Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fizetés nélkül a fonodai dolgozók

Segélyért folyamodott a Győri Fonoda Kft. dolgozóinak egy része, mivel hónapok óta nincs munkája, bére. Az asszonyok megunták a tétlen várakozást, de kilátásaik a felmondás nyomán se fényesek.
A Takács testvérek 30 évig dolgoztak a fonodában.
A szakszervezet jogsegélyszolgálatához fordultak azok az asszonyok, akik évtizedeken át a győri fonodában dolgoztak. Rendkívüli felmondással szüntették meg munkaviszonyukat. Járandóságaikat, végkielégítésüket szeretnék megkapni. A termelés az üzemben március óta áll, a gépeket szétszerelték, a bérek késnek. A fonók felmondására az adott jogalapot, hogy a mai napig áprilisi bérüknek is csak a felét vehették át.
Széphegyi Lászlóné csaknem két évtizedig dolgozott gyűrűsfonóként. Úgy érzi, belekényszerítették a felmondásba. Családja megélhetését valahogy biztosítania kell, ezért jelentkezett a munkaügyi központban. Több cégnél hiába próbálkozott, mikor megtudták korát, képzettségét, és azt hogy vidéki, rögtön elutasították. Újvári Tiborné, aki harminckét évet húzott le a fonodában, szintén tanácstalan. Helyzetét az nehezíti, hogy a műszakpótlékkal együtt eddig is alig keresett többet a minimálbérnél, így nincs félretett pénze. Tomozi Istvánné abban reménykedik, hogy a munkaügyi központ ajánlata nyomán ősztől egy óraszíjgyártó cégnél dolgozhat.

Sorsukat mindegyikük megalázónak tartja, hiszen szinte könyörögniük kell azért, ami jár nekik. A Takács lányok például tizennégy éves koruk óta álltak nap mint nap a gépek mellett, párás, zajos helyen, végezték szinte megállás nélkül nagy koncentrációt kívánó munkájukat, hajtották az orsókat. Ez ugyan csak szerény megélhetést biztosított nekik, de a családias légkör miatt ragaszkodtak állásukhoz. Így most közös a bánatuk: Mária, Julianna és Ibolya egyszerre maradt bér és munka nélkül.

Lőrinc Lászlóval (Lerinc Laslo), a fonoda tulajdonos-ügyvezetőjével ahogy a szakszervezet tagjai, mi sem tudtunk beszélni. A cég egyik igazgatója megerősítette: a munkavállalók tájékoztatást kaptak arról, hogy a cégvezető július elsejétől a vállalkozás székhelyének Budapestre költöztetését tervezi.

Kapcsolódó cikkek >>

Fonodai kapuzárás (2003-05-22) >>
Áll a fonoda (2003-05-01) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közelebb a csillagokhoz

A tetőtéri szoba berendezése mindig nagyobb kihívást jelent, hiszen a falak dőlésszöge miatt… Tovább olvasom