Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Fideszes képviselőnők is elnöki kegyelmet kértek Geréb Ágnesnek

Szabó Erika, Ékes Ilona és Bábiné Szottfried Gabriella fideszes országgyűlési képviselők is levélben fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz.
Szabó Erika, Ékes Ilona és Bábiné Szottfried Gabriella fideszes országgyűlési képviselők is levélben fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz annak érdekében, hogy kegyelmet kérjenek a múlt pénteken jogerősen is két év fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásznak. Mint a képviselők az MTI-hez is eljuttatott levelükben is emlékeztettek: a Fővárosi Ítélőtábla, "lényegesen súlyosbítva" az elsőfokú bíróság döntését, február 10-én jogerősen két év letöltendő fogház büntetésre és tíz év foglalkozástól eltiltás büntetésre ítélte Geréb Ágnest.

Kifejtették: a szülésznő, szigorú szakorvosi felügyelet mellett, több száz komplikációmentes eljárásnál működött közre. Geréb Ágnes nemzetközileg elismert bába, szülész-nőgyógyász orvos, és pszichológus, aki Magyarországon először alkalmazta az otthonszülés gyermek- és szülőbarát eljárását. Utóbbi kapcsán viszont azt is megjegyezték: Geréb Ágnes "úttörő munkáját" nehezítette, hogy az állam nem szabályozta az otthonszülés nemzetközi szinten ismert és alkalmazott lehetőségét.

"A bíróság ítéletét, elfogadva annak szakszerűségét és alaposságát, - figyelemmel az eset összes körülményeire - rendkívül szigorúnak tartjuk" - fogalmaztak a képviselők. Ezért azt kérték Schmitt Páltól, hogy "méltányolva a szülésznő munkájának eredményeit, az otthonszülés alternatív eljárásának hazai szabályozatlanságát részesítse őt kegyelemben".

Múlt pénteken másodfokon súlyosbította Geréb Ágnes büntetését a Fővárosi Ítélőtábla. Pelle Andrea, a szülész-nőgyógyász védőügyvédje az ítélet kihirdetését követően azt közölte: Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől.

Az ügyvéd azt mondta: nem várta, hogy fellebbezésüknek helyt adva felmentik védencét, de arra nem számított, hogy letöltendő fogházbüntetésre ítélik Geréb Ágnest. Arra pedig különösen nem számított, hogy az ítéletet még súlyosítják is oly módon, hogy nem a felerész, hanem csak a büntetés kétharmad részének letöltésével, vagyis több mint egy év után bocsátható feltételesen szabad lábra Geréb Ágnes.

Mindeközben Geréb Ágnes ellen további ügyei miatt - amelyek miatt immár több mint egy éve házi őrizetben van - vádemelést javasolt a rendőrség. Szabó Tímea (LMP), országgyűlési képviselő múlt pénteki közleményében példa nélkülinek nevezte a bíróság ítéletét. Kedden Michl József, Tarnai Richárd és Bús Balázs kereszténydemokrata országgyűlési képviselők is levélben fordultak az államfőhöz, hogy Geréb Ágnesnek elnöki kegyelmet kérjenek.

Michl József az MTI megkeresésére azt mondta: Levelükkel Geréb Ágnes köztársasági elnöktől kért kegyelmi kérelmét akarják megtámogatni. Az az álláspontjuk, hogy a szülész-nőgyógyász "már elég időt előzetes letartóztatásban töltött", azokért a hibákért, amelyeket elkövetett a méltó büntetését megkapta és letöltötte.

Olvasóink írták

 • 4. embertelen 2012. február 17. 08:17
  „Az más, ha a fideszesek is kérték, akkor Bólogató Plagi bácsi meg fogja adnia a kegyelmet.”
 • 3. SiLa 2012. február 16. 20:25
  „Azok a nők, akik kockáztatták a saját és a magzatuk életét azzal, hogy vállalták az otthon szülést, miért nem ültették a vádlottak padjára? És most nem kell jönni a kórházi állapotok dumával, mert sokat hallottam olyan esetekről, amikor a gyors orvosi beavatkozás mentette meg a baba életét.”
 • 2. pancser 2012. február 16. 20:02
  „Most végre néhányan politikusként viselkednek.”
 • 1. háté 2012. február 16. 18:58
  „A - bíróság tisztelete narancsos módra! -talán a bíró véletlenül ítélte el?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a miskolci postarablót a rendőrök

Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki csütörtökön délután kirabolt egy postahivatalt Miskolcon a… Tovább olvasom