Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Filmes hírek - Indiana Jones 4.

Indiana Jones újra színrelép. A film kedvelői biztos örömmel hallják a hírt. A régi felállás is megmarad, természetesen a főszereplő ki más is lehetne mint Harrison Ford, a producer George Lucas, a rendező pedig Steven Spielberg. Talán senkinek sem kell bebizonyítanunk, hogy minden kétséget kizárólag ez a film is siker lesz, hiszen ezeket a neveket számos "híres filmből ismerhetjük már."

A legbiztatóbb hírek egyike az, hogy megvan végre a forgatókönyvíró, aki Lucas ötletei alapján részletesen kidolgozza az új mozi történetét: Frank Darabontot, A remény rabjai és a Halálsoron rendezőjét választották erre a feladatra. Darabont nemcsak sikeres filmeket jegyez, de ő írta Az ifjú Indiana Jones című tévésorozat több epizódjának forgatókönyvét is. Több akadálya nincs már, hogy hozzálássanak a produkció előkészítésének. A produkció várhatóan csak 2005 nyarán kerül multiplexekbe. További infó Harrison Fordról>>

Sztárportré: George Lucas
A kaliforniai Modesto kisváros. Itt éldegélt a Lucas házaspár, George és Dorothy, akik papír-írószer boltot vezettek és nevelték négy gyermeküket. Ann 10, Katherine pedig 8 éves volt, amikor 1944. május 14-én megszületett George Walton junior, egy év múlva még egy lány, Wendy. A Downey középiskola növendékeként George az ötvenes évek unatkozó amerikai fiataljai közé tartozott, nem igazán érdekelte a tanulás, viszont falta a képregényeket, és imádta az autóversenyzést.

Neki persze csak egy kis Fiat Bianchinája volt kevés lóerővel, de a kocsi kiválóan megfelelt az amatőr versenyeken. Három nappal érettségi előtt azonban egy osztálytársa autója leszorította az útról. A Fiat egy út menti diófának csapódott, a biztonsági öve elszakadt, és George kirepült az autóból… Ez volt a szerencséje, mivel a kocsi kigyulladt. Szerencsére egy, a közelben lakó férfi látta balesetet, s rögtön hívta a mentőket.
A másik fiú nem sérült meg, George viszont két hétig nyomta a kórházi ágyat. Már a párnák között, miközben mindenféle csövek lógtak ki belőle, elkezdett tűnődni azon, vajon miért élte túl a balesetet, s úgy érezte, ennek valami oka lehet, s megpróbálta kideríteni, mi lehet az.


A 26 éves Lucas számára is elérkezett a pillanat, amikor elkészíthette első játékfilmjét, a THX hosszabb változatát. A Warner nem lelkesedett a sci-fi történetért, mivel abban a megszokott párbeszédek helyett inkább a steril képi világ érvényesült. A rendezőnek többször újra kellett vágni a mozit, amit végül különösebb reklám nélkül dobtak piacra, mivel eleve arra számítottak, hogy nem sokat fog hozni a konyhára. A stúdió taktikája bejött, s bár a THX1138 kapott néhány jó kritikát, üzletileg csődnek bizonyult. A Zoetrope anyagi háttere megrendült, a Warner majdnem 300 ezer dollárt követelt tőlük. A társak egy időre szétváltak, Coppola a Paramountnál megrendezte A keresztapát, Lucas pedig két évre visszavonult, és nekilátott következő filmterve kidolgozásának. Ez néhány tipikus kisvárosi amerikai fiatal életének egy éjszakájáról szólt volna. Segítségül hívott egy házaspárt, akik évfolyamtársai voltak az egyetemen. Willard Huyck és Gloria Katz átdolgozták az eredeti forgastókönyvet, kivették a pátoszt, és némi humort csempésztek a történetbe.

Lucas elfogadta a változtatásokat, és az American Graffiti alapanyaga készen állt. Közben A keresztapa nagy siker lett, Coppola anyagilag helyrejött, és megint segített Lucasnak. Az ő közreműködésével került a forgatókönyv az Universal Studioshoz: a rendező 28 forgatási napot kapott és 700 ezer dolláros költségvetést. A mozi végül a nagy stúdiók egyike legjövedelmezőbb vállalkozásának bizonyult, minden rá fordított dollár ötven zöldhasút jövedelmezett. A filmben olyan későbbi sztárok tűntek fel, mint Richard Dreyfuss, Harrison Ford, a későbbi Oscar-díjas rendező, Ron Howard, ráadásul kellemes nosztalgiát ébresztett a nézőkben, nem is beszélve arról, hogy a legjobb rendező és forgatókönyvíró kategóriájában Oscar-díjra jelölték. Lucas azonban nem ért rá örülni a sikernek, mivel már régen dédelgetett terve járt a fejében, amely négy évvel később minden idők legsikeresebb filmje lett, a Csillagok háborúja. További infó>>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pókember: újra (be)hálóz

Pontosan 40 évvel a születése után, Amerika egyik legnépszerűbb képregényfigurájából az egész… Tovább olvasom