Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Festék folyik az ereiben

– Ha felvágnák az ereimet, egészen biztos festék folyna belőlük – mondja nevetve Csiza Tamás, a Piktor Kkt. ügyvezetője. Olyan családi vállalkozás sikertörténetéről van szó, amely lépésről lépésre bizonyította: az ötlet, a kitartás, a visszaforgatott haszon meghozhatja az eredményét.

Csiza Tamás
S teszi ezt azon okból, mert arról kérdezem, egy jól menő vállalkozás első emberének mi a hobbija. Extrém sport, utazás, vagy mi a csoda ? Erre ő szerényen megjegyzi, szerencsés ember, mert reggeltől estig, hétfőtől vasárnapig azt csinálja, amit akar és amit szeret, a festékekkel – no és még egypár ezer hozzájuk kötődő dologgal – foglalkozik. Pedig volt, hogy a családi vállalkozás úgy döntött, túl gyors a tempó, amit diktál, és egy évig kívülről figyelte azt a céget, amelynek neve tényleg védjeggyé nemesedett az elmúlt évtizedekben.

– Kérem, adjon egy kis cégönéletrajzot, hogy képbe kerülhessenek azok is, akik még nem találkoztak a Piktor festékbolt nevével. Bár gyanítom, hogy a Győrött vagy Győr környékén építkezők számára ez kikerülhetetlen.
– A nyolcvanas évek közepén nyílt az üzlet. Ritkaság volt akkoriban még az ilyen kereskedelmi egység. Nem volt egy nagyberuházás, de jó ötletnek bizonyult. Gyerekkoromtól ebben élek, a kereskedelemben. Magamba szívtam, magaménak érzem. Átéltem azokat a változásokat is, melyeken a cégünk átesett. Egyre nagyobbak lettünk, egyre szélesebb profillal.
– Egy idő után nemcsak önt, de az öccsét is elkapta a gépszíj, mindketten részt vállaltak a cég munkájából.
– Amikor az öcsém is belépett, mi lettünk az erőszakosan bővítő részleg. Egyetlen kihívástól sem fordultunk el, soha nem mondtuk azt, hogy nem. Minden vevői igényt próbáltunk kielégíteni. Közben szépen fejlődött tovább az egykori kicsi bolt. Ma már egy egész áruháznyi területen több mint húszezerféle cikket árulunk. Fő profilunk a lakásfestéshez szükséges dolgok, de hobbifestékek éppen úgy találhatók a palettán, mint lakásdekorációk.
– Ez a kép tényleg nagyon pozitív. De mi van, vagy mi volt akkor, amikor megjelentek a nagy barkácsáruházak ? Talpon lehet maradni az ő árnyékukban ? Vagyis nem lenne igaz a piac törvénye, mely szerint jön a nagy hal és nyamm-nyamm, megeszi a kicsit ?
– Ez a törvény hosszú távon egész biztos, hogy igaz a mi területünkre is, bár hiszek abban, hogy kiszolgálásban, kereskedelmi szolgáltatásban mi mindig többet tudunk adni, mint ők. Egyébként készült egy felmérés arról, hogy mekkora üzletek képesek ellenállni a nagyok akciós rohamának. Azt írták ebben, hogy a százötven négyzetméter feletti boltokra nem leselkedik nagy veszély.
– Önök mekkorák is ?
– Kétszer háromszáz négyzetméter.
– A nyugodtságot látom az arcán. Ám ha jól sejtem, ez nem megelégedettséget jelent. Nem azt takarja, hogy nincs már kihívás, aminek meg kell felelniük.
– Elmondom magának, hogy egyszer egy évig nem voltam a cégnél. Ki kellett lépnem, mert én olyan gyorsan akartam fejleszteni, menni előre, hogy a család többi tagja szerint az már tényleg túlzás volt. Egy évig kintről néztem magunkat. Hasznos volt, s amikor visszahívtak, tudtam már, hol kell talán kicsit megfontoltabban haladni. De ez nem jelenti azt, hogy nem megyünk előre.
– És ebbe az üzletre koncentráló intenzív gazdasági törekvésbe hogyan fér bele mondjuk a jótékonyság vagy a Korszakváltó képzőművészeti csoport segítése, a közreműködés abban, hogy Győrben gigantikus festmények kerüljenek a falakra, hogy a graffitifesztivált idén már másodszor rendezhetik meg ?
– Hú, ez annyira szép volt, hogy szinte csak félve teszem fel a kérdést, ami egy-egy sikeres vezetővel a beszélgetésünk végén kötelező. Mire költi a pénzét ? Szórakozás, hobbi a munka után ?
– A munka az életem. Ha megvágná az ereimet, vér helyett festék folyna belőle. A család nagyon fontos, de amit szeretek, amit élvezettel csinálok, az a munkám. Ez számomra hobbi, szórakozás, most pont elég.
„ Hiszek abban, hogy kiszolgálásban, kereskedelmi szolgáltatásban mi mindig többet tudunk adni. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Fényírók ” programjai

A fényírók fesztiváljának holnapi programjában az esti filmvetítést követően a szombathelyi Pathália… Tovább olvasom