Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Filmbemutató a rendezővel

Tizenhét évvel a Vérrel és kötéllel című alkotás után Erdélyi János rendező újabb dokumentumfilmet forgatott Sortűz után címmel az 1956-os mosonmagyaróvári tragédiáról. A mozit szerda este a kulturális központban levetítették, majd kötetlen beszélgetés következett az alkotó és a közönség között.
A színházteremben néma csend honolt, a sorok között helyet foglaló emberek közül voltak, akik aktív átélői voltak a forradalom reményteli, aztán fájdalmas napjainak, s akadtak szép számban olyanok is, akik évtizedekkel a történtek után születtek. Mindannyiukban közös volt azonban ott szerda este a kulturális központban: a tisztelet, a ma sem szűnő döbbenet és a fejekben sorjázó, megválaszolatlan kérdések.
Erdélyi János Zsigmond Dezsővel 1989-ben forgatott dokumentumfilmet az 1956-os mosonmagyaróvári tragédiáról Vérrel és kötéllel címmel. A forradalom fél évszázados jubileuma kapcsán tavasszal Erdélyi újra kamerákkal érkezett a városba. A Sortűz után című film elkészítésének az évforduló mellett az is oka volt, hogy 1989-ből előkerültek olyan tekercsek, melyeket elveszettnek hittek. Például, amikor Dudás Istvánnal találkoztak Kiskunhalason a mosonmagyaróváriak. Jelenetek láthatók továbbá a moziban a Dudás-perről, arról, amikor az egykori parancsnokot a laktanya helyszínén szembesítik az óváriakkal, azok állításaival. Végezetül pedig az egykori túlélők szólalnak meg ma arról, hogy 17 évvel a rendszerváltás után máig nem történt meg a forradalom erkölcsi rehabilitációja. Mint ahogy Gábor Józsefné, a mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület elnöke a többiekkel egyetértésben kijelenti: majd két évtized óta csak annyi változott a megítélésben, hogy már lehet beszélni a tragédiáról.
A filmvetítést követően Erdélyi János rendezővel Böröndi Lajos, a kulturális központ igazgatója és a közönség beszélgetett. Az itt elhangzottakról lapunk november 22-i számában részletesen beszámolunk.
A Sortűz után című filmet november 19-én, vasárnap este 9 óra 35 perckor vetíti a Hír Televízió.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsává vált kötényében a kenyér

Hétszázhetvenöt éve, 1231. november 17-én halt meg Árpád-házi Szent Erzsébet (Türingiai Szent… Tovább olvasom