Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Fidesz: ha kormányra kerül, jövőre hatályon kívül fogja helyezni a költségvetést

A Fidesz, ha kormányra kerül, jövőre hatályon kívül fogja helyezni a költségvetést, és megalkot egy újat, a párt gazdaságpolitikája ugyanis teljesen más természetű, mint amilyet a jelenlegi kormány képvisel.

A pártelnök szerint a 2010-es költségvetés azért veszélyes, mert elvesz fél évet a megújulásból: óriási kár származik belőle, ezért nem mindegy, hogy mikor lesznek az országgyűlési választások.

"Minél hamarabb, az annál jobb", és ezért nem mindegy, hogy elfogadja-e a parlament a büdzsét - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: az lenne a jó, ha nem fogadnák el, "már csak azért sem (...), mert ez a költségvetés nem marad hatályban, másikat fogunk alkotni helyette".
Kifejtette: a következő kormánynak helyre kell állítania a politikai felelősséget, amely felelősség azt jelenti, hogy a hivatallal való visszaélés tilos, ezt meg kell tiltani, a visszaéléseket pedig fel kell tárni.

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka történt pénzszállítórablással kapcsolatban a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: Magyarországon szétesett a közbiztonság. Véleménye szerint szükség lenne egy belügyminisztériumra, egy rendes belügyminiszterre, világos utasításokra a rendőrség számára, majd fel kellene venni megfelelő számú rendőrt, és helyre kellene állítani a rendet.

Orbán Viktor úgy látja, az országban az állapotok lehangolóak, a most előterjesztett költségvetés pedig tovább fogja rontani ezeket az állapotokat, ám - mint azt pénteken Győrött is elmondta - ő maga bizakodó, 2010 szerinte a remény éve lesz.

Álláspontja szerint ki fogják tudni javítani azokat a hibákat, amelyeket a mostani kormány elkövetett, s alkalmasnak véli erre magukat. Mint fogalmazott, "úgy látom, az ország is vár ránk, (...) mint hogyha randevúra készülődne az egész ország. El akarjuk csapni a régi udvarlót, kiderült, hogy himpellér, széltoló, komoly kapcsolatra nem lehet vele lépni, és ideje, hogy végre egy megnyugtató partner érkezzen".

A költségvetéssel összefüggésben kifejtette: egyetlen büdzsé sem sodorta még a magyar családok százezreit ilyen súlyos veszélybe, mint a mostani. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a baj nem az emberekkel van: nem az embereket kell kicserélni, nem az országot kell odébb tolni, a baj ugyanis a kormánnyal és a kormányt működtető MSZP-vel van. "Tőlük kell megszabadulni, és hogy ha ez sikerül, akkor hirtelen kinyílnak a lehetőségek; pénz persze nem lesz elegendő, de nagyon sok területen tudunk javítani" - mondta.

A jelenlegi helyzetet a Fidesz elnöke úgy jellemezte, "elveszik a gyerekektől a menzát, és közben talicskával tolják ki a pénzt az offshore-cégeikbe - személyesen a kormány tagjai -, talicskával tolják szét a haverjaik, a klienseik meg az üzlettársaik a BKV-nál, és sorolhatnám tovább".

Orbán Viktor szerint kormányra kerülésük után az emberek az első perctől kezdve érezni fogják, hogy a dolgok megváltoztak, hogy új korszak kezdődött Magyarország életében: "egy teljesen más irányba fog elmozdulni az ország".

A Fidesznek - a kormányzás szakmai részletein túl - a legnagyobb kihívást szerinte az jelenti majd, hogy az országban jelenleg forró dühből hogyan fognak munkát, alkotó energiát létrehozni. Kijelentette: azért utasít el mindenfajta együttműködést mind a bal-, mind a jobboldali szélsőséges erőkkel, mert ők azzal, amit csinálnak, ezt a dühöt romboló energiává alakítják át, a Fidesznek viszont alkotó energiává kell átalakítania. "Nem szabad megengedni, hogy sötét érzések kerítsék hatalmukba Magyarország polgárait" - hívta fel a figyelmet.

Úgy látja, az, hogy új időszámításhoz érkezett az ország, azonnal ki fog derülni, és az eredményeket is meg fogja hozni, nem két-három év alatt, hanem hamarabb. Több lesz a munkalehetőség, csökkenni fog a vállalati csődök száma, meg fogják becsülni azokat, akik dolgoznak, a gyermekvállalást az állam is értéknek fogja tekinteni, a kórházakat is rendbe teszik, az iskolákat pedig nem bezárják, hanem megnyitják - sorolta. Utóbbival kapcsolatban hozzátette: még a legkisebb településen is lesz legalább alsó tagozat.

"Nem nagy csodát, de kisebbfajta csodát szeretnénk tenni, és erre látok is jó esélyt" - fogalmazott.

Orbán Viktor a Magyarország előtt álló lehetőségek között említette a tranzitgazdaságot, a mezőgazdaságot, a gyógyvizeket. Az agráriummal összefüggésben azt mondta, jelentős súlyt képviselő, sikeres mezőgazdaság nélkül az ország nem lesz sikeres. Nagy tervei vannak a Fidesznek - mondta - például az öntözhető területek megnövelését illetően.

Az európai ügyekről, azon belül is José Manuel Barroso európai bizottsági elnökké történő újraválasztásáról a pártelnök kifejtette: a Fidesz európai parlamenti képviselői nagyon komoly ellenérzésekkel voltak a bizottsági elnök működése felől, sokan fontolgatták, megszavazzák-e, ő maga azonban kifejezetten kérte tőlük, tegyék ezt, ugyanis - mint rámutatott - senki másnak nem volt esélye, hogy a bizottság elnökévé váljon, és minden más alternatíva rosszabb lett volna. Hozzátette, hogy a jövőt illetően Magyarország számíthat Barroso szimpátiájára és együttműködésére.

A szlovák-magyar viszályról úgy vélekedett, a jogi megoldás nem rendezi a két ország közötti ügyet: azt itt kell elrendezni, szlovákoknak és magyaroknak együtt, "itt kell világossá tennünk, hogy velünk nem lehet bármit megtenni".

Orbán Viktor szerint a szlovák és a magyar miniszterelnök megállapodásában van valami természetellenes, ugyanis már másnap azt mondták Brüsszelben, "gratulálunk, hogy sikerült rendezni az ügyet". Holott a helyzet egyre rosszabbá válik - hangsúlyozta.

Olvasóink írták

 • 4. kolombela 2009. szeptember 19. 16:54
  „Már megint ez a szájkarate. Semmitsem fognak csinálni (már ami a nemzetet és az országot illeti), befelyezik azt, amit a szoclibsiknek nem sikerűlt. A fidesz csak szavaiban, propagandájában nemzeti, valójában hű elkötelezettje izraelnek és a cionista pénzmoguloknak.”
 • 3. LiamDevlin 2009. szeptember 19. 13:36
  „Dehogy fogja hatályon kívül helyezni! Tudják jól, hogy a jelenleginél ésszerűbb -ugyanakkor fájdalmasabb- költségvetést nem lehet csinálni!
  csak megint mondtak valamit...”
 • 2. Gab2000 2009. szeptember 19. 13:13
  „Orbán életveszélyes kijelentését (ha a Fidesz hatalomra kerül, visszavonják a költségvetést) egy módon lehet megakadályozni: az elfogadott 2010 év költségvetés alapján, jan. elsejével belépni az ERM2--be és azonnal megkezdeni az éves költségvetés lebontását, bevezetését! Mire a választáson győztes párt kormányra kerül, gyakorlatilag a 2010-es év kőbe van vésve. Abból ( és az ERM2-ből kihátrálni csak az ország teljes elszigetelődésével, a befektetői bizalom teljes elvesztésével lehetne. Ezért nem szabad olyan megoldásokban gondolkozni, hogy a költségvetés elfogadása után oszlassák fel a Parlamentet!”
 • 1. xo17zy 2009. szeptember 18. 21:25
  „Elöszöris a fidesz költségvetésében tátongó milliárdos lyukakat fogja betömni az adófizetők pénzével. Folytatja a 7 éve "éhező" haveri cégek kasszájának feltöltésével.
  Majd szegény elnyomott ...khm-khm... fezárkóztatásával folytatja.
  Majd a gonosz nácistákok elleni harc következik.
  Ezután jön majd az ünneplés ezüsthajó, tüzijáték....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Albán menekülteket találtak egy kisbuszban az M1-esen

A pénzszállítóautó elleni péntek hajnali támadás miatt elrendelt útzár során a rendőrök minden… Tovább olvasom