Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Fidel Castro felépül a május elsejei tömeggyűlésre

Fidel Castro egészségi állapota gyorsan javul, és lehetséges, hogy a kubai állam vezetője részt vesz Havannában a május elsejei tömeggyűlésen, és "visszaveszi" öccsétől a szigetország irányítását.
George Bush elnök szombaton egy floridai beszédében ismét élesen támadta a havannai kommunista kormány "kegyetlen diktatúráját", egyben annak a véleményének adott hangot, hogy a szigetországban hamarosan megkezdődnek a demokratikus átalakítási folyamatok.

Rodríguez kijelentette, hogy mindenki tudja: Fidel Castro részt vesz az országot érintő legfontosabb döntések meghozatalában. Nemrégiben látogatókat is fogadott, de az, hogy részt vehessen a május elsejei tömeggyűlésen, orvosai utasításaitól függ.

A kubai hatóságok május elsejére legkevesebb 6 millió embert mozgósítanak, és a rendezvénysorozat a havannai Forradalom terén rendezendő nagygyűlésben csúcsosodik ki. Castro hatalomra kerülése óta mindössze kétszer - 1959-ben és 1963-ban - maradt távol a május elsejei havannai nagygyűlésről, mindkét alkalommal külföldön tartózkodott.

A Castrót politikai példaképeként emlegető Evo Morales bolíviai elnök szombaton úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a kubai elnök május elsejei felvonulás alkalmából visszaveszi a szigetország irányítását, amit a nyáron végrehajtott műtétje előtt átmenetileg öccsére, Raúlra ruházott át.

Bush elnök szombaton a floridai Miami Dade College végzős hallgatói, köztük kubai bevándorlók, illetve gyerekeik előtt mondott beszédében kijelentette: nagyon sok kubai egy jobb életről álmodik, de álmaikat a kegyetlen diktatúra egy sötét és hitelét vesztett ideológia nevében elfojtja. Közeleg azonban a nap, amely ismét a szabadság fényével ragyogja be a szigetországot - mondta.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi idők majálisa

„Itt van május elseje..." – szólt a dal az ötven évvel ezelőtti felvonulásokon, melyek… Tovább olvasom