Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Festőnövények kiállítása Szegeden

Festőnövényekből nyílt kiállítás a Szegedi Füvészkertben: a közvetlen környezetünkben élő és egzotikus növényekből álló tárlatot október 15-ig láthatják az érdeklődők – közölte a kert vezetője hétfőn.
Pulics Julianna elmondta: a kiállítás az egyetem Pszi Kulturális Fesztiváljának része; azért állították össze a tárlatot, mert a növények színező hatása szinte feledésbe merült. Régebben, amikor még nem voltak szintetikus festékek, növényeket használtak a textíliák, a bőr és a fa festésére; üknagyanyáink jól ismerték ezeket a növényeket, tudták, hogyan és mikor kell gyűjteni, tárolni és felhasználni. A közelmúltban már jóval egyszerűbb volt a bolti festékekkel színezni vagy gyárilag festett kelmét vásárolni. A kiállított növények többségét bárki megtalálhatja saját környezetében, tehát könnyű hozzájutni. Ilyen a vöröses árnyalatot adó és a tojásfestésből már ismert vöröshagyma; a dió és a diófa különböző részeiből barna, vörös, drapp és fekete, a sóskaborbolyából pedig sárga szín nyerhető, mellettük a fagyal és a tölgy is ismert festőnövény.
Néhány trópusi növényt is bemutatnak, köztük a testfestésre használt hennát vagy az indigócserjét, amelynek kékjét szinte mindenki ismeri. Nem maradhatott ki a bemutatóból az élelmiszer-színezésre használt bodza és az alkörmös sem.
A tárlat rendezői a növények mellé részletes magyarázatot és használati utasítást is mellékeltek, így a bátrabbak, valamint a sok idővel és türelemmel rendelkező látogatók akár otthon is próbálkozhatnak az anyagok festésével. (MTI-Panoráma)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tartós fogyasztási cikkek ma olcsóbbak, mint tíz éve

Tévét, videót ma olcsóbban vehetünk, mint 10-11 évvel ezelőtt, a gáz, a szemétszállítás ára viszont… Tovább olvasom