Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Fidesz-KDNP: A Kárpát-medence képviselői ismét egy parlamentben

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja a határon átnyúló nemzetegyesítés fontos állomásának tartja, hogy újra egy parlamentben dolgozhatnak az elszakított magyar közösségek és az anyaország képviselői - tudatta szerdán közlemény útján a pártszövetség EP-küldöttsége.
A közlemény szerint a kormány 2010 óta számos intézkedést hozott a "trianoni sebek begyógyítása és a határon átnyúló nemzetegyesítés megvalósítása érdekében", a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította, valamint lehetővé tette a magyar állampolgárság egyszerűsített megszerzését a külhoni magyarok számára.

Ez a folyamat a képviselőcsoport szerint azzal érkezett ismét fontos állomáshoz, hogy a májusi EP-választáson a Fidesz-KDNP és a határon túli magyar pártok is jól szerepeltek, így csaknem 100 év után ismét egy parlamentben dolgozhatnak az anyaország, valamint Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság képviselői.

"A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja büszke arra, hogy a delegáció tagjaként dolgoznak Tőkés László erdélyi, Bocskor Andrea kárpátaljai és Deli Andor vajdasági politikusok, míg Schöpflin György a világban szétszóródott magyarságot fogja képviselni" - áll a delegáció közleményében, amelyben a politikusok azt is tudatják: a korábbi gyakorlatnak megfelelően a jövőben is szorosan együttműködnek majd a felvidéki és erdélyi EP-képviselőkkel.

"A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja egy olyan Európai Unióért fog dolgozni, amelyben a nemzeti közösségek anyanyelvhasználata és kisebbségi jogainak biztosítása megkérdőjelezhetetlen. Meggyőződésünk, hogy a környező nemzetekkel való békés együttélés és a közös gyarapodás záloga az egyének polgári és a közösségek kisebbségi jogainak tisztelete és érvényesítése, a szabad identitásválasztás és az anyanyelvhasználat biztosítása" - olvasható a kommünikében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három dolog, amit a diákmunkáról feltétlenül tudnod kell!

Mire érdemes figyelni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés? Íme, a 3 legfontosabb tudnivaló, hogy… Tovább olvasom