Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Fiatalok a tüntetéseken

A kormány elleni tüntetéseken feltűnően sok – középiskolás korú – fiatal vesz részt.
Összeállításunkban arra voltunk kíváncsiak, foglalkoznak-e az oktatási intézményekben az aktuális belpolitikai helyzettel és milyen tényezőkre vezeti vissza a szociológus, az iskolaigazgató és a pszichológus  a fiatalok utcára vonulását.

Szociológus: csak nálunk szokatlan

Dr. Szretykó György szociológust nem érte váratlanul, hogy sok középiskolás korú fiatal vesz részt a tüntetéseken.
– Több oka is lehet, hogy már a tizenéves fiatalok is tüntetnek – elemezte a helyzetet. – Például a kíváncsiság, az érdeklődés, de ok lehet a jövőtlenség, a kilátástalanság érzése is. A tizenévesek részvétele a tüntetéseken talán csak nálunk új. Franciaországban a közelmúlt lázadói között is feltűnően sok középiskolás korú volt. A jelenségnek Nyugat-Európában már irodalma van, de itthon is születtek már ebben a témakörben feltáró munkák. A háttérben a globális kapitalizmus válsága húzódik meg, amely együtt jár a szociális problémák kiéleződésével. A középiskolás korú fiatalok előtt ott lebeg az előző generációk tapasztalata is, a munka nélküli diplomások sokasága. Ezek a tényezők együttesen hatnak, amikor úgy döntenek, hogy az utcára mennek és tüntetnek.

Iskolaigazgató: önálló véleményük van

– Már elmúltak azok az idők, amikor az iskola mondta meg a diákoknak, hogy mi legyen a véleményük – jelentette ki Tölli Balázs, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) igazgatója. – Tanulóinknak – félig felnőttként – már önálló véleményük van a világ dolgairól. Természetesen az iskola nem szervezi részvételüket a tüntetéseken, ha tanítási időn kívül elmennek, az a szülők felelőssége. Az más kérdés, hogy ott esetleg találkozunk. Az aktuális belpolitikai helyzettel nem foglalkozunk, de a diákok kérdéseire a pedagógusok saját felelősségükre adhatnak válaszokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépítő fűszerek

Zsálya, kakukkfű, rozmaring, menta. Az illatos zöldfűszerek a konyhánkban már kivívták méltó… Tovább olvasom