Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy gimnazista

A 17 éves lány - akit náthaszerű tünetekkel kezeltek - szombat reggel halt meg Vácon.
Fertőző agyhártyagyulladás következtében meghalt egy gimnazistalány Vácon - erősítette meg az MTI információját a fővárosi és Pest megyei tiszti főorvos kedden.

Homor Zsuzsanna közölte, hogy a lány - akit náthaszerű tünetekkel kezeltek - szombat reggel halt meg. A mikrobiológiai vizsgálatok kiderítették, hogy halálát a fertőző agyhártyagyulladás kórokozója (neisseria meningitidis) okozta.

Az ÁNTSZ a betegség terjedésének megakadályozására az elhunyt környezetében elrendelte az ilyenkor szokásos intézkedéseket, aggodalomra nincs ok - mondta a tiszti főorvos. Az MTI megbízható forrásból úgy tudja, hogy a 17 éves lány a váci Madách Imre Gimnáziumba járt, ezt sem a népegészségügyi szakigazgatási szerv, sem az intézmény igazgatója nem cáfolta. A középiskolában állítólag kisebb pánik alakult ki a haláleset miatt, de Horváth Edit megbízott igazgató sem diákjuk elvesztését, sem a gimnáziumban bevezetett óvintézkedéseket nem kívánta kommentálni. Azt mondta: közölték vele, hogy csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ engedélyével nyilatkozhat.

Homor Zsuzsanna tiszti főorvos az eset előzményeiről azt írta az MTI-nek: múlt hét csütörtökön a lánynál náthaszerű tünetek jelentkeztek, majd péntek reggel belázasodott, ezért nem ment iskolába, a háziorvosához fordult. A megkezdett kezelés ellenére láza tovább emelkedett, hányt is, később a gyógyszerek hatására átmeneti javulás állt be, ennek ellenére szombat reggel otthonában, az ágyában holtan találták. Mivel az elhunytnál felmerült a fertőző agyhártyagyulladás gyanúja, mikrobiológiai vizsgálatot végeztek, amely igazolta a betegség kórokozójának jelenlétét - közölte Homor Zsuzsanna. Hozzátette: a korábbi évek tapasztalatai alapján e betegség járványos formában nem fordult elő, és járvány most sincs sem Vácott, sem az érintett gimnáziumban.

Az ÁNTSZ intézkedésére a váci egészségügyi szakemberek megkezdték az ingyenesen hozzáférhető, speciális, a torokban, illetve orrban lévő baktériumok gyors elpusztítását szolgáló gyógyszer felírását a lánnyal szoros kapcsolatban állók számára, ezen kívül megkeresik azokat, akiknek szintén célszerű lenne antibiotikum szedése megelőző célzattal. Az iskolában elrendelték a fertőtlenítést is - közölte a tiszti főorvos. Homor Zsuzsanna tájékoztatása szerint nincs ok az aggodalomra, mert ez a betegség csak nagyon szoros és (vagy) gyakori, ismételt érintkezés révén terjed, ráadásul a leginkább rászorultaknál már megtörtént az antibiotikumos kezelés. A szakember úgy fogalmazott: a cseppfertőzéssel terjedő baktérium csak igen rövid ideig életképes a szervezeten kívül, így a betegség nem olyan könnyen adható át, mint például a nátha, vagy az influenza. A fertőződés előfeltételei közé tartozik a beteg nyálcseppjeinek közvetlen átadása, vagy a beteggel zsúfolt körülmények közötti tartós együtt lakás, együtt alvás - hangsúlyozta a tiszti főorvos.

A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének egyik biztos és hatékony módja hosszú távon a védőoltás. A meningococcus négy csoportja ellen van vakcina, Magyarországon a jellemzően előforduló "C" típus ellen van oltóanyag.

Olvasóink írták

 • 3. Hyppolit 2013. május 29. 08:58
  „2. ampervadasz, köszönet a - szerintem- mindenki számára tanulságos kommentedért. Egyben megnyugtató, hogy bizony léteznek még orvosok, akiknek szent a Hippokratészi eskű. Néha tényleg csak egy hajszálon múlik..Ezt a 17 éves lányt pedig nagyon sajnálom, amit a szülei átélhetnek, bele sem merek gondolni...”
 • 2. ampervadasz 2013. május 29. 00:34
  „Köszönetem szeretném kifejezni Dr. Szalai Milán doktor úrnak, hogy 2013 május 3.-án ügyeletes orvosként helyes és gyors diagnózissal, agyhártyagyulladás gyanúval a győri sürgősségi osztályra SOS beutalt, és rövid idő alatt hívta a mentőket.
  Köszönöm a mentő személyzetének a gyors és biztonságos utat, noha csak 5 perc maradt meg a kb. 1/2 órás útból.
  Köszönöm a győri sürgősségi osztály, a neurológia, és a fertőző osztály dolgozóinak, hogy megmentették az életem.
  Bakteriális B típusú fertőző agyhártyagyulladásom volt, néha csak egy hajszálon múlik az élet.

  Két betegtársam vírusos agyhártyagyulladással volt az osztályon. Nekik pl. még a kórházba bekerülés előtt, hosszú 8 és 6 napba tellett, mire valójában kiderült Náluk a lumbálás után az agyhártyagyulladás ( nem voltak egyértelmű tünetek, szinte csak fejfájás ) .”
 • 1. poorman 2013. május 28. 22:04
  „"A betegség tünetei a magas láz, a hányinger, hányás, a fejfájás, illetve a tarkómerevség. Gyanús tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, a kezelés pedig kórházban, fertőző osztályon történik."

  Csókoltatom az orvost!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázan maradtak gáz nélkül Egerben

Egy munkagép kedden átvágott egy középnyomású gázvezetéket. Tovább olvasom