Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Fidesz: a rokkantság és a fogyatékosság fogalmát is rögzíti az alaptörvény

A rokkantság és a fogyatékosság kifejezés is szerepelni fog az alaptörvényben - közölte Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő.
A rokkantság és a fogyatékosság kifejezés is szerepelni fog az alaptörvényben - közölte Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő kedden az MTI-vel.

A kormánypárti politikus elmondta, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter megkeresésére a Fidesz-frakció támogatja, hogy az alaptörvény szövegében mind a rokkantság, mind pedig a fogyatékosság szerepeljen, mert a két kategória nem fedi le egymást.

Az erről szóló módosító indítványt az alkotmányügyi bizottság terjeszti a Ház elé.

Az alaptörvény jelenleg hatályos szövege úgy szól: Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

A parlament előtt fekvő alkotmánymódosítás az utóbbi mondatban a rokkantság szövegrészt fogyatékosságra módosította volna, a Fidesz-frakció azonban úgy döntött, támogatja, hogy mindkét kifejezést rögzítse az alaptörvény.

Szombaton a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleményben tiltakozott az ellen, hogy kikerülhet az alkotmányból a rokkantság fogalma. Ezzel ugyanis szerintük több százezer megváltozott munkaképességű ember ellátása kerülhetett volna veszélybe.

A MEOSZ is azt kérte, hogy emeljék be az alkotmányba a fogyatékosság fogalmát, és tartsák meg a rokkantságét is, a kettő ugyanis sem a jogi szabályozásban, sem az ellátásokban nem fedi le egymást.

Olvasóink írták

 • 2. load 2013. február 26. 18:02
  „Sőt, már a társasházak házirendjét (ki-mikor takarítja a lépcsőházat) is bele kellene venni az Alaptörvénybe!
  Nem beszélve a közparkok locsolási időszakairól, és a kötelező eboltások önkormányzatok szerinti lebonyolításáról.
  <moderálva>
  Miért nem lehet a rokkantság, vagy a fogyatékosság ismérveit törvényekben, vagy rendeletekbe meghatározni?
  Ja, hogy kétharmad híján meg ne változtassák a komcsik!
  Paranoia.”
 • 1. pozdorja 2013. február 26. 16:46
  „Javaslom továbbá az alaptörvénybe kerüljenek bele a további definíciók is, nehogy az álnok szocilibsik később megváltoztassák saját ízlésüknek megfelelően:
  Az alapszínek (kék, vörös, zöld), további alapszínként felvenni a narancssárgát.
  Alapvető matematikai és geometriai fogalmak, mint a kör, négyzet, egyenes, stb... Nehogy előforduljon a kör négyszögesítése.
  Alkotmányba lehetne foglalni szerintem további könnyen megváltoztatható jelenségeket, mint a gravitáció és az energia megmaradás elve.
  A hülyeség mértékegysége pedig lehetne az 1 fideszképviselő. (bár ennek is gyakorlatilag mindig a tört részét használnánk mint a töltés esetén, mert túl nagy az alapegység)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstbe ment terv: vadkender termesztett a gulácsi férfi, lebukott

Elfogtak a rendőrök egy gulácsi férfit, aki kábítószer-alapanyagként vadkendert termesztett az… Tovább olvasom