Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Fidesz-KDNP-s indítvány a nemzeti örökségről

A nemzeti örökségről szóló határozati javaslatot nyújtottak be kormánypárti képviselők az Országgyűlésnek szerdán.
A nemzeti örökségről szóló határozati javaslatot nyújtottak be kormánypárti képviselők az Országgyűlésnek szerdán. Az indítvány elfogadásával a törvényhozás egyebek mellett elkötelezné magát az iránt, hogy "Kárpát-medencei nemzeti kulturális örökségünket utódaink, valamint az emberiség számára megőrizze és továbbadja".

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter, a KDNP elnöke és L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés erősítse meg: Kárpát-medencei kulturális örökségünk nemzetünk múltjának és jelenének pótolhatatlan és egyedi forrása, valamint az európai és az egyetemes kultúra elválaszthatatlan összetevője.

A Ház a javaslat elfogadásával rögzítené, "határozottan támogatja a magyar-magyar örökségi turizmust annak érdekében, hogy a XX. században a történelem viharai által szétszakított nemzetrészek ismét egymásra találjanak" és elkötelezné magát amellett, hogy a Kárpát-medencei nemzeti kulturális örökséget az utódok, valamint az emberiség számára megőrzi és továbbadja.

A Kárpát-medence magyar kulturális öröksége nemzeti önazonosságunk alapvető hordozója, s egyúttal nemzeti közösségünk hozzájárulása Európa és a világ kultúrkincséhez - olvasható az indoklásban, amely kitér arra is, hogy a határozati javaslatot várhatóan 2012 áprilisában, a műemléki világnap hónapjában és a magyar állami örökségvédelem intézményes működésének 140. évfordulóján fogadják el a képviselők.

Az indítvány szövege hivatkozik a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló 2010. évi törvény és a január elseje óta hatályos alaptörvény egyes, nemzetpolitikát érintő passzusaira is, és kifejezi azt a meggyőződést, hogy "a kulturális sokszínűség eszményét az egyesülő Európában több ezer éves közös múltunkra és hagyományaikra alapozva lehet megtölteni konkrét tartalommal".

Olvasóink írták

  • 2. Accra 2012. április 01. 14:32
    „Borkai nem tud a saját frakciója által benyújtott javaslatról?? Tegye már valaki az asztalára!”
  • 1. bazsifekete 2012. március 28. 12:22
    „Lesz itt pénteken bonyodalom!!!
    Győri közgyűlés vs- kormány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaddisznóhajtás miatt lezárták az M1-est!

Lezárták az M1-es autópálya mindkét oldalát szerda délelőtt fél 11-kor Bicskétől Tatabányáig, hogy… Tovább olvasom