Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Ficsor Ádámot elutasították, Szekeres Imrét támogatták

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága szerdai ülésén öt igen és öt nem szavazat, valamint a szabad demokrata Gulyás József tartózkodása mellett nem támogatta Ficsor Ádám kinevezését a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli posztra.

A Független Hírügynökség információi szerint a kormányfő fenntartja az eredeti jelölést. Korábban ugyanez a bizottság támogatta Szekeres Imre honvédelmi miniszteri kinevezését.A polgári titkosszolgálatok szakszerű és törvényes működése feletti őrködést, valamint a szolgálatok politikamentességét nevezte legfőbb feladatának a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterjelölt szerdai meghallgatásán. Ficsor Ádám jelölését elutasította a szakbizottság. Az államfőnek alá kell írnia a kinevezési okmányt - mondta a Független Hírügynökségnek Kolláth György alkotmányjogász.

A szakember szerint a miniszterjelölt bizottsági meghallgatása ugyan alkotmányos feltétele a kinevezésnek, ám a szavazás végeredményének nincs kötelező ereje. Ha a kormányfő fenntartja az elutasított jelölt kinevezésének szándékát, akkor a politikai felelősség az előterjesztő miniszterelnököt terheli - tette hozzá. Ha a kedden kinevezett miniszterelnök komolyan veszi a demokráciát, akkor nem jelöli Ficsor Ádámot, titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterré - mondta a meghallgatás utáni sajtótájékoztatón a bizottság ellenzéki elnöke. Simicskó István szerint eddig még nem fordult elő, hogy olyan jelöltet neveztek ki miniszternek, akit elutasított volna a szakbizottság. A Független Hírügynökség információi szerint Bajnai Gordon továbbra is Ficsor Ádám kinevezését támogatja.

A nemzetbiztonsági bizottság 6 igen és 5 nem szavazat mellett támogatta Szekeres Imre kinevezését a honvédelmi tárca élére. A jelenlegi ügyvivő miniszter a már elkezdett haderőreform befejezését és a technikai fejlesztések folytatását nevezte legfontosabb feladatának. A miniszterjelölt támogatja a hazafias nevelés bevezetését a közép- és felsőoktatásban. A tárca várományosa bejelentette, hogy újabb 3 ezer katona szerződtetését tervezik. Szekeres Imre továbbra is támogatja a tubesi radar megépítését, amennyiben a tárca számára kedvezően zárulnak a jelenleg is folyó bírósági perek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs több törékeny csomag Németországba, távirat Ausztriába

A német posta nem fogad törékeny csomagot, így nincs mód ilyen küldemény feladására – felelték… Tovább olvasom