Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Fidesz: az autóbontók kerüljenek ki a fémtörvény hatálya alól!

Kikerülhetnek a fémek begyűjtésével és értékesítésével kapcsolatos törvény hatálya alól az autóbontók, ha a parlament elfogadja a Fidesz ezzel kapcsolatos javaslatát, amelynek kedden kezdődik a vitája a Házban. A kormánypárt emellett arcképes igazolványt adna a fémhulladék-beszállítóknak.

Minderről a fideszes Gruber Attila, a törvényjavaslat kezdeményezője beszélt pénteki sajtótájékoztatóján, egy budapesti autóbontóban. Mint mondta, az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009-es jogszabály elsősorban a színesfémtolvajlás megakadályozását szolgálta, de azóta kiderült, hogy e színesfémek, a vasúti sínek, a rézkábelek, az ellopott bronzszobrok nem az autóbontó telephelyeken "landolnak", hanem más, fémbegyűjtéssel foglalkozó cégeknél, öntödéknél semmisítik meg, alakítják át ezeket.

Emiatt nyújtotta be indítványát a kormánypárti képviselő, szerinte ugyanis ez a szabályozás gátja az autóbontó vállalkozásoknak, amelyeknél alapvetően nem fémhulladékokat, hanem újrahasznosítható autóalkatrészeket gyűjtenek, tárolnak, értékesítenek. A 2009-es törvény túlszabályozást és jelentős állami költségnövekedést okozott, eredmény nélkül, "hiszen az elmúlt másfél évben, a törvény hatálybalépése óta egyetlen Lenin-szobor sem került elő egyetlen autóbontóból sem" - fogalmazott.

A politikus beszámolt arról is: az elképzelések szerint regisztrálnák a fémhulladék-beszállítókat, felmerült ugyanis annak lehetősége, hogy az úgynevezett lomizók, fémbegyűjtők arcképes igazolványt kapjanak annak rögzítésére, hogy ki milyen mennyiségű fémhulladékot szállított be. Gruber Attila ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ezzel összefüggő, személyiségi jogokat érintő kérdéseket egyeztetni kell az ombudsmannal és jogi szakértőkkel.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2011. június 10. 14:48
    „FIDESZ autóbontók megveszik az autókat kilóra és alkatrészként eladva, akár új autó árt is bezsebelnek érte.Ez is egy privilégium.”
  • 1. csompi1 2011. június 10. 13:08
    „-Jó napot, kedves Lakatos Nintendó úr! Sajnos nem vehetjük át ezt az aknafedelet, mert csak bontott autóalkatrészt vehetünk át!
    - De hát árányos bontós uram, ez vót a tanksapka a merdzsón! -Ez a bronz háráng meg vót a duda........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kamion ütközött össze Salgótarjánban

Összeütközött két lengyel kamion Salgótarjánban péntek délelőtt; személyi sérülés nem történt, de… Tovább olvasom