Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Fico: Orbán politikája revizionista és konfliktushoz vezethet

Robert Fico szerint Orbán Viktor politikája a revizionizmuson alapul és konfliktust eredményezhet Közép-Európában, az új magyar alkotmány pedig az irredentizmus terjesztését szolgálja majd.
"Mélységesen téved, ha valaki azt hiszi, hogy Orbán európai környezetben, Európa közepén nem tud konfliktust kiváltani. Minden adottsága megvan hozzá" - jelentette ki a volt szlovák miniszterelnök a márciusban kezdődött parlamenti ülésszak befejezése után szerdán Pozsonyban.

Az ellenzéki politikus ezért súlyos hibának minősítette, hogy a kormánykoalíció meghiúsította a rendkívüli parlamenti ülést, amely ellenzéki elképzelés szerint nyilatkozatban ítélte volna el a magyar miniszterelnök politikáját és aktív fellépésre ösztönözte volna a szlovák kormányt.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke úgy vélte: az új magyar alkotmány a magyar irredentizmus terjesztését fogja elősegíteni.

"Ez egy olyan alkotmány, amely tagadja Trianon létezését; ez egy olyan alkotmány, amely tagadja a világháborúk után kialakult határok és területi megoszlások érvényét; ez egy olyan alkotmány, amely Magyarországnak alapot ad arra, hogy az irredentizmus, a nagymagyar eszmék jegyében politizáljon" - szögezte le Fico. Hozzátette: miután a koalíció most meghiúsította a rendkívüli parlamenti ülést, pártja a tervezett napirendet májusban is beterjeszti.

Fico szerint az Iveta Radicová vezette szlovák kormány azért viselkedik passzívan Magyarországgal szemben, mert Bugár Bélának, a Híd magyar-szlovák koalíciós párt elnökének a foglya.

"Bugár kelepcébe csalta az egész kormányt. Bugár nélkül nem kormányozhatnak. Radicová beleesett egy másik csapdába is, mert személyes barátja Orbánnak, s elnöki kampányában Orbán konkrét támogatást nyújtott neki" - állította a politikus.

A mai kormány "passzivitásával" szemben Fico egykori kormánya "határozottságát" hozta fel példaként. Leszögezte: helyes volt és nemzetvédelmi érdekeket szolgált, hogy kormánya csaknem két éve megtagadta Sólyom László magyar államfőtől a Szlovákiába való belépést.

Olvasóink írták

  • 1. rommel 2011. április 06. 22:17
    „<moderálva>
    1000 ÉVE ÉLÜNK EGYÜTT A SZLOVÁKOKKAL , DE AZ ILYEN SZAVAZAT VADÁSZ POLITIKA MÁR NEM JÖN BE !
    FICO A POLITIKA TEMETŐJE VÁR REÁD !
    ISTEN VELED !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP arra kéri Hoffmann Rózsát, maradjon világnézetileg semleges

Az MSZP arra kéri Hoffmann Rózsát, ne éljen vissza hatalmával, és az állampolgárok… Tovább olvasom