Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Fidesz: Nyilatkozzon a kormányfő!

Az orosz vállalat tulajdonszerzése a MOL-ban súlyosan veszélyezteti Magyarország energiabiztonságát, ezért a Fidesz felszólítja a miniszterelnököt, hogy nyilatkozzon: tudott-e az ügyletről - mondta keddi sajtótájékoztatóján az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Németh Zsolt szerint, ha az orosz Szurgutnyeftyegas többségi tulajdont szerez a magyar olajtársaságban, az "extrém" módon szolgáltatná ki Magyarországot a gáz- és az olajpiacon is. Az ellenzéki politikus szerdára összehívta a külügyi bizottság rendkívüli ülését.A kormányt ideális esetben csak ezért terheli felelősség, mert az elmúlt években képtelen volt felkészülni az orosz energiaszektor terjeszkedési terveire - mondta kedden Németh Zsolt. A Fidesz politikusa szerint azonban valószínűbb, hogy a magyar állam tevékeny hozzájárulásával kerülnek orosz kézbe stratégiai ágazatok.

Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, hogy "Magyarország vagy béna kacsa vagy Oroszország ügynöke". Németh Zsolt az ügy tisztázása érdekében szerda délelőtt fél 10-re összehívta az Országgyűlés külügyi bizottságának rendkívüli ülését. Erre meghívták a MOL elnök-vezérigazgatóját és Veres János pénzügyminisztert is. Az ellenzéki politikus arra is választ vár, hogy a kormányfő legutóbbi moszkvai tárgyalásain szóba került-e a tervezett ügylet. A kormány határozottan leszögezi, hogy az orosz partnerével folytatott tárgyalások során soha, még informálisan sem került szóba a MOL Nyrt.-ben történő tulajdonszerzés.

Továbbra sem támogatja, ha bárki ellenséges szándékkal próbál befolyást szerezni magyar stratégiai ágazatokban - reagált hétfőn közleményben a Kormányszóvivői Iroda a MOL Nyrt. tulajdonosi szerkezetével kapcsolatos hírekre. Az osztrák OMV AG hétfőn jelentette be, hogy megválik MOL-részvényeitől. Az osztrák olajcégnek 21,2 százalékos részesedése volt a magyar olaj- és gázipari részvénytársaságban. Az OMV pakettjét az orosz Szurgutnyeftyegas veszi meg. A tranzakció után az OMV AG-nek nem marad részesedése a magyar vállalatban.

Olvasóink írták

 • 13. hehe08 2009. április 01. 21:41
  „Persze, meg add el a vízkészletünket is és halj szomjan....”
 • 12. Komissar 2009. április 01. 19:05
  „A fütyesz azt kifogásolja, hogy tulajdonrészemet a füstösöknek, vagy a dakotáknak adtam e el.
  Tudomásul kéne venniük, a piacon a pénz diktál, nem Kádár elvtárs szelleme.
  Annak adom el, aki többet ígér.”
 • 11. rozsomak 2009. április 01. 15:17
  „Kinek a kezére játszanák?
  Mol: függőségi kérdéseket is felvet a Surgutneftegas vásárlása

  "A Surgutneftegas tulajdonszerzése a Mol Nyrt.-ben olyan energiafüggőségi, -ellátási kérdéseket is felvet, amelyek azokat az országokat - Magyarországot, Szlovákiát és Horvátországot - is érintik, ahol a magyar társaság működik - mondta Hernádi Zsolt, a cég elnök-vezérigazgatója szerdán az Országgyűlés külügyi bizottsági ülésén.

  Kifejtette, az ügylet több szempontból is meglepő, így például az általában többségi tulajdonra törekvő oroszok kétszer annyit fizettek a részvényekért, mint a tőzsdei áruk.

  Meglepő az is, hogy az oroszok anélkül vették meg a részvényeket, hogy erről korábban egyeztettek volna a Mollal, ráadásul a vevő cégnek eddig semmiféle külföldi aktivitása nem volt. Meglepőnek nevezte azt is, hogy az ügylet előtt nem történt politikai egyeztetés, ami szokásos az oroszok részéről hasonló esetekben. Az elnök-vezérigazgató elmondta azt is, hogy a vételár fillérre megegyezik azzal a "bekerülési költséggel", mint amennyibe az értékpapírok az OMV-nek kerültek. Közölte: mivel a Mol igazgatósága nem tudja, mit akar a Surgutneftegas, pénzügyi befektetőnek tekinti.

  Hozzátette: mivel korábban semmilyen egyeztetés nem volt, barátságosnak semmiképpen nem tekinthető a lépés és a befektető. Elmondta, csak a cég honlapjáról értesültek arról, hogy a társaság mélyíteni akarja vertikális integrációját, s a kitermeléstől a finomításon át a vevőkig akar eljutni. Tapasztalatokra hivatkozva kifejtette, az oroszok nem kisebbségi tulajdonra szoktak törekedni."
  http://gazdasag.ma.hu/tart/cikk/c/0/41821/1/gazdasag/Mol_fuggosegi_kerdeseket_is_felvet_a_Surgutneftegas_vasarlasa”
 • 10. rozsomak 2009. április 01. 15:04
  „Ennél azért, okosabban kellene a hülyét játszanotok elvtársak..”
 • 9. Zaraki_Kenpachi 2009. április 01. 07:49
  „Ez a cikk is olyan, ami, ahogy Korrekt is nevezte, korlátolt emberek számára elég ok a fölbujtásra, az ellenségeskedésre ahelyett, hogy az agyukat használnák. Lehet jót röhög az újságíró, meg az a párttag, aki mellette hergelt, de előbb-utóbb a harag úgyis a politikusra csap le párttól és állástól függetlenül - már ha sok embernek lesz annyi esze, hogy valóban magához ragadja a jogot és minden politikust elszámoltasson.”
 • 8. ASHER 2009. április 01. 06:00
  „micsoda egy huje kerdes ez kerem!!!!?
  nana hogy tudott rola!!!sot!! megis mit hisztek mirol targyalt putyinnal??”
 • 7. comet 2009. március 31. 23:27
  „ha valaki azt állítja hogy Fletó az orosz érdekeket a magyar elé helyezi az hazudik.
  Fletó a saját érdekeit nézi.”
 • 6. Korrekt5 2009. március 31. 23:12
  „....gyermekeim, vagy az újságirógárda a hülye vagy az olvasók :(

  ...kinek mi köze hozzá, hogy az Osztrákok kinek adják el a részvényüket?

  HOGY LEHET AZ EMBER ILYEN KORLÁTÓLT...ILLETVE A FÖLBÚJTÓ?!”
 • 5. Zaraki_Kenpachi 2009. március 31. 21:44
  „Ez így igaz, mindenki a saját cégével azt csinál, amit akar. Az államnak semmi köze ahhoz, hogy egy cég a saját tulajdonában lévő hányaddal mit kezd.”
 • 4. Primax 2009. március 31. 21:25
  „Nem igazán értem, hogy mi közünk van ahhoz, hogy az OMV AG kinek adja el a saját tulajdonát képező MOL részvényeket.
  Tényleg nem értem...”
 • 3. hehe08 2009. március 31. 20:54
  „gyurcsány(i) válasza:
  nem, nem tudtam, mintahogy adóemelés és megszorítás sem lesz......

  éljen a gerincesség!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. Feri1 2009. március 31. 20:17
  „Az orosz Szurgutnyeftyegas tulajdonosi struktúrája nem ismert, de kiszivárogtatott információk szerint a legnagyobb tulajdonosa maga Putyin.
  Az OMV tranzakció esetében a MOL legnagyobb szövetségese, védelmezője az OTP volt.
  Azonban az OTP elleni tőzsdei támadások most esélyt sem adtak semmilyen segítségre sem.
  Kedves Fletonk legfőbb európai támogatója Putyinnak.
  A többit mindenkinek a fantáziájára bízom.”
 • 1. rozsomak 2009. március 31. 17:15
  „Döbbenetes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos buszbaleset - két éves gyerek életveszélyben

Hatan sérültek meg kedd délután Mátészalkán, amikor egy helyközi járatú autóbusz összeütközött egy… Tovább olvasom