Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Figyelhet kamerával a főnök?

Olvasói kérdés - Egy autóalkatrészeket gyártó kft. sok mindentől nem riad vissza a válságra való hivatkozással. Három-négy nap alatt dolgoztatja le az egész hetet, csak alapbért fizet. Táppénzre kényszeríti a dolgozókat, három hónapra munkanélküli-segélyre küldi őket és ha letelik, visszaveszi őket. Így nem fizet végkielégítést, felmondási díjat. Mindennek a teteje, mikor kamerát szerel fel és lopással vádol több éve ott dolgozót, majd kirúgja. Így a legkönnyebb nem fizetni. Már a válság előtt is tizenkét-tizenhat órát dolgoztattak és különböző trükkökkel fizettek vagy nem fizettek. Meddig mehet el egy cég? A kamerával való figyelés jogszerű?
Munkanélküli-segélyt, illetve az ez alatt a kifejezés alatt értett támogatást akkor kaphatja meg a munkavállaló, ha elbocsátották. Munkaviszonyát pedig a jogszabályok szerint kell felbontani, alapesetben rendes felmondással, és többek között indoklással, a végkielégítés kifizetésével, az időarányos szabadság kiadásával. Így az olvasói levélnek az erre utaló része nem pontosan értelmezhető, nem világos, ebből hogyan és milyen előnye származhat a munkáltatónak. Táppénzre sem lehet senkit sem kényszeríteni a jogszabályok alapján, már csak azért sem, mert ahhoz, hogy az orvos a táppénzre jogosultságot igazolja, egészségügyi indok kell. Lehetséges viszont, hogy jogszerű a heti munka három-négy nap alatti ledolgoztatása és az alapbér fizetése, ha a dolgozót munkaidőkeretben foglalkoztatják. E kérdésben a válaszhoz ismerni kellene a munkaszerződést, a cégnél esetlegesen érvényben lévő kollektív szerződést. A lopás vádját pedig a munkaadónak bizonyítania is kell, ha ezzel az indokkal bocsátja el munkavállalóját rendkívüli felmondással, akkor a dolgozó jogorvoslati lehetőséggel élhet.

Kamerákat felszerelhet a munkahelyen a munkaadó, de erről tájékoztatnia kell a munkavállalókat. Kivételt képez természetesen az öltöző, a fürdő, a vécé. Például megfigyelhet a kamera bejáratot, üzemrészt, de nem irányítható egész napra kimondottan egy gépre, egy munkaállásra, nem figyelheti meg így dolgozóját a munkaadó, mert az már személyiségi jogokat sért és a munkabiztonság szempontjából is veszélyeztető tényező lehet.

Az érdekvédők tapasztalatai szerint a válság miatt sok helyen a munkaadók a jogszabályok, az etikusság határán táncolnak. A dolgozók pedig, megértve a gazdasági helyzetet, sok helyen rugalmas hozzáállással segítik túlélésüket. Például tárgyalhatnak a felek arról, hogy egyik héten többet dolgoznak az alkalmazottak, a másik héten sokkal kevesebbet. Az a jó, ha a munkások képviselői egyeztetnek a munkaadóval. Ha pedig a dolgozók túlzott visszaélést, jogszerűtlenséget sejtenek, bejelentést tehetnek a munkaügyi felügyelőségnél.

A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, megyei tisztségviselői, Potyondi Antal és Kránitz Pál adnak szakértői válaszokat. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik „A Kisalföld a dolgozókért" akciónk keretében.

Olvasóink írták

 • 5. 13.István 2009. április 13. 18:51
  „Hát igen megint a kiskapu a törvényen!!!
  A pénzvilág fizettet, még kevés neki még adjatok!!”
 • 4. MTT 2009. április 13. 10:15
  „H e nem tetszik, mehetsz máshova dolgozni...-ez a munkáltatói oldalról a hozzáállás. Sajnos. Megtehetik. Csak duma, hogy nem, meg törvény írja elő nekik...Ugyan. Ő fizet, ő diktál. Ennyi a történet. A boltban nem kérdezik meg, van-e pénzed, és honnan, a lényeg, hogy ki tudd fizetni a gyerek tízóraiját.”
 • 3. pampus 2009. április 12. 11:19
  „Akár a Chaplin féle "Modern idők"-ben!”
 • 2. Zaraki_Kenpachi 2009. április 12. 01:36
  „Sopronban van egy cég, akitől ez kitelik”
 • 1. jockey 2009. április 11. 17:44
  „Ha ez mind igaz, akkor össze kell fogni 8-10 munkavállalónak és fel kell jelenteni a derék tulajdonost. Anélkül csak üres duma az egész.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommilliárd az ipari parkok cégeinek

Nyugat-Dunántúl - Országosan 17 milliárd, a nyugat-dunántúli régióban 3 milliárd forint európai… Tovább olvasom