Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Fizetős közoktatás készül? 4-4 kérdés

A fideszes önkormányzatok egymás után zárják be iskoláikat.
Ma már 20 intézmény bezárásáról született döntés, összesen eddig 34 intézményt érint valamilyen formában a bezárás hulláma. Az érv mindig ugyanaz: kevés a pénz, kevés a gyerek.

Ennek ellentmond, hogy miközben a gyermeklétszám tényleg csökken, sokszor olyan iskolákra kerül lakat, amelyek közel teljes kihasználtsággal, vagy pótolhatatlan, speciális oktatási programokkal működnek.

A bezárás-hullám felvet egy gyanút. Pénzhiányra hivatkoznak, tehát a bezárt épületeket eladásra szánják. Tantermes szerkezetű, közelmúltban felújított iskolákat márpedig csak iskolaként lehet érdemben hasznosítani. Aki pedig befektet, az profitért teszi, vagyis bevételt kell termelnie.

Miután Matolcsy György a 2011. április 20-i kormányülésen világossá tette, hogy a pedagógusbérek államhoz csatornázása után csak állami intézményben kívánnak bért fizetni a tanároknak az egyházi és magánintézményekben nem -, a bevétel csak egy helyről jöhet a szülőktől. Az intézményleépítési program a fizetős közoktatás előszobája.

Ez beillik a Fidesz-kormány szegényellenes társadalompolitikájába: a felső-középosztálynál adócsökkentéssel és gyermekek után járó adókedvezménnyel otthagyott források belépőt jelenthetnek a fizetős, magas minőségű közoktatásba, az itt megszerzett kiemelkedő tudás pedig egyenes belépő a felére csökkentett állami felsőoktatási helyekre.

Mindeközben a többi iskolára elszegényedés vár, a beígért pedagógus béremelés elmarad, életpályamodell sehol, a megemelt óraszámokkal rejtett fizetéscsökkentés következik be, ráadásul az önkormányzatoknak megtilthatják a pedagógusfizetések kiegészítését. Ez a leszakadás útja az állami közoktatásban. Szeretnénk tisztán látni. Szeretnénk tudni, hogy tényleg a fizetős közoktatás előszobájában járunk-e, és szeretnénk tudni, hogy ki az oktatás valódi irányítója.

Ezért a mai napon négy kérdéssel fordulunk Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszonyhoz és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez: 1. Milyen tervek mentén zajlanak az iskolabezárások? 2. Mi a terv a kiüresített iskolaépületekkel? 3. Magára hagyja-e a kormány az egyházi és magániskolákban tanuló gyermekeket és pedagógusokat? 4. Tényleg megtiltják-e az önkormányzatoknak, hogy kiegészítő támogatást vagy bérpótlékot adjanak a saját területükön lévő iskolák oktatóinak?

Várjuk válaszukat!

Kunhalmi Ágnes MSZP elnökségi tag

Kiadó: MSZP-Országos Központ

Olvasóink írták

 • 19. load 2011. május 23. 16:51
  „16. Csetneky
  Hol van a cikkben olyan, hogy csak az egyházi iskolákért aggódnak?
  Szövegértési problémáid vannak?”
 • 18. Alfonz23 2011. május 22. 16:34
  „Most a kis létszámra hivatkozva bezárják és eladják az iskolákat. Egy iskolaépületet nem tudom mi másra lehet még használni, mint iskolának. Aki megveszi, az sem tudja másra használni.
  Viszont emelni kell a gyerekszámot, ez is a "nagy terv" része. Pár év múlva ismét szükség lesz több óvodára, iskolára. Akkorra már rég eladták a mostaniakat, tehát vagy építeni kell, vagy visszavásárolni a mostaniakat a "tűzközeli", új tulajdonostól, persze inflációkövető áron. Aki meg tudja most venni, annak nem lesz ez rossz befektetés. :)
  A demográfiai mutató régebben sem volt állandó, sőt mindig hullámzó lesz ezután is. A bezárásokat átmenetileg még meg lehetne érteni, de az eladásokat már nehezen. Ahol gyengül az infrastruktúra, ott lesz olcsóbb a lakás, tehát ott lesz majd ismét gyerekszám emelkedés idővel. Most egy rövidebb távon vélt haszon miatt kell lépéskényszert kialakítani a közeli jövőre nézve?”
 • 17. norbi29 2011. május 22. 15:18
  „sajnos nem hazudnak

  több falusi iskoláról hallottam konkrétan hogy bezárják

  Éljen pártunk és vezérünk Heil Orbán”
 • 16. Csetneky 2011. május 22. 09:44
  „11. load

  Véleményem szerint nem én "égetem" magam, hanem az Mszp. Különösen azzal, hogy itt úgy aggódnak az egyházi iskolákért, hogy majdnem összecsinálják magukat, egy másik cikkben pedig azért sírnak, hogy miért kivételeznek az egyházi iskolákkal.
  Szegény elvtársak vagy bealudtak a pártgyűlésen, vagy elfelejtették a régi jelszavukat, mely szerint az alapvető kérdésekben teljes a nézetazonosság! :)”
 • 15. machers 2011. május 22. 08:53
  „14. rommel 2011.05.21. 23:40
  Meghajlok előtted!
  Tipikus mszmp-s "érveiddel" nem tudok (akarok) mit kezdeni. Az "aki nincs velünk, az ellenünk", logika, Szibéria, börtön szajkózása, a tények teljes mértékű elutasítása mutatja, hogy működnek a régi reflexeid. Ez engem nem zavar, hiszen mindenkinek lehet - remélem ez marad is - saját véleménye.
  "ÉS NEM AZ A LÉNYEG AMIT IRTAK , HANEM AZ , AKI IRTA !"
  Ez nem szerencsés gondolkodás mód! Ha csak azt nézzük, hogy ki írta, akkor oda jutunk, ahol most vagyunk. Látjuk, hogy ez hova vezet. Szerencsére, sokan vannak, akik erre kezdenek rájönni, bár még mindig sokan vannak, akiket az orruknál fogva vezetnek, és gondolkodás nélkül benyalják az agitpropos dumát.”
 • 14. rommel 2011. május 21. 23:40
  „SZÓVAL A HAZUGOK PÁRTJA IRTA !
  KÖSZ MACHERS A SEGITSÉGET !
  AKKOR MOST ÉN IS OKOSITALAK EGY PICIT !
  SOHA NE AZT OLVASD AMIT IRTAK , HANEM AZT OLVASD , AMI A SOROK MÖGÖTT REJLIK !
  ÉS NEM AZ A LÉNYEG AMIT IRTAK , HANEM AZ , AKI IRTA !
  A TISZTÁN LÁTÁS KÉPESSÉGE SEGIT A HAZUGSÁG FELISMERÉSÉBEN !
  ÖRÜLÖK , HOGY SEGITHETTEM AZ IGAZSÁG RÖGÖS ÚTJÁN ! SOK SIKERT HOZZÁ !”
 • 13. machers 2011. május 21. 23:04
  „12. rommel 2011.05.21. 22:46
  Kunhalmi Ágnes MSZP elnökségi tag
  TUDOD! ÉRTŐ OLVASÁS!”
 • 12. rommel 2011. május 21. 22:46
  „MELYIK BALOS HÜLYE IRTA EZT A CIKKET ?
  HAZUDUNK MÁR MEGINT , VAGY CSAK AZ OLVASÓKAT NÉZZÜK HÜLYÉNEK ?”
 • 11. load 2011. május 21. 21:04
  „10. Csetneky
  Most erre kellene koncentrálni: A fideszes önkormányzatok egymás után zárják be iskoláikat.
  Az elmúlt 8 évben tiltakoztál ellene, most meg elfogadod.
  Akkor nem kellett volna takarékoskodni?
  Tudod, hogy miről volt szó akkor is?
  A költekezésről, amiből az államadósság lett.
  Akkor szükséges volt, most nem.
  Ne égesd magad!”
 • 10. Csetneky 2011. május 21. 19:59
  „Rendkívül tanulságos, hogy ezt éppen az Mszp veti fel. Pont ők, akik sok vidéki iskolát zártak be az alacsony tanulói létszámra hivatkozva. És éppen ők aggódnak az egyházi iskolákért, akik lenyúlták a támogatásukat. Úgy látszik, 8 év kormányzás alatt csak a lopásra és a hitelfelvételre tellett tőlük, de egy év ellenzékben töltött idő alatt megvilágosodtak.
  A jelenlegi kormány több intézkedésével egyáltalán nem értek egyet, a csúcs egyelőre a visszamenőleges jogfosztás a rendvédelmi nyugdíjasok esetében. Viszont látni kell, ha az elődöd felvette és elköltötte a hitelt - de a problémákat nem oldotta meg belőle - akkor megmaradtak a gondok és még a hitelt is vissza kell csengetni. Ez pedig pazarlással nem megy, takarékoskodni kell(ene). Az persze jogos, hogy minden területen.”
 • 9. BsBe 2011. május 21. 18:44
  „Dirac: itt nem csak a romákról van szó. Nagyon sok tisztességes magyar sem fogja tudni a (egyébként értelkmes, okos) gyermekeit "elit" és fizetős iskolába járatni. (hál´ istennek, ezen már túl vagyok, nincs iskolás korú gyermekem) Nem azért, mert munkakerülő, "renitens" állampolgár, hanem mert a "fizetéséből" él, ami egyre inkább semmire sem elég.
  Toleranciáról meg azt hiszem, az utóbbi években egyáltalán nem lehet ebben az országban beszélni. Sem a romákkal, sem egymással kapcsolatban.
  Itt mindenki gyűlöl lassan mindenkit. Csak azt nem vesszük észre, hogy ez a "tisztel" politikai elit" elképzeléseinek megfelelően alakul. Amíg egymást gyűlöljük, addig nem őket.”
 • 8. Dirac 2011. május 21. 17:49
  „5. BsBe 2011.05.21. 16:40

  Persze itt arról van szó, hogy a neoliberális elit nem szeretné a kölkeit a cigánygyerekekkel együtt járatni (ha ezt vidéken csinálják, akkor rasszizmus a neve, ha pedig Pesten, akkor "óvjuk az iskolákat"), itt az ideje, hogy megmutassa nekünk az értelmiségi réteg, hogy mennyire tudnak együtt élni a romákkal és milyen mértékben toleránsak a másikkal.”
 • 7. load 2011. május 21. 17:21
  „1. LordByron
  A hír szent, a vélemény szabad.
  Még eddig.”
 • 6. sorok_közt 2011. május 21. 16:51
  „Mit cirkuszoltak a fülkeforradalmárok a postabezárásokkor,a vasuti pályák lezárásakor. Most hol vannak? Ez nem falurombolás?”
 • 5. BsBe 2011. május 21. 16:40
  „LordByron-nak: (idézet egy előző cikkből) Az MSZP követett el hibákat, de ilyen elvetemült kormánya még nem volt az országnak.
  A cikk pedig nem a Népszabadsághoz közelít, hiszen nem csak ott. Az előbb egy másik honalapon olvastam: Budapest egyik kerületében bezárnak két általános iskolát, az X Általános Iskolából és Gimnáziumból csak a középiskolai rész marad meg. Megszűnik az Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskola, a Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskola és Vendéglátó Szakiskola, illetve a Janikovszky Éva Általános Iskola. Ez nem az ország, csak egy kerület.
  Nem hiszem, hogy az elmúlt egy évben ilyen drasztikusan csökkent a gyermekszám. Hát ha még azt nézzük, hogy a fidesz célja, hogy a gyermekszám növelése. Csak mire ezek a gyerekek 6-7 évesek lennének, nem lesz iskola. Lehet, előbb bezárják az iskolákat, aztán a tankötelezettséget csökkentik (eddig 16 volt a cél, de lehet) 14 évre, hogy minél több tanulatlan, munkaképtelen fiatal legyen, de a lényeg, ne kelljen az eltartásukhoz az államnak hozzájárulni. (mert ugye ha nem tanul, nincs családi pótlék sem) munkát pedig természetesen nem fognak találni, hiszen azok a fiatalok is nehezen találnak, akiknek szakmájuk van.
  Az országot pedig közös erővel tették tönkre. A választásokat megelőző 8 évben ez a banda élősködött, mert munka nélkül vett fel olyan járandóságot amire nem volt jogosult. (mert ugye, ha valaki rendre elhagyja a munkahelyét az nem dolgozik - persze a pénz azért nem hagyták ott) A megelőző nyolc évben "megfúrtak" minden olyan intézkedést, ami egy kis előre lépésre adott volna lehetőséget.
  Ez a kormány csak egy bizonyos kis réteg se..ét nyalja, azon kívül magasból tojik mindenki fejére. Csak ennek a vége, hogy családok ezrei kerülnek padlóra és mennek tönkre.
  Kedves LordByron ilyen létbizonytalanság ebben az országban még nem volt, mint amit orsós úrnak sikerült egy év alatt összehozni. Két lábbal tapossa az Alkotmányt és a jogrendet. (amelyik pont nem tetszik neki, azt úgy formája, hogy megfeleljen.) Lassan nem demokrácia lesz ebben az országban, hanem önkényuralom. Egy bizonyos réteg uralma, de ne reménykedjen senki, ez nem a szavazókra vonatkozik, akik ide segítették ezt a bandát. (hogy is írta egy előző oldalon pkajos a 2/3 is fontos volt - szorítottam nekik- , hogy "toszorgás nélkül" lehessen intézkedéseket hozni. hát megteszik..... nem kell toszogatni őket...”
 • 4. azmiaz 2011. május 21. 16:01
  „Megy az adok-kapok! LordByron, a probléma attól még valós, hogy Mszp, a Fidesz, vagy másik párt feszegeti azt!”
 • 3. eger 2011. május 21. 15:58
  „LordByron-nak: Hol vannak az előzőek megszorításai a mostaniakéhoz? Hasonlítsd össze a 300 Ft-os vizitdíjat a fejenként (több)milliós magánnyugdíjpénztári befizetések lenyúlásával!”
 • 2. miracle 2011. május 21. 15:53
  „LordByron
  Neked ezért fizetnek?
  A témához is hozzá tudsz szólni vagy csak az aláíróval foglalkozol?”
 • 1. LordByron 2011. május 21. 14:16
  „Sajnos a kisalföld.hu lassan már a Népszabadsághoz közelít, mert szinte csak szoci híreket, cikkeket közölnek. Ez az írás viszont egyenesen undorító. Számomra felfoghatatlan, hogy egy olyan párt, amelyik tönkre tette az országot, az hogy mer másokat kritizálni?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbára bocsátotta a társukat bántalmazó kerepesi diákokat a bíróság

Társtettesként elkövetett garázdaság, illetve testi sértés vétsége miatt bűnösnek mondta ki és… Tovább olvasom