Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Fidesz: eredményes az esélyteremtési politika

Teljes körűen ne, csak ügycsoportok alapján legyen korlátozható a fogyatékkal élő emberek cselekvőképessége - javasolja Tapolczai Gergely fideszes országgyűlési képviselő. A hallássérült politikus ezt azon a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón közölte jeltolmács segítségével, amelyen a kormánypárt beszámolt az elmúlt két évben végzett esélyteremtési politika eredményeiről.
Tapolczai Gergely szívügyének nevezte annak elérését, hogy a fogyatékkal élőket ne lehessen teljes körűen kizárni a cselekvőképességből. A fideszes képviselő szerint olyan szabályra van szükség, amely csak úgynevezett ügycsoportok alapján ad lehetőséget a cselekvőképesség korlátozására. Az ennek érdekében végzett lobbimunkát egészen az új polgári törvénykönyv (Ptk.) zárószavazásáig folytatni fogja - ígérte.

A politikus az elmúlt két év intézkedései között említette, hogy elkezdődött a fogyatékosügyi törvény felülvizsgálata, továbbá fontos lépésként értékelte a médiatörvény azon szabályozását, amelynek értelmében évről évre egyre több órányi televíziós műsort kell feliratozni, illetve jelnyelvi tolmácsolással közvetíteni. Üdvözölte azt a rendelkezést is, amely szerint ha egy sorozatot elkezdtek feliratozni, azt annak befejeztéig folytatni kell.

Tapolczai Gergely megemlítette még a gépjármű-vásárlási támogatások növelését - például használt autó vásárlása esetében 300 ezer helyett 600 ezer forintnyi támogatás igényelhető -, valamint a fogyatékossági támogatásra jogosultak körének bővítését.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a tájékoztatón azt mondta, pártja alapértéknek tekinti, hogy a fogyatékkal élőknek biztosítva legyen, hogy a társadalom ugyanolyan értékes tagjai lehessenek, mint bárki más. Jelezte például, hogy a következő általános választásokon már akadálymentesen lehet majd közlekedni a szavazókörökben.

Nagy eredménynek tartja továbbá, hogy több mint 30 ezer megváltozott munkaképességű foglalkoztatását segítik elő az elhelyezkedésük támogatására biztosított 35 milliárd forinttal.

A kerekesszékkel közlekedő, szintén fideszes Hirt Ferenc a közszolgáltatások akadálymentesítéséről beszélt. A fogyatékkal élőknek is joguk van arra - mondta -, hogy a közszolgáltatásokat akadálymentesen, biztonságosan tudják igénybe venni. Rámutatott azonban, hogy országos szinten még mindig nem teljes az akadálymentesítés, ezért 2013-ban is sok pályázatot hirdetnek meg százszázalékos támogatással.

Olvasóink írták

  • 1. load 2013. január 03. 21:57
    „Van ilyen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betöréssorozat gyanúsítottjait fogták el Somogyban

A 17, 19 és 30 éves helyi lakosok eddig hét bűncselekmény elkövetését ismerték el. Tovább olvasom