Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Fidesz: több sebből vérző költségvetés

Az elmúlt másfél évtized legrosszabb költségvetését sikerült a városvezető koalíciónak összeállítania – jelentette ki Abdai Géza, a Fidesz soproni elnöke. Rendkívül magas hitelállomány és szociális érzéketlenség jellemzi a város idei büdzséjét.
Sopron 2006-os költségveté-

sét az ellenzék nem szavazta meg. A miértre Abdai Géza, a Fidesz helyi elnöke válaszolt.
– Ez a költségvetés több sebből is vérzik, de nézzük a tényeket. A működési hiány az égbe szökött. Míg 2003-ban 205, 2004-ben 123, 2005-ben pedig 484 millió forint volt a működési hiány, addig az idei évre tervezett már 1,3 milliárd forint, s kérdés, hogy tartható-e ez az összeg. A másik nagy probléma a város eladósodása, hiszen a tervezett hitelbevétel 6,3 milliárd forint, ez az elmúlt évivel összesen már 8,2 milliárd. Ehhez jön a volt Szilenció megvásárlása 800 millió forintért, plusz a Petőfi téri mélygarázs hitele, amelyet felemeltek egyről másfél-két milliárdra. Igaz, ez utóbbi kettőért a város gazdasági társaságai kötelesek helytállni. Az MSZP-SZDSZ városvezetés 500 millió forint hitelt örökölt, ezt sikerült feltornászni a csillagos égig. Lehet, hogy azért, mert hittek az ígéretnek, miszerint „több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt az embereknek”. Nos, nem így lett. A normatív állami támogatás 234 millió forinttal kevesebb, mint az elmúlt évben. És ezen a pályázatok sem segítenek, mert a működési kiadásokra nincsen pályázat. Tény, hogy a helyi adók és a központi támogatása sem fedezi az intézményrendszer fenntartását. Természetesen ebből nem az következik, hogy iskolákat kell bezárni, hanem több központi forrást kell adni az önkormányzatoknak.
Abdai Géza szerint tovább folytatódik a felelőtlen gazdálkodás. Példaként a Deák teret említette, amelynek kivitelezési költségére 560 milliót terveztek korábban, de a pályázatok beérkezése után felemelték közel 100 millió forinttal, ahelyett, hogy tárgyaltak volna a kivitelezőkkel.
– Érzéketlenségre vall a szociális támogatások csökkentése, az eredeti elképzelésekhez képest 73 millió forinttal, amely így még az elmúlt évinél is 35 millióval kevesebb – zárta Abdai Géza, aki szerint a fenti okok miatt utasították el a költségvetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívesen adna/kapna hóvirágot nőnapon?

Tovább olvasom