Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Festék folyik az ereiben

- Ha felvágnák az ereimet, egészen biztos festék folyna belőlük  - mondja nevetve Csiza Tamás a Piktor KKT ügyvezetője. S teszi ezt azon okból, mert arról kérdezem, egy jól menő vállalkozás első emberének mi a hobbija? Extrém sport, utazás, vagy mi a csoda? Erre ő szerényen megjegyzi, szerencsés ember, mert reggeltől estik, hétfőtől vasárnapig azt csinálja, amit akar és amit szeret, a festékekkel - no és még egy pár ezer hozzájuk kötődő dologgal - foglalkozik.

Pedig volt, hogy a családi vállalkozás úgy döntött, túl gyors a tempó amit diktál, és egy évig kívülről figyelte azt a céget, amelynek neve tényleg
védjeggyé nemesedett az elmúlt évtizedekben.

Gyorsan szögezzük le, sikertörténetet írunk. Olyan családi vállalkozás sikertörténetét, amely a kapitalizálódó Magyarországon lépésről lépésre bizonyította, az ötlet, a kitartás, a visszaforgatott haszon meghozhatja az eredményét.

- Kérem adjon egy kis cég önéletrajzot, hogy képbe kerülhessenek azok is, akik még nem találkoztak a Piktor festékbolt nevével. Bár gyanítom, hogy a Győrött vagy Győr környékén építkezők számára ez kikerülhetetlen. 

- A nyolcvanas évek közepén a nagybátyám, aki festő- mázoló volt, alapított egy kis boltot. Ritkaság volt akkoriban még az ilyen kereskedelmi egység. Nem volt egy nagy beruházás, de jó ötletnek bizonyult.

- Teljesen más terület a szolgáltatás és a kereskedelem. A nagybátyjának festeni és nem forgalmazni kellet volna.

- Eleinte, amíg az üzlet kicsi volt, nem volt az rossz, hogy tudta mihez lehet kezdeni azzal, amit árult. Később persze árnyaltabbá vált a helyzet, de addigra már beletanult a kereskedelembe. Belépett édesapám, édesanyám és nagybátyám élettársa is. Eltartotta már őket is a bolt. És én is beléptem, ha csak képletesen is.  Gyerekoromtól ebben élek, a
kereskedelemben. Magamba szívtam, magaménak érzem.
Átéltem azokat a változásokat is, melyeken a cégünk átesett. Egyre nagyobbak lettünk, egyre szélesebb profillal. Ennek törvényszerű következménye volt, hogy egy idő után már nem mindenről gondolkodott a két család ugyan úgy. A nagybátyámék kiszálltak, így a Csiza familiára maradtak a dolgok.

- Egy idő után nem csak önt, de az öccsét is elkapta a gépszíj, mindketten részt vállaltak a cég munkájából.

- Amikor az öcsém is belépett, mi lettünk az erőszakosan bővítő részleg. Egyetlen kihívástól sem fordultunk el, soha nem mondtuk azt hogy nem. Minden vevői igényt próbáltunk kielégíteni. Közben szépen fejlődött tovább az egykori kicsi bolt. Ma már egy egész áruháznyi területen több mint húszezer féle cikket árulunk. Fő profilunk a lakásfestéshez szükséges dolgok, de hobbi festékek éppen úgy találhatók a palettán, mint lakásdekorációk.

- Ez a kép tényleg nagyon pozitív. De mi van, vagy mi volt akkor, amikor megjelentek a nagy barkács áruházak. Talpon lehet maradni az ő árnyékukban? Vagyis nem lenne igaz a piac törvénye, mely szerint jön a nagy hal és nyammnyamm, megeszik a kicsit?

- Ez a törvény hosszú távon igaz egész biztos, hogy igaz. A mi területünkre is, bár hiszek abban, hogy kiszolgálásban, kereskedelmi szolgáltatásban mi mindig többet tudunk adni mint ők. Egyébként készült egy felmérés arról, hogy mekkora üzletek képesek ellenállni a nagyok akciós rohamának. Azt írták ebben, hogy a százötven négyzetméter feletti boltokra nem leselkedik nagy veszély.

- Önök mekkorák is?

- Kétszer háromszáz négyzetméter.

- A nyugodtságot látom az arcán. Ám ha jól sejtem, ez nem megelégedettséget jelent. Nem azt takarja, hogy nincs már kihívás, aminek meg kell felelniük.

- Elmondom magának, hogy egyszer egy évig nem voltam a cégnél. Ki kellett lépnem, mert én olyan gyorsan akartam fejleszteni, menni előre, hogy a család többi tagja szerint az már tényleg túlzás volt. Egy évig kintről néztem magunkat. Hasznos volt, s amikor visszahívtak, tudtam már hol kell talán kicsit megfontoltabban haladni. De ez nem jelenti azt, hogy nem megyünk előre.

- És ebbe az üzletre koncentráló intenzív gazdasági törekvésbe, hogyan fér bele mondjuk a jótékonyság, vagy a Korszakváltó képzőművészeti csoport segítése, a közreműködés abban, hogy Győrben gigantikus festmények kerüljenek a falakra, hogy a Graffiti fesztivált idén már másodszor rendezhetik meg?

- A pénzt, amit megtermeltünk mindig visszaforgattuk. Ez fontos volt, csakúgy mint az, hogy támogassuk a festékekkel kapcsolatos kultúrát. Az óriás képeket, a nagy sikerű graffiti fesztivált. És az is fontos, hogy mint győri cég a győri alapítványokat, kórházat, Nemzeti Színházat is segítsük
erőnkhöz mérten. Itt élünk, itt dolgozunk, és ezt amennyire lehet próbáljuk megszolgálni.

- Hú, ez annyira szép volt, hogy szinte csak félve teszem fel a kérdést, ami egy-egy sikeres vezetővel a beszélgetésünk végén kötelező. Mire költi a pénzét? Szórakozás, hobbi a munka után?

- A munka az életem. Ha megvágná az ereimet, vér helyett festék folyna belőle. A család nagyon fontos, de amit szeretek, amit élvezettel csinálok, az a munkám. Ez számomra hobbi, szórakozás, most pont elég.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakáshitel: a kezes nem kap bankkölcsönt

A lakáshitelt folyósító bankok gyakran kérnek többletbiztosítékként készfizető kezest az ügyféltől.… Tovább olvasom