomán az előfizetési díjat a nézőre hárítanák tovább, vagy esetleg a csomag átalakításával egyes csatornák kiszorulnának a kínálatból.

"A hónapok óta tartó állóháborúból úgy látom, a felek megegyezése nem várható" - mondta, kiemelve, hogy indokolt az állami szabályozás. A hamarosan a parlament elé kerülő törvénytervezet reményei szerint pontosan meghatározza majd, hogy a terjesztőknek milyen csatornákat kötelező továbbítaniuk, hogy milyen csatornák továbbítása preferált oly módon, hogy továbbításáért kedvezményt lehet igénybe venni.

"Szabályozni kell azt is, hogy egyes kiemelt jelentőségű csatornák ne tagadhassák meg, hogy tartalmaikat bármilyen platformon terjesszék" - mutatott rá Szalai Annamária. Hozzátette: e téren átlátható viszonyokat kell megteremteni, egyenlő elbánást biztosító keretszabályozással. "Ennyire szabályozatlan piac nincs sehol a térségben, mint idehaza, a terjesztők és szolgáltatók viszonyát szabályozni kell" - mondta.

Az MTI kérdésére, hogy ha még az új szabályozás életbe lépése előtt valamelyik kereskedelmi csatorna bevezetné a tervezett lépést, Szalai Annamária úgy válaszolt: a hatályos jog ezt a területet sajnálatos módon nem szabályozza, de mivel a leendő törvény már ki fog térni a műsor- és terjesztési piac közötti viszonyra, "felesleges ilyenfajta megállapodásokat kötni".

Az RTL Klubról szeptember végén írta meg a hvg.hu, hogy a csatorna előfizetőnként havonta 490 forintért szeretné adni műsorát a terjesztőknek. A TV2 illetékese a hír napvilágra kerülése után arról számolt be, hogy a kérdés náluk is évek óta napirenden van.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. nagyfulesbagoly 2010. október 18. 19:05
  „AZ NEM LEHETNE ,HOGY NEKEM FIZESSENEK AMIÉRT NÉZEM EZT A X T”
 • 25. Túrabakancs 2010. október 15. 12:11
  „Gringo!
  A média szabályozásáról van szó, nem bevétel növelésről. Te
  hol hallasz ki ebből a hírből "pénzgyűjtést" ? Nem értem a hozzá-
  szólásodat. A tv-csatornák magánkézben vannak, emiatt akarnak
  ők pénzhez jutni, ezt próbálja meg a jobboldali kormány megakadályozni.
  Nekem legalábbis ez jön le szabályozás tartalmáról, lényegéről.”
 • 24. Gringo 2010. október 15. 11:38
  „Nem is lepődtem meg, mikor meghallottam a hírt. A fidesz mindehonnan gyűjti a pénzt, próbálják behozni, hogy 8 évig "éheztek".”
 • 23. heat 2010. október 15. 11:12
  „A TV(...) nem csak kiszolgálja, formálja is az ízlést és az igényeket. Ez rossz esetben a fiatalokra és az "egyszerűbb gondolkodású" felnőttekre is veszélyes. Ha meglenne a teljesen szabadon történő választás lehetősége, vagyis én állíthatnám össze a csatornaválasztékot magamnak és mindezt 6-8 szolgáltatótól is megrendelhetném, az más lenne...! Addíg viszont szabályozni kell. Alapvetően reklámért nem fizetünk, hanem a megtekintéséért cserébe kapunk tartalmat. Ha fizetek nem akarok reklámot. A szolgáltatónak a "házhozszállításért", de csak azért, természetesen jár pénz. Az állam a földfelszíni jogokért ne csak pénzt kérjen, hanem magatartást is.”
 • 22. Paragulis 2010. október 15. 09:41
  „12. hozzászólás Túrabakancs 2010.10.14. 22:13
  Emlékezzetek. Amikor a UPC kivette a néme nyelvű adókat ORF1,ORF2,SAT1 Német RTL akkor nem volt ekkora felháborodás. Holott a nyugati régió lakóinak többsége nézte ezeket az adókat.
  Erre a műsorszolgáltató 400.-Ft pótdíjért lehetővé tette a német nyelvű adók vételét.
  Na már most,ha a fenti két magyar adó felemeli a sugárzásért kért összeget tegyék külön csomagba és aki nézni akarja fizessen 1200.-Ft-ot a külön csomagér,és ne kényszerítsenek rá,hogy mindenki plusz "adót" fizessen a fenti adókért.”
 • 21. Robusto 2010. október 15. 09:25
  „Javaslom, hogy az állam gyártson tv-készülékeket, és csak azokat lehessen forgalmazni az országban. Ezek hasonlóak lennének az egykori néprádiókhoz, amelyeken csak a Kossuth meg a Petőfi jött be. Most két adót lehetne nézni: a HírTv-t, meg az Echo-t. És akkor tényleg megvalósulna a Nemzeti Együtthülyülés Kormánya által oly áhított médiaegyensúly!”
 • 20. Valaki 2010. október 15. 08:59
  „Be kell tíltani mindkét szennycsatornát és fizessék vissza az állami pénzeket!”
 • 19. máris 2010. október 15. 08:57
  „A " szabályozóknak " üzenem: ha jövőre megindul a földfelszíni digitális adó, tömegesen lépünk ki a helyi KTV társaságoktól!!!!!!”
 • 18. sivatag66 2010. október 15. 02:11
  „az a helyzet akik szidják a tv2-őt,és az rtlklub-ot,szerintem azok is nézik az adásukat!!!!
  Különben honnan tudnák,hogy milyen "´szenny" megy azokon az adókon !!!!!”
 • 17. Wakeup_Mankind 2010. október 14. 23:35
  „itt az új adó,
  a TV adó, hehe
  RTL KLUB tv adó és a
  TV2 tv adó
  ki az a Szalai, focizik?
  ha nem, akkor nem érdekel
  jóccakát”
 • 16. adamasz1977 2010. október 14. 23:24
  „teljesen igaza van Szalainak ! Mi az hogy egy szolgáltató azt tukmálja rám amit nem akarok! a fogyasztónak kell eldöntenie , hogy mit kér, és mit nem! ez olyan mintha bemennél bármely boltba és csak akkor kapsz húst, ha tejet is veszel! Röhej....”
 • 15. Cloeon_dipterum 2010. október 14. 23:20
  „A telaviv2 és a reteklub is egy népbutító csatorna. A FIDESZ helyében be is tiltanám.
  Szebb Jövőt!”
 • 14. miracle 2010. október 14. 22:26
  „Boli
  Ne fáradj, majd Annamari összeállítja neked.”
 • 13. Boli 2010. október 14. 22:22
  „Nem szeretném kérni sem a retekklubbot, sem a tevekötőt. Akkor lehetne, hogy pl. a Vidanet ezeket becseréli nekem a Viasat History-ra és a History Channelre? Beérem azokkal. Nem kell ez a két szutyok, pláne, hogy még fizessek is azért a rengeteg szemétért, 96szor leadott hulladékért és reklámért!Nyugodtam akár le is húzhatják a rolót. A korrekt az lenne, hogy igen is én állíthassam össze, milyen csatornákat kérek! 1 hét múlva szerintem a két hulladékos bezárna!”
 • 12. Túrabakancs 2010. október 14. 22:13
  „Valószínű a két csatorna úgy lesz fizetős, hogy szinte mindegyik kábel szolgáltató
  beteszi a programjába a két kereskedelmi csatornát úgy, hogy annak a költségét
  a havi előfizetési díjba bele fogja szőni. Tehát eszed nem eszed, mindenképpen fizetni
  fog mindenki. Az is aki nem akarja nézni, és az is, aki igen. Szalainak igaza van, nagy a káosz
  ilyen /is/ szempontból ebben az országban.
  részegenisjózan! Bizony igazad van, csak a többiek NEM akarják látni azt ami a dolgok
  mögött van.”
 • 11. miracle 2010. október 14. 22:02
  „Látom abszolut nem érted.
  Vonatkoztass el a két adótól.
  Milyen alapon mondják meg, hogy mit nézhetünk és mit nem, erről szól a történet:
  "A hamarosan a parlament elé kerülő törvénytervezet reményei szerint pontosan meghatározza majd, hogy a terjesztőknek milyen csatornákat kötelező továbbítaniuk, hogy milyen csatornák továbbítása preferált oly módon, hogy továbbításáért kedvezményt lehet igénybe venni. "
  Na, itt van a baj. Ami megfelel a fidesz kényes ízlésének azt lehet, ami nem azt nem.
  Éljen Rákosi Viktor.”
 • 10. reszegenisjozan 2010. október 14. 21:55
  „... Jerry 2010.10.14. 21:19

  A vörös agyúak miért rettegnek mindig attól, ami szánalmas elképzeléseikben szerepel????
  Minden komcsi retteg a patás Orbántól, de a patákat eddig senki nem látta.

  Eddig a pénz felett rendelkező lobbi uralt mindent Magyaro-on is (vajon kik ők???? Hmmmm).
  Most legalább populista módra kap valamit a nép is. Persze nem kell félteni jelen esetben a két retek tv-t. Kapnak ők a háttérben elegendő kárpótlást ha az istenadta néppel szemben a színpadon valamit elvesznek tőlük.”
 • 9. Jerry 2010. október 14. 21:19
  „Remek lesz a fidesz vezette magyar tv csatorna rendszer.Lesz majd ingyenes rémHÍR tv,ahol naponta tömjénezik a kormányt, majd külön csatornát kap csintalanka,aki majd élőben szidhatja a régi szegfűs elvtársait,magasztalva a narancsos újakat. Megszűnik majd a tv2 és lesz helyette tv2/3 majd a rtlklub helyett lesz a kdnpklub, a paprika tv helyett narancs tv lesz.Persze cserélődnek majd a celebek is,pl Friderikusz helyett fidelikusz lesz. Aztán minden csatornáért külön kell fizetni,azért is amit nézünk,és azért is,amit nem nézünk, de ov azt karja, hogy nézzük.Aztán lesz nb 0 alcsút és felcsút foci meccs az örökös sport csatornán, és a többin meg egyéb foci,a parlamentről is lesz élő közvetítés,pl a kormányfő beszédei több ismétlésben, szp szinkronhangjával, magyarról magyarra,palócra,matyóra,romára,jászra, kunra, szögediesre lefordítva, hogy mindenki "megércse". Lesz itt jó világ, meg "demográcsia" orbán módra a médiában.”
 • 8. Losba 2010. október 14. 20:51
  „most mi van..? ki nem sz...ja le , hogy fizetős lesz a két csatorna... akinek kel fizessen elő , aki meg amúgy sem kíváncsi rájuk nem fizet elő rá.ennyi..nem nagy kár érte ha nem lesz az alapcsomagban.”
 • 7. öszödiböszme 2010. október 14. 19:47
  „Kérdem én drága Annamariskától: hölgyem demokráciáról hallott már? Egyébként a két szutykot én sem nézem már. Fogyasztói társadalom lettünk, még a reklámok is egy időben mennek általában a két retken.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordmennyiségű csempészett cigarettát találtak egy ingatlanon

Rekordmennyiségű, több mint 46 millió forint értékű csempészett cigarettát találtak a pénzügyőrök egy őri ingatlanon. Tovább olvasom