Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Fidesz: időszerű lenne Gyurcsányék meghallgatása Laborc-ügyben

A Fidesz szerint időszerű lenne Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György meghallgatása a Portik-Laborc ügyben.
A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint időszerű lenne Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök és titokminisztere, Szilvásy György meghallgatása a Portik-Laborc ügyben.

Kocsis Máté szerdai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta: erre a legalkalmasabb grémiumnak az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát tartja, ezért Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György meghallgatását javasolni is fogja a testület elnökének.

Elmondta azt is: nem ellenzi azt a kezdeményezést, hogy a Ház egy nyílt, plenáris ülés keretében tárgyaljon a kérdésről, hangot adott azonban annak a félelmének, hogy a baloldali pártok ezt az ügy áttematizálására használnák fel, hogy eltereljék a figyelmet a legfontosabb kérdésről.

Szerinte a legfontosabb kérdés pedig az: hogyan fordulhatott elő, hogy egy titkosszolgálati vezető arra kér egy bűnözőt, hogy jobboldali politikusokról gyűjtsön vagy kreáljon terhelő adatokat.

A Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel anonimizált leiratának titkosságát hétfőn oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal, azokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára.

Kocsis Máté emlékeztetett arra, hogy az ügy kezdeményezői között maga is már 2012 őszén kérte Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatójának meghallgatását, mivel döbbenetesnek ítélték az iratokban szereplő információkat.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor a Laborc és Portik beszélgetését tartalmazó dokumentumok nyilvánosságra hozataláról döntöttek, nem szavazott mindenki igennel.

Azokra a felvetésekre, amelyek szerint Szilvásy György az ügy kapcsán a rendőrségi korrupció kérdését firtatta, Bajnai Gordon pedig azt közölte, hogy maga váltotta le Laborc Sándort, Kocsis Máté azt felelte: baloldali szervezetek és politikusok azért próbálnak élére állni a kérdésnek, hogy menekülhessenek a "mocsárból". Hangsúlyozta: az ügy 2008-ban történt, tehát Szilvásy György maga is kezdeményezhette volna a korrupció kivizsgálását, amely még most sem késő.

Bajnai Gordon állítását Kocsis Máté valótlanságnak nevezte, mert, mint mondta, Laborc Sándor magától mondott le 2009-ben.

Beszámolt arról is: a Gálszécsy András egykori titokminiszter által vezetett bizottság javasolta, hogy a leiratot anonimizált formában tegyék közzé. Hozzátette: Laborc Sándor saját felelősségéről kívánja elterelni a figyelmet, amikor a kitakart adatokat firtatja. A politikus "technikai személyzetnek" nevezte az ügy azon szereplőjét is, aki a találkozókat megszervezte, azt mondta Szilvásy, Laborc és Portik a meghatározó nevek az ügyben.

Kocsis Máté a rendőrség napja alkalmából hirdetett tájékoztatóján azt mondta: a 2010 előtti rendőrséggel "csúnya játékot játszott a Gyurcsány-Bajnai-kabinet". Szétzüllesztették őket, saját politikai céljaikra használták fel - fűzte hozzá.

Az új kormány azonban programjának fő pillérévé
tette a rendőrség megerősítését.

Olvasóink írták

 • 11. zeta62 2013. április 26. 14:29
  „Így talán végre felfogod, ha magyarul nem értesz! :)
  I do not care about you!
  Es ist mir egal, was du schreibst!
  Je n´aime pas ce que vous écrivez!
  Sijali kuhusu wewe!

  :))))))))))))”
 • 10. Demalgon 2013. április 25. 21:58
  „Összemásolt, vagy van helye is, ahol megtalálható ez? Ja és nem összeesküvési blog :)”
 • 9. zeta62 2013. április 25. 16:29
  „"2006 őszén, Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök idején egy izraeli gép szállt le a budapesti reptéren, 120 izraeli katonával a fedélzetén. A katonák azért érkeztek az országba, hogy rutin terrorelhárítási gyakorlatokat végezzenek. A magyar média nem adott hírt a gép távozásáról. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy éppen ebben az időben az 1956-os forradalom 50. évfordulóján tartott békés megemlékezést azonosító szám nélküli, fekete maszkos rendőrök brutálisan szétverték" - írta 2010 márciusában a Stratfor egyik munkatársa, Klara E. Kiss-Kingston a szintén stratforos Sean Noonan-nek. Kiss-Kingston a 2010-es izraeli kémgépek magyarországi berepülése kapcsán elevenítette fel a magyar-izraeli titkosszolgálati kapcsolatokat.

  Az amerikai titkosszolgálatok legfontosabb alvállalkozójának számító Stratfor munkatársai a kiszivárogtatott levelezésben arról értekeznek, hogy mi lehetett az izraeli kémrepülők feltűnésének az oka, illetve, hogy mit csináltak a magyar légtérben. A berepülést annak a szíriai-magyar férfinak a meggyilkolásával hozták összefüggésbe, aki a 2010-es e-mailezésben az "évszázad pénzügyi csalásaként" emelgetett Kulcsár-ügyben segítette a rendőrséget (lásd keretes írásunkat alul). A pénzmosásos-sikkasztásos ügyben Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc neve is felmerült.

  A stratforosok szerint Gyurcsány segített eltussolni "az országból óriási pénzösszegeket eltüntető" brókerbotrányt, amihez bankárként szerintük Medgyessynek is köze volt. Ennek a műveletnek a része lehetett a befolyásos pénzváltóként ismert szíriai-magyar férfi meggyilkolása is.

  "Mióta bizonyossá vált, hogy a Fidesz megnyeri a (2010) április 11-i választásokat, és a párt világossá tette, hogy az elmúlt időszak összes korrupciós ügyét ki fogja vizsgálni, bárkit, aki a szíriai-magyar férfihoz hasonlóan információt szolgáltathat a rendőrségnek az izraeli kapcsolatokkal terhelt nagy volumenű korrupciós ügyekről, likvidálni fognak" - áll a Stratfor-szakértők e-mailjeiben.

  A levélből az is kiderül, hogy a kémgépek azon a napon jártak a magyar légtérben, amikor a szíriai férfit megölték. Az eset előtt két hónappal Gyurcsány Izraelben járt, ahol nem tudni miről tárgyalt. "Mivel a pártja nagy bajban van, engem egyáltalán nem lepett meg a kémrepülők feltűnése" - írta az elemző.

  A Magyaroszágra érkező, Gulfstream V-ös típusú izraeli gépek a legmodernebb hírszerzési eszközökkel voltak felszerelve. A zsidó állam direkt titkosszolgálati akciók végrehajtására vásárolt ilyen gyártmányú gépeket. A Honvédelmi Minisztérium álláspontja szerint a gépek diplomáciai szolgálatot teljesítettek.

  Az üggyel kapcsolatban megkerestük Gyurcsány Ferencet is. Amint reagál, cikkünket azonnal frissítjük.”
 • 8. zeta62 2013. április 25. 15:00
  „Majd, aki utoljára...”
 • 7. Eva- 2013. április 25. 13:24
  „6-hoz

  :)”
 • 6. zeta62 2013. április 25. 12:29
  „A köz fásultságában bízni lehet, de csak addig érdemes, amíg hasonszőrűek ülnek a <moderálva>-házában. Utána el kell azzal is számolni, és az ellopott mérhetetlen vagyonnal, és a 23 évvel. Remélhetőleg minél hamarabb ...”
 • 5. Eva- 2013. április 25. 08:09
  „se átlátható pártfinanszírozási törvény
  se közösen megállapított ciklusokon átívelő minimum program

  de látható, hogy ez az ügy a lerombolt közbizalmat tovább rombolni már nem volt képes

  a közt nem igen érdekli már, amióta tudja újra:
  Ugro Miklós:
  Ha jólét van meg gyarapodás, akkor egy párt is elég--a többi csak bomlaszt.”
 • 4. zeta62 2013. április 24. 20:10
  „1. pozdorja 2013.04.24. 16:52

  Semmi másért, mert mindkét alakulat túl sokat tud a másik ügyeiről...
  Nem mellesleg holló hollónak nem vájja ki a szemét... Egy fészekalja mind....”
 • 3. Valaki 2013. április 24. 18:40
  „Kósa: Az MSZP a politikai bűnözők pártja
  Magyar Nemzet

  2013. április 24., szerda 04:15

  Régóta sejteni lehetett, hogy az MSZP a hatalma megtartása érdekében a ,,politikai banditizmus" útjára lépett, amikor a KGB-egyetemet végzett Laborc Sándort nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójának, és általa a szervezett alvilággal szövetkeztek az akkori ellenzék lejáratására, zsarolására - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Portik-Laborc-találkozók hétfőn nyilvánosságra került jegyzőkönyvei kapcsán.

  Kósa Lajos szerint nem lehet megfeledkezni arról sem, hogy ,,a mostani MSZP ugyanaz az MSZP". - Addig, amíg nem tisztázzák a helyzetet, és nem szabadulnak meg minden politikustól, aki a kétes ügyekben részt vett, vagy akár csak hallgatólagosan is támogatta azokat, azt kell tartanunk, hogy az MSZP a politikai bűnözők pártja, s mint ilyen, minden demokratikus erő számára persona non grata - hangsúlyozta a fideszes politikus. Ugyanakkor őszintén kívánja a szocialistáknak, hogy szembe tudjanak nézni önmagukkal, bár szerinte a szokásos mismásolás itt már nem lesz elég.

  Kósa különösen fontosnak tartja az ügy körülményeinek tisztázását azután, hogy ,,nyilvánosságra került, a cigányok ellen elkövetett, felháborító és szörnyű sorozatgyilkosságnak az egyik gyanúsítottja titkosszolgálati ember volt, s az NBH a gyilkosok megfigyelését azután állította le, hogy kiderült, a csoport fegyvereket akar beszerezni". Kósa Lajos szerint ezek a kérdések különösen nyugtalanítóak a Laborc-Portik-kapcsolat fényében.

  Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója tegnap az utóbbi húsz év egyik legsúlyosabb politikai botrányának nevezte a Laborc-Portik-ügyet. Ezért kezdeményezte, hogy Laborc Sándor tavalyi nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásakor készült, titkosított jegyzőkönyvet szintén tegyék nyilvánossá, mert nem mindegy, hogy Laborc a saját szakállára találkozott 2008-ban Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával, vagy végrehajtott egy feladatot. A nemzetbiztonsági bizottsági jegyzőkönyvből ez kiderülhet - vélte Kocsis.,,Vállalhatatlan"

  Mint arról korábban beszámoltunk, 2008-ban legalább két alkalommal találkozott egymással a Nemzetbiztonsági Hivatalt vezető Laborc Sándor és a jelenleg előzetes letartóztatásban ülő Portik Tamás. A megbeszélésekről készült hangfelvételek anonimizált leiratainak titkosságát hétfőn oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal a belügyminiszter utasítására. Ismert, a jegyzőkönyvekből elsőként az mno.hu közölt részleteket.

  Amint azt a Népszabadság tavaly megírta: Portik először Szilvásy Györggyel, a Gyurcsány-kormány akkori titokminiszterével tárgyalt, majd Szilvásy kérésére (utasítására?) Laborccal is legalább kétszer találkozott. A volt NBH-vezető egy olyan telefonszámot adott az alvilág egyik kulcsfigurájának, amelyen bármikor, közvetlenül tudott nála jelentkezni.

  Vállalhatatlan, hogy baloldali kormány alatt a titkosszolgálat vezetője egy ,,fekete öves" bűnözővel találkozik - jelentette ki a Laborc-Portik-találkozókról készült anyagok kapcsán Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A politikus - aki a nemzetbiztonsági bizottság elnökével volt a Hír TV Rájátszás című műsorának vendége - vizsgálatot sürget az ügyben.”
 • 2. Eva- 2013. április 24. 17:47
  „az a kérdés vevő e a köz egy újabb őszödi ügyre

  ugyanis most nyilvánvaló dolgokat helyeznek új narratívába

  egyedül Vadai Ágnes szava volt elfogadható:
  tessék nyilvánosságra hozni az egész ügyet, mert ha már idehozták, akkor mutassák meg teljes egészében

  egyébként hazudnak, manipulálnak újfent”
 • 1. pozdorja 2013. április 24. 16:52
  „Ennyire egy teszetosza bandát mint ez a FIDESZ. Találtatok valamit ami bűncselekmény gyanús? Van bizonyíték? Akkor nosza irány a rendőrség feljelentést tenni. Mi a francnak itt meghallgatásokkal játszadozni. Az a zsaruk dolga. Sok plusz pontot szereznétek, ha végre csak egy dolgot is normálisan végigcsinálnátok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Berettyó torkolati szakaszán

A Berettyó torkolati szakszán megszüntették az árvízvédelmi készültséget, a folyón így már sehol … Tovább olvasom