Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Fidesz: az egészségügyi ágazat további tönkretétele zajlik

Azzal, hogy az egészségügyi kormányzat 1,7 milliárd forintot vont el a háziorvosoktól, és az ágazati dolgozók keresetkiegészítését a gyógyító-megelőző kasszából fizette ki, az egészségügyi rendszer további tönkretétele zajlik - mondta Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus elmondta, a háziorvosi kasszából történő 1,7 milliárd forintos elvonást az Egészségügyi Minisztérium azzal indokolta, hogy januártól csökkentek a munkáltatói adó- és járulékterhek, de - mint Pesti Imre felhívta a figyelmet - azt már nem vette figyelembe, hogy az egyéb költségek, mint az energia vagy az üzemanyag-árak, növekedtek.

A Fidesz szakpolitikusa emlékeztetett, a kormányzat figyelmen kívül hagyta azt a tényt is, hogy a háziorvosi praxisok vállalkozásban működnek, és az adójóváírás nem vonatkozik az egyéni vállalkozókra és a társas vállalkozásokra. Így nemhogy jobb, de rosszabb pozícióba kerülnek, mint az elmúlt években - hangsúlyozta. Pesti Imre szerint komolytalan az a kormányzati kommunikáció, hogy az alapellátó orvosoknak az év második felében valamennyit visszajuttatnak a most elvont pénzből.

Az egészségügyi ágazatban dolgozók keresetkiegészítéséről szólva azt mondta, ezt a pluszjövedelmet eddig a központi költségvetésből fedezte a kormányzat, ám a 13. havi fizetés helyébe lépő jövedelempótlást az ágazati költségvetés gyógyító-megelőző kasszájából fizették ki.

Ez tulajdonképpen azt jelenti - mondta Pesti Imre -, hogy a betegellátásra szánt forrásokat csorbították meg. A politikus szerint ez nagyságrendileg 10 milliárd forintot jelent, tehát a korábban az ágazatnak ígért összesen 38 milliárd forintos többlethez képest már 16 milliárddal kell kevesebbel számolni, hiszen a kórházaknak szánt 6 milliárd forintot is "elvették" az idei költségvetés terhére.

"Ami megmarad, az csepp a tengerben" - tette hozzá. A politikus úgy fogalmazott: ez a két intézkedés durva beavatkozás a rendszerbe, amely ellehetetleníti az ágazatot, és veszélyezteti a betegellátást. "Nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialisták elvesztették realitásérzéküket, a Gyurcsány-Bajnai-kormány pedig feladta a felelősségteljes kormányzás szándékát, célját" - mondta Pesti Imre.

Az egészségügyet nemhogy szinten tartani, de megmenteni se tudják a szocialisták, és úgy látszik, annak lerombolásával a végsőkig elmennek azért, hogy minél nagyobb káoszt hagyjanak a következő kabinetre - fogalmazott a politikus.

Az Egészségügyi Minisztérium reagálása Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójára

Közel 40 milliárd forinttal több forrás jut idén a gyógyító-megelőző ellátásokra. A jövő héten a normál finanszírozáson felül, további egy havi finanszírozást utal az OEP a kórházaknak és szakrendelőknek.

A háziorvosi kasszában 2010-ben nincs kevesebb forrás Pesti Imre a Fidesz egészségpolitikusa ismét félrevezeti a közvéleményt, hiszen nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy "az egészségügyi rendszer további tönkretétele zajlik".

Pesti Imre is jelen volt a 2010-es költségvetési szavazáson a Parlamentben, így tudja, hogy az E-Alap gyógyító megelőző kasszájában közel 40 milliárd forinttal több forrás van, mint a tavalyi évben.

Felhívnánk képviselő úr figyelmét a közismert tényekre és egyben kérjük, hogy felelős egészségpolitikusként ne zavarja meg politikai hangulatkeltéssel a betegellátást.

Főként akkor, amikor a jövő héten újabb egy havi, a rendes finanszírozásukon felüli forrást utal az OEP a kórházak és szakrendelők számára.

Nézzük a tényeket: 1. Míg 2009-ben a gyógyító-megelőző kasszában, az októberi 4.5 milliárd forintos többletforrást is figyelembe véve, 719 milliárd forint volt, addig 2010-ben ez az összeg 757.6 milliárd forintra nőtt.

Januárban a szolgáltatók háromszor jutnak finanszírozáshoz: január első munkanapjaiban 6 milliárd forintos többletforrást, valamint az októberi havi teljesítményük után járó rendes havi finanszírozást megkapták. Ezen felül a jövő héten a normál finanszírozáson felül, további egy havi finanszírozást utal az OEP a kórházaknak és szakrendelőknek a kórházi szövetségekkel megkötött megállpodásnak megfelelően.

Ezzel a teljesítés és a finanszírozás közötti eddigi három hónapos átfutási idő két hónapra rövidül, ami jelentősen javítja az érintett egészségügyi szolgáltatók gazdálkodásának stabilitását. 2. A háziorvosi kassza jelenleg 77.9 milliárd forint a 2009. évi 77.6 milliárdhoz képest, azaz nincs kevesebb forrás a háziorvosi kasszában.

A 2010. január elsejével bevezetett adó- és járulékcsökkentés, azaz a munkáltatói terhek mérséklése kapcsán az egy háziorvosi praxisra jutó kiadás átlagosan 23.000-26.000 forinttal csökkent.

Ehhez képest a háziorvosi praxisok bevétele átlagosan 20.000 forinttal mérséklődött, tehát a számok is világosan tükrözik, hogy a praxisoknál több forrás marad.

Képviselő úrnak tisztában kellene lennie azzal, hogy az adójóváírás és a járulékcsökkentés között semmilyen összefüggés nincs. A 2010. második félévétől bevezetendő minőségi indikátorrendszer alapján a jól teljesítő, munkájukat minőségi színvonalon ellátó háziorvosok többlet-finanszírozásban fognak részesülni, melynek mértéke 2 milliárd forint.

Azaz a háziorvosi kasszában meglévő teljes 77.9 milliárdnyi forrás egésze kifizetésre kerül a háziorvosok részére - zárul az EÜM közleménye. 

Olvasóink írták

 • 11. gjozsi88 2010. január 11. 16:48
  „jánosi!
  Hogy ellenőrzöl valamit, amit a szervezet körülbelül 24 órán belül eltüntet?????
  Látod ennyi az életszerüség a gondolataid közt!!!!
  Számos olyan eszközt ,gyógyszert túl számláznak a kórházak, ami két nap múlva már nem ellenőrizhető, közben a magánpraxisban megjelenik, ahol mégegyszer kifizetjük!!!!”
 • 10. load 2010. január 10. 20:25
  „8. szocdem
  Akkor viszont nem értem, hogy a 4-es hozzászólásodban javasolt rendszerben mi az újdonság.
  A kórházak ugyan nem nonprofit kft formájában vanak az önkormánnyzatok tulajdonában, de az eü finanszírozása úgy történik ahogy azt leírtad.”
 • 9. jánosi 2010. január 10. 19:31
  „a nevében is benne van : Országos EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI Pénztár ( OEP )
  mindenki után fizet a munkáltatója 2 % -ot, mindenkitől levonnak 6 %-ot egészségbiztosítás címén.
  nem vitatom lehet, hogy ez kevés de : AZ EMBERÉLET NEM ÜZLET, AZ EGÉSZSÉG NEM ÜZLET ! ezt ki
  kell egészíteni a szükséges mértékre, akár más bevételből, a mindenkori szükség szerint.
  A biztosítás attól biztosítás, hogy szükség esetén helyt áll a kötelezettségekért !
  Hozzáteszem : megfelelő ellenőrzés természetesen szükséges, a visszaélések elkerülésére.
  No akkor lehet kinevetni, fikázni naivságomért, de valahogy így lenne helyes ...........”
 • 8. szocdem 2010. január 10. 17:58
  „5-load olvtárs!

  Naná! elvégre az a betegbiztosító? Nem? Az a dolga hogy biztosítási tevékenységet és ne árhatósági szerepet töltsön be! Ez az egész mai állapot a paternalista államberendezkedés elfogadtatásának része - a legnagyobb parasztvakítás ami az elmúlt 20 évben történt.
  Az az oka, hogy ha a biztosító (állami tulajdon) a szintén állami befolyásoltságú bérek után szedett díjakból nem tudná fedezni az eü által benyújtott számlákat, akkor:
  - be kellett volna már látni 16 évvel ezelőtt hogy a neoliberális paradigma amivel ma az országot irányitják (fosztogatják) nem egy normális államnak való.
  - a számlák kifizetése miatt keletkező hiányt a politikai elitünk a gazdái kénytelen megadóztatásával tudta volna csak elérni, amiért felteszem sokan baksist kaptak hogy ne történhessen meg. RAbló becsület is van a világon. Nem?
  - nem utolsó sorban nem lehetne a beszedett díjakkal játszadozni, átcsoportositani stb. a bukás veszélye, meg a börtönbüntetések eljövetele nélkül..

  Ennyi az igazság az eü körül, de erről csak kevesen beszélnek. Minden parlamentbe igyekvő politikai társulat arra vágyik, hogy megmondhassa mennyibe kerül egy szivmütét (alkalmasint a Te vagy a rokonodé) vagy mennyit érjen és mennyi legyen a minimálbéred.. És a piacra meg a valóságra is tesznek egy nagyot közben, a fő hogy imádják őket az atyáskodó "bölcseleteikért" cserébe..”
 • 7. kolombela 2010. január 10. 17:22
  „A pontos helyzetjelentés így Szól: A jelenlegi parlamenti pártok hatékony közreműködésével az ország "további tönkretétele zajlik".
  Ne hogy azt higgye a fidesz, hogy ennek a helyzetnek a kialakulásában csak a hatalmat bitorló pártok a ludasak. Az ál-ellenzék keze is sáros, csak nem annyira.
  Teljesen felesleges kábítani a választókat, különösen a nyugdíjasokat. Már most elkezdte a fidesz a nyugdíjasok beetetését. klf, igéretekkel, amit "szerencsétlenek" meg is "kajolnak".”
 • 6. janika 2010. január 10. 16:08
  „Megmondotta Gyurcsány, akinek nem tetszik e rendszer az elmehet!”
 • 5. load 2010. január 10. 15:08
  „4. szocdem
  "A kórház meg egyszerüen elküldi a számlát a gipszelésről, meg a szívműtétről a biztosítónak, az meg fizet. És legfőképp: kussol!"
  Milyen biztosítóra gondoltál?
  Az OEP-re?”
 • 4. szocdem 2010. január 10. 14:11
  „Lári fári innen is meg onnan is...

  Ki kell már végre csavarni a politikerek meg a kormány kezéből az egészségügyet a biztosítási háttérrel egyetemeben.
  A kórháuzakat át kell alakitani piaci szabályok szerint működő non profit Kft-ké, amiket a regio önkorijai tulajdonolnak. A kórház meg egyszerüen elküldi a számlát a gipszelésről, meg a szívműtétről a biztosítónak, az meg fizet. És legfőképp: kussol! Milyen degenerált dolog az, hogy egy biztosító megmondhatja egy bármilyen szolgáltatónak hogy mennyiért kell dolgoznia??? Ez az Alkotmánnyal sem igen egyezik - csak e szerint a neolibsi vadmarha elitünk szerint..
  HA ez így lenne, többé nem volna sse nővér, se orvos, se gyógyszer, se eszköz hiány- a költségük benne volna a mindenkori díjakban - ahogy a házépités költségét sem lehet a szolgáltatónak megmondani, mert az a mindenkori piaci viszonyoktól függ!!”
 • 3. Komissar 2010. január 10. 13:44
  „Elvtársak, nem kellett volna elszabotálni a vizitdíjat, talán tudta volna pótolni az egyre kevesebb állami támogatást.
  Bár 4-5 év, és újra szükség lesz rá, a csökkenő adóbevételek miatt.
  Kíváncsi leszek pesti elvtárs azt hogy fogja kommentálni?
  Vagy dilettáns produkciójuk miatt addigra megint ellenzékbe szorulnak?”
 • 2. t-a-ibi 2010. január 10. 13:04
  „Úgy van sírni-jajgatni, és nézni mi történik!”
 • 1. load 2010. január 10. 12:51
  „"Ez tulajdonképpen azt jelenti - mondta Pesti Imre -, hogy a betegellátásra szánt forrásokat csorbították meg."
  Az egészségügyiek bére nem a betegellátás érdekében kifizetett költség?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadnapos rendőr fogott el egy lopni készülő párost

Egy szabadnapos rendőr fogott el egy férfit és egy nőt a főváros VIII. kerületében, akik éppen egy… Tovább olvasom