Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Fidesz-MDF: nem biztosított az euró 2010-es bevezetése

A Fidesz és az MDF egybehangzó véleménye szerint a 2006-os költségvetési tervezet jelenleg nem ad biztosítékot arra, hogy az eurót 2010-ben valóban bevezethessék.
- Újabb, immár sokadik fordulat van ebben a történetben. Ugye 2008-tól kerültünk el 2010-ig, és az elmúlt hetekben a miniszterelnök úr egymásnak ellentmondó állításokat, ígéreteket tett ebben az ügyben. Egy héttel ezelőtt még azt mondta, hogy azért nem sürgeti az euró bevezetését, mert akkor évente 300 milliárd forint költségvetési kiadáscsökkentésre volna szükség, most pedig azt jelentette be, hogy mégiscsak 2010 lesz a csatlakozás dátuma. Ebben az esetben azonban miniszterelnök úrnak arról is nyilatkoznia kellene, hogy mi fog történni a már beterjesztett 2006-os költségvetéssel, másrészt, ha ez nem kerül visszavonásra, akkor honnan vonja el azt a 300 milliárd forintot, amelyik az euró bevezetésének egyik előfeltétele. Azt hiszem, hogy itt abban a kérdésben kellene tiszta vizet önteni a pohárba, hogy az euró bevezetéséhez szükséges lépések ügyében mi fog történni, erre pedig nem kaptunk egyelőre semmilyen magyarázatot – mondta Varga Mihály.

Hasonlóképpen nem lát biztosítékot a jelenlegi költségvetési tervezetben az ígéretek teljesítésére Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint mást mondott Gyurcsány Ferenc egy héttel ezelőtt és mást mond most az euró bevezetése kapcsán. Dávid Ibolya úgy gondolja, porhintés az a megállapodás, ami a két kormánypárt között született, mert ha 2008-ra teljesíteni akarja a maastrichti kritériumokat az euró 2010-es bevezetéséhez, akkor új költségvetést kell beterjesztenie a kormánynak.

- Ez a két igazság együtt nem teljesíthető. A kormányfő ezzel a bejelentéssel és ezzel a szerződéssel becsapja az embereket, akik valutaalapú hiteleket vettek fel. Becsapja azokat az embereket, akik exportra dolgoznak, becsapja a pénz- és tőkepiacot, egy lehetetlen megoldást jelent ma az, hogy most ismert költségvetési sarokszámok és költségvetési tervezet módosítása nélkül 2008-ra ezeknek a feltételeknek meg tudjunk felelni – mondta Dávid Ibolya.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a guruló könyvtár

A megye ötven millióból guruló könyvtárat alakít ki, amely a könyvtár nélküli településeket… Tovább olvasom