Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Fico az infláció

miatt aggódik

Robert Fico szlovák miniszterelnök a hét végén megerősítette, hogy kormánya 2009. január 1-jétől szeretné, ha Szlovákia az euróövezet tagja lenne, mert álláspontjuk egyértelmű: az eurós tagság több előnnyel, mint hátránnyal jár.
Fico szerint a tagság fő problémája az infláció lehet majd, ezért fordít most kormánya nagy figyelmet az energiaárakra, mert úgymond azok áremelkedése hat leginkább az inflációra.
A szlovák kormányfő egyebek között szólt arról is, hogy kormánya a Transpetrol olajforgalmazó vállalat 49 százalékos részesedésének visszavásárlásán fáradozik és aminek ára szerinte 130 millió dollár körül van.
A szlovák központi bank szerint a tizenkét havi átlagos inflációt már 2008 elejére 2,5 százalékra kell leszorítani.
Az euró bevezetésére 2009-től készülő Szlovákia tavaly, november 26-i hatállyal belépett az „euró előszobáját” jelentő ERM–II. átváltási rendszerbe, holott korábban csak ez év közepére tervezték ezt. Az ERM–II-ben a szlovák koronát 38,4550/eurós (280,75 forint) sávközépen kötötték az euróhoz.
Nemrég a szlovák kormány jóváhagyta a jövő évi költségvetés tervezetét, amelyet már a 2009-es euróbevezetés céljával határozott meg. Szlovákia már jövőre a 3 százalékos euróövezeti küszöbérték alá, 2,9 százalékra szeretné leszorítani államháztartási hiányának a GDP-hez mért arányát, beszámítva a nyugdíjreform költségét is. 2008-ra 2,4 százalékos, 2009-re 1,9 százalékos államháztartási hiányt tervez most a szlovák kormány. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc emberrel

is nyert a kapuvár

Tovább olvasom