Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Fészekben a polgármesterjelöltek

A Győri Fészek Klub Szabó Józseffel és programjával ismerkedett meg heti összejövetelén.
Az MDF polgármesterjelöltjének elképzelése szerint Győr az elkövetkező tíz évben növekedő, szolgáltató európai régióközpont lesz. Lakossága a jó munkakörülményeknek, a jó lakáshelyzetnek köszönhetően tíz százalékkal nő, idegenforgalmára kedvező hatással lesz a gyógyturizmus és a szegedihez hasonlóan nagyszabású kulturális programok száma. A fejlesztési fedezetet a városban működő cégek számára egységesebb teherviselés, illetve a kölcsönfelvétel jelenthetné.

Az MDF polgármesterének programja alapvetően nem tér el azoktól az elvárásoktól, melyek megfogalmazódnak egy ilyen dokumentummal szemben az értelmiség köreiben és a civil szervezeteknél. A jelölt el is mondta, mivel a Fészek Klubnak rendszeres látogatója, nyilván támaszkodott azokra a jó elképzelésekre is, melyek ott már kirajzolódtak. Nem lehet csupán négy esztendőben gondolkodni – fejtette ki Szabó József előadásában.

Tíz év legalább szükséges ahhoz, hogy egy jó program célt érjen el. Tíz olyan év, amely tíz százalékkal növelné a győri lakosok számát, növelné az átlagéletkort, a lakható területeket, a cityt. Kialakítaná a közlekedés, a parkolás egységes rendszerét, kulturális fesztiválokból és gyógyászati turizmusból is profitáló nagyvárossá fejlesztené a megyeszékhelyt.

„ Győr ma még kicsi ahhoz, hogy nagy legyen" – szólt a szlogenszerű mondat, amelynek magyarázata nagyon is kézenfekvő. Sok beruházáshoz, fejlesztéshez egyszerűen szükséges az, hogy egy városban többen dolgozzanak, éljenek. Hogyan képzelhető el ez? Szabó József szerint a győri munkalehetőségek további növelésével, a szakmunkát kereső külföldi cégek további idetelepítésével, sőt, akár európai vállalatok logisztikai központjainak felépítésével. A régóta hiányolt irodanegyednek, a citynek a Duna-korzón, illetve a Városrét lakópark környékén találnák meg a legjobb helyet.

Az, hogy új városrészt építsen egy település, talán ha ötvenévenként adatik meg, most Győr előtt itt a lehetőség! „Nem szabad farral állni ehhez a kérdéshez."
A lehetőségekről szólva Szabó József kifejtette azt is, Győr ma nem beszél az emberekhez. Sem polgárait nem szólítja meg, sem a belföldnek, külföldnek nem üzen. Nincs városmarketing, nincs jó kommunikációs csapat. Győrnek meg kellene tartani az idelátogatókat, programmal, üzlettel, gyógyturizmussal, amely a termálvízre épülhetne. Győrnek lendületet kellene adni végre!

Szabó József szerint az önkormányzati választások után egyik pártnak sem lesz döntő befolyása majd a közgyűlésben. Ezért is kell egy konszenzust teremtő személy, aki megtalálja a hangot mindegyik oldallal, ugyanakkor elég befolyása, súlya van. Az MDF országosan már nyolc százalékon áll a közvélemény-kutatások szerint, ami a biztos pártválasztók közötti preferenciáit illeti. Győrött ez a szám a jelölt szerint elérheti a tizenöt százalékot, és ez elég lesz arra, hogy legyen súlyuk a közgyűlésben.

Szabó József nem is tétovázott, amikor arról kérdezték a Fészekben, miből finanszírozná a terveit. A Győrött működő cégek egységesített teherviselésének kiharcolását, a győri vállalatok hasznának valamilyen módon való beforgatását a város költségvetésébe említette. Extralehetőségként megjelölte a hitelfelvételeket. Mint elmondta, akár az éves költségvetés nagyságát is elérhetnék ezek.

Szabó József terveit a lakossággal jelenlétkampánnyal szeretné elfogadtatni. „Nincs ötvenmilliónk, mint más jelöltnek arra, hogy kampányoljunk. Lesz azért óriásplakátunk, szlogenünk, és Dávid Ibolya is eljön a kampányzárónkra." Hogy ez elég-e ahhoz, hogy az egyszerű átlagpolgár is megismerje az MDF terveit Győrrel kapcsolatban, maga a jelölt is szkeptikus volt.

Arra a beszélgetést záró kérdésre, hogy visszalépne-e, ha egy biztos befutó párt alpolgármesteri posztot ajánlana számára, a következőket mondta: „Tavasszal az országgyűlési választásokon ennél nagyobb, csábítóbb ajánlatot is kaptam. Ha minden rendben menne az országban, a városban, nem politizálnék. Most azonban rossz véleményem van arról, ahogyan a dolgok alakulnak. Ezért vállaltam a polgármesteri jelöltséget. Vagyis a válaszom röviden: nem!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvándorol a turisták miatt Velence lakossága

Egyre fogy Velence lakossága: az 1966-os nagy áradáskor még 121 ezren éltek a történelmi… Tovább olvasom