Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Fidesz: Sérül az információszabadság az elvonások miatt az MTV-nél

Navracsics Tibor felszólította Bajnai Gordon kormányfőt, hogy személyesen foglaljon állást a Magyar Televízió (MTV) költségvetési támogatásával összefüggésben: az információszabadság pártján áll, vagy az MSZP "pitiáner bosszúakcióját támogatja".
A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormány és az MSZP csorbítja az információ szabadságát.

Véleménye szerint a jelek azt mutatják, hogy a miniszterelnök részese a szocialista párt MTV ellen folytatott bosszúhadjáratának. Ha azonban mégsem így van, akkor Bajnai Gordon tegyen meg mindent, hogy az MTV megkapja azt a pénzt, amelyet a jövő évi büdzsében elvettek tőle - tette hozzá Navracsics Tibor.

A frakcióvezető szerint már 2002-ben lehetett sejteni, hogy valami ilyesmi fog történni az MTV-vel, hiszen az az automatizmus, amely a közszolgálati televíziózás finanszírozását biztosította, eltűnt azzal, hogy az állam vállalta át az előfizetési díjak kieső összegét.

Ettől kezdve - mint mondta - évről évre ki volt szolgáltatva a politikának a közszolgálati média, azonban senki sem gondolta komolyan, hogy a szocialisták "odáig fognak lealacsonyodni, hogy kicsinyes bosszúállásból lehetetlenné teszik közszolgálati média működését, illetve megpróbálják egymás ellen fordítani a magyarországi közszolgálati televíziókat".

Navracsics Tibor emlékeztetett: hétfőn kormánypárti szavazatokkal elfogadták Jánosi György (MSZP) azon módosító indítványát, amellyel elvettek 2,5 milliárd forintot az MTV-től. Megjegyezte, ez az összeg az eredeti szöveg szerint a köztévé közszolgálati műsorai tervének megvalósításához - ideértve a korszerű kulturális és közéleti műsorok súlyának növelését is -, továbbá a közszolgálati tevékenységhez alapvetően szükséges ingatlanok bérleti díjához járult volna hozzá.

A politikus úgy látja, az elvonások miatt a köztelevízió az új székházának bérleti díját sem fogja tudni fizetni. A Fidesz-frakcióvezető kijelentette: az MTV mint az első számú közszolgálati médium nem fogja tudni teljesíteni a médiatörvényben meghatározott kötelezettségeit.

Indoklásul elmondta: a kulturális, közéleti és közszolgálati műsorok alá olyan programoknak a finanszírozása tartozik, mint a vallási és egyházi műsorok heti 180 percben, a 13 magyarországi kisebbség műsora naponta kétszer 26 percben. Az MTV emellett nem fogja tudni teljesíteni több mint húsz nemzetközi szerződését, valamint hat regionális stúdiójának üzemeltetését - fűzte hozzá.

"A Magyar Szocialista Párt egyetlen szavazással kikapcsolta a közszolgálati televíziót a vidék Magyarországán" - fogalmazott.
A kormány és az MSZP szerinte az egyik legalapvetőbb emberi jogot, az információhoz fűződő jogot csorbítja azzal, hogy lehetetlenné teszi, és súlyosan veszélyezteti az MTV jövő évi működését. "Talán nem véletlenül, hiszen közelednek a választások. Lehet, hogy a szocialistáknak éppen az a célja, hogy ne működjön olyan közszolgálati televízió, amelyből pártatlanul, tárgyilagosan megszerezhetik az információt a választópolgárok" - vélekedett Navracsics Tibor.

Jövőre az ideinél 9,4 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat az MTV, mivel 2010-ben egyáltalán nem kap céltámogatást.

Az Országgyűlés hétfőn 190 igen, 151 nem szavazat és 12 tartózkodás mellett elfogadta Jánosi György (MSZP) a kormány által is támogatott javaslatát, amely elvonta az MTV 2,4 milliárd forintos, a közalapítványhoz rendelt támogatását, és azt a Hungária Televízió Közalapítványhoz, azaz a Duna Televízióhoz rendelte. Így az MTV jövőre nem kap egy fillér céltámogatást sem, mert az idei 9,4 milliárd forintos támogatással szemben a jövő évi büdzsé már csak ezt a 2,4 milliárdot tartalmazta.

Olvasóink írták

 • 7. gjozsi88 2009. november 25. 17:42
  „Goldmund!
  És mi alapján válogatod ki az internetröl a valódi és az álhireket!
  A számítógép a mai világba csodákra képes, hozzáértö úgy manipulálja, ahogy akarja!!!”
 • 6. Goldmund 2009. november 24. 21:58
  „Régen néztem utoljára az MTV-t, úgyhogy felőlem akár holnap meg is szűnhetnek. Eddig sem a pártatlanságukról voltak híresek.
  A Duna TV egy korrekt adó, valódi kultúrát nyújt. Sokkal jobb helyen van ott a pénz, mint a minden pénzt elnyelő MTV-nél.
  Az információ szabadságát meg rég nem a TV- és rádióadók nyújtják, hanem az internet. Ahol még olyan információk is megjelennek, amelyek a tévéből, rádióból MINDIG ki vannak cenzúrázva (pl. bűnügyek elkövetőinek etnikai hovatartozása). Ahol annyiféle honlap hozható létre, hogy semelyik politikai oldal sem tudja maga alá gyűrni az egészet.
  Ráadásul egyre interaktívabb ez a médium, hozzászólások írhatók a cikkekhez, blogot írhat bárki arról, ami számára fontos stb.

  Navracsics úr jó 20 évvel lemaradt, közben "a vidék Magyarországán" lezajlott az informatikai forradalom!”
 • 5. mikvannak 2009. november 24. 20:07
  „Tőlünk is elvettek évek óta és fognak is !Miért érezzek én veled Navracsics ,nem hallgatnak rád?Milyen szomorú ,látod amikor kérve kérsz ,könyörögsz és süket fülekre talál! Jó érzés ?Mi tudjuk mi az oszd be a semmit!Gyakoroljátok,gyakoroljátok!!!”
 • 4. Komissar 2009. november 24. 18:00
  „tudod ez a demokrácia.
  és abba még az is belefér amilyen stílussal teszik ezt a "megszólalhat" módszert.”
 • 3. janika 2009. november 24. 16:55
  „Csoda, hogy egyáltalán megszólalhat ellenzéki politikus és nincs neki kuss! Habár úgy is csak falra hányt borsó! Ezekről minden lepörög!”
 • 2. Komissar 2009. november 24. 16:44
  „A fityesz ortt-s delegáltja mutyizással megszüntetett két kereskedelmi rádiót.
  navracsics elvtárs amnéziás?
  a vidék Magyarországán hiányzik a két kedvenc rádió.
  köszönjük fityesz.”
 • 1. Jandex 2009. november 24. 16:22
  „Navracsicska,Navracsicska most meg ez a baj,eddig az ellenkezője volt!!!:)))))))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: Egy iskola és két óvoda zárt be Pápán

Egy általános iskolát és két óvodát zártak be kedden Pápán. Tovább olvasom