Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Fidesz: kizárt a csalás lehetősége a választásokon

A biztonsági garanciák kizárják az olyan választási csalásokat, amelyek érdemben befolyásolhatnák a szavazás eredményét - mondta Gulyás Gergely.
A választási eljárási törvényben rögzített biztonsági garanciák kizárják az olyan választási csalásokat, amelyek érdemben befolyásolhatnák a szavazás eredményét - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező határon túli magyar választópolgárok választási regisztrációja csütörtökön kezdődött meg.
Gulyás Gergely emlékeztetett: az Alkotmánybíróság januári döntésével egyértelművé tette, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok esetén a regisztráció elengedhetetlen feltétele a választójog gyakorlásának.

A Fidesz szakpolitikusa szerint a határon túli magyarok választási részvétele biztosítja a nemzet határokon átívelő újraegyesítésének történelmi lehetőségét.

A kormánypárti képviselő egyúttal méltánytalannak, igazságtalannak és valótlan állításoktól hemzsegőnek nevezte azt a vitát, amely a határon túli magyarokra vonatkozó választási eljárási szabályokról szól, mert - mint mondta - semmi ok nincs arra, hogy bárki a visszaélés lehetőségével riogasson. "Érdemi visszaélésre ugyanis nem ad lehetőséget" a szabályozás - jelentette ki, majd hozzátette - utalva a kettős állampolgárságról tartott népszavazásra -, hogy szerinte a baloldali ellenzék "a saját szégyenteljes, 2004. december 5-i örökségét eleveníti fel azzal, hogy választási csalás potenciális elkövetőjeként tekint a határon túli magyarságra".

A határon túl élő magyarok voksolásával kapcsolatos technikai szabályok lebonyolításakor a Fidesz messzemenőkig figyelembe vette szakértők és civil szervezetek véleményét, sőt az MSZP-nek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán (KMKF) elhangzott álláspontját is - mondta Gulyás Gergely, aki ezért az esetleges visszaélésekről szóló "rémhírkeltés" abbahagyására kérte a magyarországi ellenzéket.

Kitért arra is, szerinte abban minden politikai szereplőnek egyet kell értenie, hogy a határon túli magyarság választási részvétele kizárólag levélben szavazással bonyolítható le. Megjegyezte, az Európai Unióban a 28-ból 24 tagállamban a választójog együtt jár az állampolgársággal, és ezen országok többségében levélben szavazással zajlik a választójog gyakorlása. A magyar pedig a legszigorúbb garanciákat tartalmazó szabályozások közé tartozik - közölte a politikus.

A Fidesz arra biztatja a határon túli magyarokat, hogy vegyenek részt a magyar közügyekről szóló döntésben - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy bár a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok is nagyon fontos tényezői a választási eljárásnak, de rendkívül csekély az esélye annak, hogy kizárólag az ő szavazataik döntsék el a választást.

Kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy óriási eredménynek tartaná, ha a határon túli magyar állampolgárok 50 százalék körüli arányban - nagyságrendileg kétszázezren - vennének részt a voksoláson. Ám így is - a magyarországi részvételtől függően - mindössze kettő, legfeljebb három mandátum dőlne el az ő szavazataikkal - fűzte hozzá Gulyás Gergely, aki azt is elmondta, hogy ezeket a voksokat ugyanolyan zártan kell őrizni, mint ahogyan a külképviseleteken leadottakat.

Olvasóink írták

 • 8. zakarias3 2013. augusztus 07. 21:45
  „Valagi! Nagyon sötét vagy!Nem ártana egy kicsit világosodnodPersze a barátaidtól nem sok észt tudsz szerezni!”
 • 7. Valaki 2013. augusztus 05. 09:18
  „Mekklód, a Magyarságtudat teljes hiánya beszél belőletek.”
 • 6. load 2013. augusztus 03. 23:21
  „Ha Gulyás azt mondja, hogy kizárt, akkor annak éppen az ellenkezője igaz.
  Tudjuk, mert mindíg így van.
  "a baloldali ellenzék ... választási csalás potenciális elkövetőjeként tekint a határon túli magyarságra".
  Ez sem igaz.
  Elintézi ezt a Fidesz saját hatáskörben, a határontúliak csak az asszisztensnek kellenek.”
 • 5. Valaki 2013. augusztus 03. 07:07
  „Minden Magyar Magyar! Nehogy már tik mongyátok mekk, hogy mibe van beleszólásuk! :)
  cocik”
 • 4. captain_blood 2013. augusztus 01. 20:15
  „Aki nem itt él az ne ugasson bele a választásokba!!(kivételt képeznek a tartós külszolgálaton lévők).

  A tótok, oláhok, szerbek voksoljanak a saját hazájuk kormányára.”
 • 3. oxana 2013. augusztus 01. 17:06
  „Már bocsánat, de mi köze van a határon túl élö magyaroknak a magyar közügyekhez? Nem viselik választásuk következményeit, nekik igazán mindegy lehet, lesz-e kormányváltás vagy nem. Egyszerüen nem értem az ilyen politikát. Vagy a höség miatt nem fogom fel? Az is lehet.”
 • 2. miracle 2013. augusztus 01. 14:25
  „Gulyás úr.
  A rendszer és a szabályok hiába zárnák ki (ha egyáltalán), ha az illetékes nem tartja be ezeket. Tehát kijátszható.
  Piroson átmenni sem lehet, mégis lehet.”
 • 1. Primax 2013. augusztus 01. 12:38
  „"Kiszárt"...:)
  Amúgy : eleddig azt gondoltam, hogy ez "alap", mármint a választások tisztasága.
  Miért kell ezt külön - is - (ki)hangsúlyozni...?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskorúakról töltött le pornót a netről a dunaújvárosi férfi

Tiltott pornográf felvétellel visszaélés gyanúja miatt folytat eljárást egy dunaújvárosi férfi… Tovább olvasom