Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Figyelem, így módosította a KRESZ-t a kormány!

Újdonság, ha dugóba kerülünk, a belső sávban balra, a többiben jobbra kell húzódni.
A kormány, más közlekedési tárgyú kormányrendeletekkel egyidejűleg, módosította, pontosította a KRESZ egyes rendelkezéseit azzal a céllal, hogy az előírások elsősorban ne a szankcionálásra adjanak alapot, hanem a közlekedés biztonságát javítsák az érthető és betartható követelmények meghatározásával - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken.

Már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése: az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa - vagy az azzal rendelkezni jogosult személy - hozzájárult.

A KRESZ idén szeptembertől érvényes módosítása egyértelműen kimondja, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. E szabály célja, a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas lézerblokkolók további terjedésének megakadályozása. Az új szabályozás ugyanakkor megengedi az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazását.

További újdonság a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó szabályozása. Szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek - torlódáshoz érve - a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk.

A KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával - baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén - a nem érintett járművek vezetői is kötelesek lesznek a tőlük elvárható módon segítséget nyújtani. Ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket kell használniuk vagy átadniuk.

Olvasóink írták

 • 3. Citizen 2012. augusztus 30. 18:08
  „2. vikri ! Nem lehet ,eszközt enged nem cselekményt .”
 • 2. vikri 2012. augusztus 24. 22:37
  „Egy fontos rész:
  "Az új szabályozás ugyanakkor megengedi az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazását." - vagyis villantással lehet jelezni az ellenőrzéshez, trafihoz közeledőknek!!!”
 • 1. miracle 2012. augusztus 24. 21:46
  „Ezek ám a pontos dátumok, "már augusztusban", "szeptembertől".
  Miért nem mindjárt: még ebben az évtizedben, mostanság, egy szép őszi hónapban ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött a 405-ös úton

A baleset - amelyben egy ember sérült meg - a nyáregyházi lehajtójánál történt péntek délután. Tovább olvasom