Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Finomságainkat a domaszéki Rózsakert vendéglőben is főzik

A hidegkonyha specialistájaként is szokták emlegetni Csiszár István mesterszakácsot, a domaszéki Rózsakert vendéglő tulajdonosát, aki kolléganőivel együtt részt vett karácsonyra megjelenő szakácskönyvünk készítésében. A negyvenöt éve vendéglátós szakember arról beszélt, hogyan érdemes ezt a pályát művelni. Tőle hitelesnek tűnnek ezek a szavak.
Kóstolja meg ezt a chilis palacsintát! Nagyon finom, csak alig csípős, az ananászdarabkákkal együtt különleges ízű. Két-három perc alatt készítettem – kínál szívélyesen készülő szakácskönyvünk egyik finomságából Csiszár István mesterszakács, vérbeli vendéglátós, a szakma egyik nagy öregje. Alig van olyan étterem Szegeden, ahol ne akadna egy-két szakács, aki valaha ne tanult volna tőle. Azonban nem az a nyilatkozós fajta, valóságos harcot kellett vívni vele, hogy a főzés után leüljön velünk önmagáról beszélgetni.

A lelkes kolléganők munkái

– Nem az én személyem a fontos, kolléganőim, Nagy Istvánné és Bagi Emília mesterszakácsok kora reggel óta, megállás nélkül főznek és készítik a receptkönyv ételeit. Az ő munkájuk és lelkesedésük példaértékű – hangsúlyozza a domaszéki Rózsakert vendéglő tulajdonosa.

A chilis palacsinta tényleg nagyon finom volt, az ételek fotózása mellett falatozunk és beszélgetünk. Vendéglátónk, Csiszár István a hatvanas években a Hági étteremben kezdett dolgozni – mint sokan, akik nevet szereztek maguknak ebben a szakmában –, emellett a Szeged étteremben és a Bartók Béla téri, valamikori hidegkonyhán szerzett tapasztalatokat, mondhatni: itt kezdődött a hidegkonyha iránti kötődés.

Ma már a hidegkonyha specialistájaként szokták emlegetni. Büszkén mondja, hogy a Csongrád megyei Vendéglátó Vállalatnál 36 évet dolgozott annak 93-as megszüntéig, ezt követően pedig magánzóként, étteremtulajdonosként folytatta. – A hidegkonyhához nagy kézügyesség, szakmai igényesség, sok munka és a változásra való nyitottság szükséges – sorolja, majd Tárgyik Sándor szakkönyveit említi, az utazásokat, és hatásokat. Azt, hogy ezt a szakmát csak szeretettel lehet végezni, szívvel-lélekkel, nem lehet kiszállni belőle, olyan mint egy ördögkerék. Neki pedig el is hisszük ezeket a mondatokat: több mint 45 éve vendéglátós.

Reggelente ötkor kezd, éjszaka zár

Mi az, amire még ennyi idő után is felcsillan a szeme? A vendégre! – vágja rá, hiszen mint mondja, készíthet bármilyen ínyencséget, hiába, ha nincs aki elfogyassza és megköszönje. És bár a forgalomra nincs panasza, a jó vendégjárás kárpótolni tudja az embert a reggeli négyes-negyed ötös kelésért és késő éjszakai pihenésért. Az ötvenkilenc éves szakember reggelente ötkor kezd az újszegedi hidegkonyhai műhelyben, és késő este zár a domaszéki vendéglőben. Azt mondja, ezt még bírja erővel, azonban a munkával járó stressz nehezebb. A cilivelek nem is gondolják, hogy egy étteremben milyen gondot okozhat egy áramkimaradás, vagy ha elromlik a hűtő.

A minőség legyen a legfontosabb

És hogy milyen receptekkel találkozott készülő szakácskönyvünk apropóján? – Többnyire egyszerű, könnyen elkészíthető ételeket küldtek be. Können meg lehet állapítani egy ételről, hogy városi, könnyű munkát végző vagy falusi, fizikai munkát végző ember küldte be. Míg az előbbi sok zöldséget használ, addig az utóbbi nehezebb, táplálóbb ételeket kíván – összegzi mesterszakácsunk, aki azt hangsúlyozza, hogy vásárláskor inkább a hazai árukat részesítsük előnyben. És ne az olyan exportárukat, melyek minősége kétséges és nem tudjuk pontosan, hogy mik az összetevői. A minőség legyen a legfontosabb szempont az alapanyagok kiválasztásakor, és akkor az ételünk biztosan finomabb lesz.
A többi csak ráadás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcára smink nélkül? Csak a holttestemen át!

Volt idő, amikor csak a feslett erkölcsű nők sminkelték magukat. És a puritán prédikátorok dagályos… Tovább olvasom