Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Filézéssel a halfogyasztásért

Mind több vizet igényelnek a halgazdaságok, ahogyan a nyarak egyre szárazabbak és forróbbak – miközben a vízdíj is növekszik. A takarmányárak szintén nőnek. Ugyanakkor a hal iránt van igény, s az életforma-átalakulással új igények is megjelennek.
Mind több vizet igényelnek a halgazdaságok, ahogyan a nyarak egyre szárazabbak és forróbbak – miközben a vízdíj is növekszik. A takarmányárak szintén nőnek. Ugyanakkor a hal iránt van igény, s az életforma-átalakulással új igények is megjelennek – élő hal helyett egyre többen vesznek frissen feldolgozott, filézett halat –, és ezek további lehetőséget jelentenek a haltenyésztőknek.

Napi 200 köbméter víz párolgott el tavainkból a nyáron, ezt mindenképpen pótolni kellett, elektromos energia segítségével. Évente egyébként 30 millió köbméter vizet igényel a halgazdaság, s ezzel nem lehet spórolni – ismerteti a halgazdálkodás nehézségeit Sztanó János, a szegedi Fehér-tavon gazdálkodó Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója. Ha a tavakban kevés a víz, jobban fölmelegszik, így oxigéntartalma is csökken, ami végveszélyt jelent a halakra. Ugyanakkor az elektromosenergia-költség, mely az összköltségek 18-20 százalékát teszi ki, nőni fog. Növekednek a takarmányárak is, miközben évi négyezer tonna takarmánybúzát, -kukoricát használ föl a halgazdaság. Most főleg a szárazság miatti terméskiesés okoz árnövekedést, ehhez nemsokára a fokozódó bioetanolgyártás egyre nagyobb gabonaigénye is társulni fog.

Étkezésre, horgászatra

Évente 1900 tonna halat állít elő a Szegedfish Kft., 2100 hektáron; ennek mintegy hetven százalékát értékesíti – étkezési és sporthorgászati célokra. Az említett mennyiség zöme Szegeden és Baján, illetve vonzáskörzetükben fogy el. Újabban Romániába is megy hal a Fehér-tóról, évente 100-150 tonna, s a mennyiség csak növekedni fog.

Mit lehet ilyen helyzetben tenni? Költségcsökkentésként szóba jöhet a tavak tápláléktermő képességének fokozott hasznosítása, de ezt már így is jelentős mértékben igénybe veszi a halgazdaság, s nagyon már nem lehet tovább növelni. Egyébként pedig tápláléktermő képességet növelni szervesanyag-bejuttatással lehet, ez is pénzbe kerül. A másik eszköz a kihívásoknak való megfelelésre a feldolgozotthal-értékesítés – ugyanis mind kevesebben vesznek élő halat, az embereknek egyre kevesebb az idejük a vesződséges otthoni halpucolásra, és egyre többen keresik a friss, filézettet. Október-novemberre elkészül a halgazdaság hipermodern feldolgozója, ahol minden állat- és humánegészségügyi előírás betartásával konyhakésszé varázsolják a halat. Ha mondjuk egy étterem jelzi, hogy minden hétre kér például száz kiló filét, vagy jön egy vevő, hogy neki most kell egy kiló, akkor lesz is. Rengeteg embert a szálkáktól való félelem tart vissza a halevéstől, és a szálkákat a halhús két milliméterenkénti, precíz bevagdosása teljesen kiküszöböli.

E módszerrel a szív- és érrendszerre rendkívül jó hatást gyakorló, omega-3 zsírsavakban gazdag húsú busa fogyasztása is föllendíthető. A busa fogyasztói ára a pontyénak egyharmada, de szálkás. A nagyüzemi irdalás azonban itt is segít: ezután semmi akadálya, hogy az ember kúraszerűen egyen busát, a szálkákkal való bíbelődés nélkül. Ma már azt is egyre többen tudják, hogy a busa nem való halászlébe, de például sütve, párolva, pácolva, halfűszerrel ízesítve, mártásokkal fogyasztva tökéletes. A halat egészségügyi okokból is fogyasztó ember amúgy sem a sok időt igénylő halászléfőzést választja, hanem a gyors és rutinszerűen végezhető elkészítési módokat. Ha már itt tartunk, elmondható: országszerte mind több halas népünnepély tartja ébren az érdeklődést a halételek iránt – lásd a szegedi halfesztivált, ahol az ételek zöme az idén is Fehér-tavi halból készült. Aki egy ilyen rendezvényre eljön – márpedig évről évre többen jönnek –, egészen biztos, nemcsak a helyszínen fogyaszt halat, hanem otthon is megpróbálja előállítani az itt tapasztalt ízeket, tehát halvásárlóvá válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyautó ütközött lovaskocsival

Személyautó ütközött össze egy lovaskocsival szombaton este Jakabszállás és Kecskemét között, a… Tovább olvasom