Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Fidesz: hétfőtől parlamenti albizottság vizsgálja az ország eladósítását

Hétfőn megkezdi munkáját az a parlamenti albizottság, amelynek az lesz a feladata, hogy kivizsgálja Magyarország eladósítását.

Szijjártó Péter, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának fideszes alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az ország eladósítása az egyik legnagyobb politikai bűn, amelyet valaha elkövettek politikusok Magyarországgal szemben.

Az albizottság - amelynek az elnöke Dancsó József (Fidesz) lehet - a költségvetési bizottságon belül jön létre, és azt vizsgálja majd, hogy az elmúlt nyolc évben kik hoztak olyan döntéseket, amelyek az ország eladósításához vezettek, milyen mozgatórugói voltak ezeknek a döntéseknek és ezeknek az embereknek, továbbá milyen magánérdekek játszottak szerepet, az ugyanis egészen biztos, hogy az ország eladósítása ellentétes a közérdekkel - közölte Szijjártó Péter, aki az albizottság alelnöke lehet majd. Hozzáfűzte, azt is meg kell nézni, hogy a politikai mellett megállapítható-e, és ha igen, milyen módon a jogi felelősség. Hozzátette, a testület kikérné azoknak a miniszterelnököknek, pénzügyminisztereknek a "személyes véleményét", akik az ország eladósítása során a felelős döntéseket meghozhatták.

Példaként említette Gyurcsány Ferencet, Veres Jánost, Draskovics Tibort. Közölte: a költségvetési bizottság hétfői ülésén tesznek javaslatot a vizsgáló albizottság fideszes tagjaira. Szijjártó Péter kifejtette: csütörtökön látott napvilágot az a hír, amely szerint 20 ezer milliárd forint alá csökkent az államadósság. Ez annál is inkább jó hír szerinte, mert Magyarországot kétszer is a végletekig eladósították: először az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején, amikor először történt meg az, hogy a magyar államadósság GDP-arányát tekintve 60 százalék fölé növekedett. A második ilyen időszak a Gyurcsány-korszak volt - folytatta -, az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása alatt ugyanis az államadósság dinamikusan növekedett.

A kettő közötti időszakban, 1998 és 2002 között, az első Orbán-kormány idején volt egy olyan időszak, amikor az akkori kabinet csökkenteni tudta az államadósságot, és úgy adta át 2002-ben a kormányzást a szocialistáknak, hogy az államadósság 53 százalék körül volt a GDP-hez viszonyítva - emlékeztetett, hozzátéve: jogos a kérdés, mi történt 2002 és 2010 között, hogyan fordulhatott elő az, hogy 53-ról 80 százalékra - nominális értéken 12 ezer milliárd forinttal - növekedett Magyarország államadóssága. A fideszes politikus szerint ennek az oka egyértelműen az elhibázott szocialista gazdaságpolitikában keresendő, 2008-ig ugyanis semmifajta nemzetközi gazdasági okra nem lehetett hivatkozni. Megjegyezte azt is, hogy az államadósság összetétele ugyancsak jelentősen változott, hiszen duplájára nőtt benne a devizaadósság aránya, ami a kiszolgáltatottság további növekedését eredményezte.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy e nyolcéves időszakban újra elvált a magyar államadósság mértékének alakulása a regionális tendenciáktól. Ismertetése szerint a "drámai mértékű eladósodottság" a mindennapi életben azt jelenti, hogy kizárólag a kamatteher 2010-ben a személyijövedelemadó-bevétel 57 százalékát elvitte. "Ezért nem túlzás, amikor azt mondjuk, hogy az államadósság az egyik legnagyobb ellensége ma Magyarországnak, éppen ezért minden erőnket, minden energiánkat és kapacitásunkat mozgósítani kell annak érdekében, hogy az államadósságot le tudjuk győzni, vagyis az államadósságot csökkenteni tudjuk" - mondta, hozzátéve: az nem megy, hogy míg az emberek és a kormány közös erőfeszítéssel azon vannak, hogy csökkenjen az államadósság, addig azok, akik okozták az ország eladósítását, "éljenek, mint Marci hevesen".

Olvasóink írták

 • 14. Boli 2011. február 25. 19:33
  „9 hónap alatt lehetett volna már elszámoltatás - ha akarták volna az elvtársak... Csak a tájékoztatókon, a politikusi halandzsákban van jelen! Soha nem is lesz, mert féltik a kis löttyedt seggüket. Hol van annak a munkakerülő rétegnek a munkára kényszerítése (igen is a kényszerítése, mert máshogy nem fog menni), amelyik soha nem is akart dolgozni, csak a segélyekre és a bűnözésre építi az életét? Rokinyugdíjas 20 évesek. Az Apeh sem túl aktív a bodzaszedő kisiparosok BMW és Merdzsó elszámoltatásával. A spionkodás egyszerűbb! Nekem munka mellett nem sok esélyem van egy ilyen autót összeszednem, de a segélyekből élőknek és a politikusoknak is telik rá! Mert megdolgoztak érte! Ugye? Mikor is? Ja, mert olyan marha vagyok, hogy adózok, dolgozok, befizetem a közterheket... Tényleg bennem lesz a hiba! Inkább mentem volna "utolsó tolvaj" politikusnak, akkor még érinthetetlen is lennék!”
 • 13. coment 2011. február 25. 16:24
  „Valaki vette a fáradtságot és nagyjából utánaszámolt:

  lakástámogatás évi 300, összesen 9 évre 2700
  70%-os köztisztviselői béremelés 9 évre 1000
  13. havi nyugdij 7 évre 7x300= 2100
  extrahiány 2001-2002 összesen 450
  közalkalmazotti béremelés 9 évre 1800
  13. havi családi pótlék 5 évre kb 200
  700 km autópánya 2,7 milliárdért 1890
  vizitdij es mas reform elmaradása 100

  teljes összege 10600 milliárd....hát ez szinte fillérre stimmel......
  (+ az örökölt 10 000 milliárd)”
 • 12. fióka 2011. február 25. 09:34
  „http://index.hu/belfold/2011/02/25/czegledy_csaba_egyutt_lopnak_a_partok/”
 • 11. fióka 2011. február 25. 09:25
  „Lehet kezdeni magukkal”
 • 10. Batistuta 2011. február 25. 09:18
  „A Fidesz a 2/3 birtokában felrúgta a korábbi hallgatólagos megállapodást, miszerint mindenki játssza a saját kisded játékát: azaz lop a közpénzből, ahol többségben van. Ezt bizonyítani nyilván nehéz. Látjuk, egyszerűbb esetekben sem villog a rendőrség meg az ügyészség. Azt azért jó lenne már egyszer és utoljára elfelejteni, hogy aki liberálbolsi az csak lopni tud, aki meg fideszes, glóriával a fején közlekedik és mindenkin csak segít.”
 • 9. meir 2011. február 25. 04:48
  „7-es/Load!!
  igen jo ,kerdes,;-ki,mikor,mennyit lopott!!??
  Felteendo a kerdes OV szamara is!! a 2002-es "uralkodasa" idelyen honnet is lett hirtelen,halastava(i),tokajhegyaljai szolo(i),stb-stb???”
 • 8. load 2011. február 24. 22:35
  „Fidesz: hétfőtől parlamenti albizottság vizsgálja az ország eladósítását.
  " albizottság "
  Azért nem bizottság, mert abba be kellene vonni az elenzéket is.
  :-(”
 • 7. load 2011. február 24. 21:36
  „3. udy
  Neked is az a problémád, mint a Fidesznek.
  Ha megkérdezném, hogy ki, mikor, mennyit lopott és mindezt mivel tudod bizonyítani, akkor talán elhallgatnál.
  Ha tudsz válaszokat ezekre a kérdésekre, írd le ide, vagy menj be az ügyészségre feljelenteni!
  Az a pénz, amit te keresel, nagy része elment lakástámogatásra, 13-ik havi nyugdíjra, gázár támogatásra, autópályákra, a nyugdíj, járulékkal nem fedezett részére, az ingyenes egészségügy, járulékokkal nem fedezett részére, az ingyenes felsőoktatásra, segélyekre, honvédelemre, közbiztonságra, sport támogatásokra és még sok minden másra, ami a költségvetési törvényben le van írva.
  Nem tudom, valamikor is beleolvastál-e ebbe a törvénybe, és mit gondoltál ennek számairól.
  Reálisak-e azok, vagy nem?
  Az előző év költségvetésének elszámolását a parlament minden évben március környékén tárgyalja.
  Az ellenzéki képviselők előzőleg megkapják és végig hallgatják az összes előterjesztést, amit interpellálhatnak, de az Állami Számvevőszék is minden évben kötelezően vizsgálja és jelentésben dokumentálja.
  Természetesen a költségvetés ellopható részét a politikusok ellopják.
  A magyar pártfinanszírozási törvény katasztrofális volta miatt.
  De ez messze nem az a 20 ezermilliárd, amiről a legendák szólnak.
  Ennek a pénznek nagyon nagy részét egyszerűen feletették a magyar néppel a szavazatvásárlás érdekében.”
 • 6. Boli 2011. február 24. 19:54
  „Márpedig itt nem lesz elszámoltatás. A narancskomcsik is f.snak attól, mert ha borul a mutatvány, akkor a vörösökkel le lehet boltolni dolgokat... Az elmúlt 8 évben a cocik csinálták a ciriburit, elszámoltatást emlegetve. Most ezek. A végeredményt mondjam: Sajnos elévült, jogilag nem lehet belekötni, csak erkölcsileg támadható, ... Bármit tetszés szerint be lehet helyettesíteni. Felelősség? Hol? Itt ez a kaszt érinthetetlen, néha a leghülyébbjét a nép között kicsit meghurcolják, azután majd adnak egy durva felfüggesztettet neki, hogy hát mégis, na de izé, örüljön a pórnép, micsoda kemény csávók vagyunk! Azután folytatódik minden tovább - igaz, elvtársak? Evégre egy tőröl fakadnak!”
 • 5. kerteszb 2011. február 24. 18:44
  „mellesleg a fityisz regnálása alatt is ezermilliárdokkal nőtt az államadósság...”
 • 4. meir 2011. február 24. 18:26
  „no kerem!!marad a nagy kerdes!!
  -hol is volt a fityesz-(mint legnagyobb ellenzeki tomorules)-az akkori idokben??
  miert is lapitottak mint sz@r a fuben,mikozben az orszag a gazdasagi csod szelen allt es kenytelen volt segelyekhez nyulni??
  miert is nem obegattak ellene??”
 • 3. udy 2011. február 24. 17:02
  „Ha nem lesz elszámoltatás, valódi felelősségre vonás, meg fog bukni a Fidesz! Sorban dülnek k a komcsi csontvázak a szekrényből!!! Amennyit elloptak, abból nagyon sok mindent rendezni lehetett volna. A szoci szavazók mikor ébrednek már fel? Támogattak egy meggggyót, egy semmi ember ferkót!!! Ha csak arra gondolok, hogy valami kovács nevű képvisel minket az eu-ban aki úgy megbukott az első meghallgatáson hogy az nem semmi. Kinga néniről nem is kell mondani semmit....”
 • 2. janika 2011. február 24. 16:59
  „Jé már hallanak is valamit a derék képviselőink? No, de lehet majd ellenőrizi a munkájukat, vagy csak a pénzüket veszik fel?”
 • 1. bejáró 2011. február 24. 16:52
  „Valamiről nagyon el akarják terelni a figyelmét az embereknek,mert megint a semmit hatványozzák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: Halál a nemzeti parkokra?

A kormány adópolitikai ámokfutásának a természetvédelem a következő áldozata az LMP szerint. Tovább olvasom