Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Fidesz: működik az új földpolitika

Az új földpolitika működik, egyre csökken a nagybirtokok és egyre nő a kisbirtokok aránya, a családi gazdaságok és a fiatal gazdák száma is jelentősen nőtt - írta a Fidesz-frakció a Sallai R. Benedeknek címzett nyílt levelében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.
Az ügy előzménye, hogy az LMP országgyűlési képviselője ugyancsak nyílt levélben azt kérte Rogán Antaltól, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetőjétől, hogy valljanak színt az állami földvagyon privatizációjával kapcsolatban.

A Fidesz reagálásában az áll, hogy a korábbi 600 helyett már 7500 gazda kapott lehetőséget földművelésre, a magyar termőföld alkotmányos védelmet kapott, az új földtörvény pedig garantálja, hogy a magyar földek döntő része helyben lakó gazdák és a családi gazdaságok használatában legyen, továbbá földet venni és bérelni is csak szigorú feltételekkel lehet.

"Sem a kormánynak, sem a kormánypárti képviselőcsoportnak nem célja, hogy bárki akkora állami földekhez jusson tulajdonosként, mint például az ön által bérelt és megpályázott állami földek nagysága, nem célunk az önhöz hasonló nagybirtokosok segítése" - írták a képviselőnek.

Hozzátették, hogy a Fidesz véget vetett a szocialisták által működtetett agrártámogatási rendszernek, amelyben az állami földek és az agrártámogatások döntő részét is a nagybirtokosok kapták, és mindössze hatszázan osztozkodtak az állami földeken, sok magyar földet zsebszerződésekkel a külföldiek kezére játszották át.

"Felháborító, hogy az LMP, a szocialisták és a Jobbik kéz a kézben prédikálnak az állami földekről és támadják a tisztességes földművelő magyar gazdákat, miközben egyikük sem szavazta meg a magyar termőföld védelmét garantáló Alaptörvényt és az új földtörvényt sem" - hangsúlyozták. A Fidesz szerint egyértelmű, hogy nemcsak az MSZP, hanem az LMP és a Jobbik is a szocialista nagybirtokosoknak kedvező földpolitika visszaállításában érdekelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós jogot sértenek a magyarországi valutabejelentési szabályok

Sérti az uniós jogot az a szankciórendszer, amelyet Magyarország alkalmaz azokkal szemben, akik az EU külső határának átlépésekor elmulasztják bejelenteni, hogy sok készpénz van náluk. Tovább olvasom