Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Fidesz: újra benyújtja első három népszavazási kérdését

A Fidesz hétfőn újra benyújtja az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a kórházprivatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről szóló népszavazási kérdéseit, amelyek gyűjtési határideje délután jár le - jelentette be Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke. A három kérdésben, amelyet az OVB már korábban elbírált, délután 16 órakor jár le az aláírásgyűjtési határidő, eddig az időpontig védettek a kérdések, más nem kezdeményezhet népszavazást e tárgyban - hangsúlyozta a politikus. Mint mondta, ő maga és néhány kollégája délután a volt Belügyminisztérium épületéhez megy, és a határidő lejárta után azonnal iújra benyújtja a kezdeményezéseket.

Hozzátette: ezt annak érdekében teszik, hogy a másik három kérdéssel - a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szólóval - egyszerre tarthassák meg a népszavazást, ha lehet, még az idén. Hangsúlyozta: bíznak abban, hogy az újra benyújtott kérdések esetében nem lesz olyan jellegű "színjáték, akadálygördítés", mint a másik három kérdés ügyében volt. Az OVB-nek 30 napja van elbírálni az újra benyújtott kérdéseket.

A politikus beszélt arról is, hogy a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és tandíjról szóló kérdéseket hitelesítő OVB-döntést három magánszemély megtámadta az Alkotmánybíróságnál (Ab), így ezekben nem tudják elkezdeni az aláírásgyűjtést július 12-től. Mint mondta, csaknem másfél hónappal tovább nyúlik az egész eljárás: az Ab-nél ítélkezési szünet kezdődött, Bihari Mihály elnök nyilatkozatából pedig úgy látják, hogy augusztus végén születhet döntés ebben az ügyben. Közölte: számítottak arra, hogy megtámadják a döntést, de nem tartoznak köszönettel a három magánszemélynek.

A politikus kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a Fidesznek jól jön ez a haladék, szerinte a Fidesz készen állt arra, hogy összegyűjtse az aláírásokat. Pokorni Zoltán hangsúlyozta: ezek után is úgy látják, hogy a parlament és a köztársasági elnök együttműködésével, amennyiben az Országgyűlés és az államfő is a lehető leghamarabb hozza meg döntését, akkor még az idén megtartható a népszavazás a hat kérdésben. Szerinte ez azért lenne fontos, mert akkor a következő költségvetésből már kikerülhetne például a tandíj.

Kérdésre válaszolva azt mondta: még nem született döntés arról, hogy a felveszik-e hat kérdésük mellé hetediknek a több-biztosítós rendszerről szóló népszavazási kezdeményezést. Arra a felvetésre, hogy egyes hírek szerint milliós nagyságrendben akarnak majd aláírást gyűjteni, Pokorni Zoltán azt mondta, nem hoztak erről döntést, de általában az aláírásgyűjtők ráhagyással dolgoznak.

Forrás: mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indiában keresik a glasgow-i merénylőket

Tizenkét gyanúsítottat keres az indiai rendőrség a nagy-britannia merénylet-kísérletek ügyében.… Tovább olvasom