Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Figyeljük testünk reakcióit!

Úgy érzi, mindig fáradt? Sosem tudja kipihenni magát? Fáradtabban ébred, mint mikor lefeküdt? Nem motiválja a munkája? Érzi, hogy valami nincs rendben, de ki tudja, mi? Ezzel a jelenséggel 30–35 éve kezdtek foglalkozni amerikai kutatók.

A kiégés (burn-out) képszerű fogalom, amelyet eredetileg a technológiában használtak, és amely az egykor működő energiaforrás gyengülését írja le a megszűnéséig. Ez nem történik hirtelen, hanem folyamatosan, több szakaszban.

A tünetegyüttes (szindróma) krónikus érzelmi megterhelés, stressz nyomán fellépő fizikai, érzelmi, mentális kimerülés, mely a reménytelenség érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív hozzáállás jellemez. A kiégés fizikailag csökkent, lelkileg hitevesztett állapotot jelent, amelyben az egyén feladja elképzeléseit, vágyait, az újjáteremtés, a megvalósítás örömét. Tudnia kell azonban, hogy „kiégni csak az képes, aki valaha lobogni is tudott".

A kiégés több mint egyszerű testi, érzelmi és szellemi kimerülés: ez egy olyan állapot, amely stressz kíséretében lép fel. Olyan kóros állapot, amelyben legrosszabb esetben az érintett személy krónikus fáradtságot érez, az energia teljes szétszóródása következtében totális céltalanság jellemzi és a lelkesedés teljes hiányát tapasztalja. Ez adódhat a munka jellegéből és/vagy az egyén személyiségéből. Kezdetben fokozott erőbedobás jellemzi, amely fokozatosan a kimerültséghez és végeredményként a depresszióhoz, az érzelmi, társadalmi és szellemi élet ellaposodásához, kétségbeeséshez vezet.

Legveszélyeztetettebbek a segítő szakmákban dolgozók: önsegítő csoportok tagjainál, egészségügyi dolgozók körében, pedagógusoknál. De felelhető minden olyan szakmában, amit a közvetlen személyes kapcsolatok jellemeznek. A kutatások alátámasztják továbbá, hogy az emberi problémákkal való foglalkozás ára a segítők saját pszichikai egyensúlyának felbomlásával járhat.

Mit lehet ellene tenni?! Lényeges, hogy tisztában legyünk értékeinkkel, és hogy ezeket felismerjük és kihasználjuk. Az önismeret által figyelni kell magunkat, testünk-lelkünk reakcióit és ha az veszélyt jelez, nem szabad figyelmen kívül hagyni. Természetesen erre mindenki mondhatja, hogy „de meg kell élni valamiből", ami megkérdőjelezhetetlen, csak mérlegelni kell: meddig és hogyan?

* Olvasóink kérésére ismét írunk a középkorosztályt érintő pszichés és fizikai tünetegyüttesről, melynek észlelése esetén, akárcsak más esetekben, azonnal forduljon orvoshoz!

Posch Regina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350 új munkahely a mórahalmi gyümölcsfeldolgozóban

Térségi zöldség- és gyümölcsfeldolgozót és hűtőházat avattak az elmúlt napokban Mórahalmon. Az üzem… Tovább olvasom